Menu Zavřít

Jan Kasl: Spory s Babišem jsou virtuální realita

23. 4. 2014
Autor: Michael Tomeš, E15

Kritik pražského exprimátora Pavla Béma či tehdejších poměrů na pražské radnici a sám bývalý pražský primátor Jan Kasl se po letech vrací do aktivní politiky. A hned jako jednička pražské kandidátky hnutí ANO. Metropoli je podle něj potřeba restartovat. V rozhovoru pro server E15.cz odmítl, že by mezi jím a lídrem hnutí ANO, ministrem financí a podnikatelem Andrejem Babišem panovaly vnitrostranické neshody, i přesto že se o nich v kuloárech hovoří.

E15.cz: V politice jste aktivně vystupoval v čele SNK Evropských demokratů naposledy v roce 2006; poté, co strana neuspěla v parlamentních volbách, jste se stáhl, co vás po letech přesvědčilo, abyste kandidoval?

K Andreji Babišovi mně přivedla loni v zimě v rámci příprav parlamentních voleb Věra Jourová (ministryně pro místní rozvoj pozn.red.). Tehdy jsem spolupráci odmítl, neměl jsem ambice se vrhat do Sněmovny a řekl jsem, že mně zajímá hlavně Praha. Pokud budou chtít pomoci nebo poradit s politickým programem pro budoucí komunální volby, pomohu, a s tím jsme se rozešli. Na podzim jsem zopakoval, že moje nabídka trvá. To nakonec vyústilo v lednovou schůzku s Andrejem Babišem, kde jsem přijal nabídku. Babiš na mně zapůsobil velmi dobře. Je schopný a má baťovskou vůli budovat.

Spolupráci také přispěla skutečnost, že se od loňského února angažuji v aktualizaci pražského strategického plánu. Prvý strategický plán jsem inicioval již v raných devadesátých letech a posléze Praha v roce 2000 přijala strategický plán, který měl městu pomoct přinést dlouhodobou koncepci rozvoje. Bohužel všechny hrozby a rizika, které jsme zaznamenali už tehdy, dnes platí v mnohem větší míře než na zlomu tisíciletí. Pavel Bém sice chápal nutnost vizí, ale město za něj upadlo do nejhlubšího marazmu, který ani následující různé koalice po roce 2010 neodstranily. To byl pro mě ten zásadní důvod, protože svých pět minut slávy primátora jsem si zažil, kvůli tomu se ve dvaašedesáti nevrhnete do politiky. Důvodem je Praha, která klesá v žebříčcích jak v mezinárodním srovnání, tak v České republice. Rozhodl jsem se, že je nutné s tím něco udělat.

E15.cz: Podílíte se na přípravě aktualizace strategického plánu Prahy, jste tedy zaměstnancem současného pražského primátora a vašeho budoucího volebního rivala Tomáše Hudečka?

Zaměstnanec pana Hudečka nejsem a nikdy jsem nebyl. Od jara roku 2013 jsem zaměstnán na vedlejší pracovní poměr v Útvaru rozvoje města, který se nově jmenuje Institut plánování a rozvoje města, jako garant jedné ze šesti pracovních skupin, které zpracovávají aktualizaci strategického plánu. Mám na starosti skupinu „Struktura a správa města“. Od roku 2012 jsem také jedním z asi šedesáti expertů tvořících „Metropolitní ozvučnou desku“. To je čestná funkce, scházíme se dobrovolně a zdarma tak čtyřikrát do roka k diskusi o záměrech Prahy. Samozřejmě se o některých věcech s Tomášem Hudečkem bavím, ale on má své poradce a svůj tým.

E15.cz: Kdo z vás by mohl využít strategický plán v předvolebním klání. Vy nebo Tomáš Hudeček?

Strategický plán nemá jednoho autora, je to kolektivní dílo, na kterém se podílí stovky expertů. Má být dokumentem udávajícím dlouhodobé směry rozvoje na několik volebních období a je tedy nutné, aby se na něm shodli politici s občany. Pokud by si TOP 09 myslela, že se ze strategického plánu stane jenom její předvolební tahák, bylo by to nešťastné. Nové zastupitelstvo, které vzejde z voleb, musí pokračovat v jeho uplatňování a prohlubování. I proto je důležité, aby nebyl materiálem jedné politické strany nebo jedné skupiny lidí. Měl být původně schválen do voleb, to už se nestihne. Bohužel jsme se při diskusích v různých skupinách s externisty od loňského podzimu  trochu zdrželi. Výsledná formulace bude ještě vyžadovat hodně úsilí a času.

E15.cz: Kde má Praha nejbolavější místa?

Z několika stovek identifikovaných problémů vyplynulo osm hlavních, jako je například nepřipravenost Prahy na demografický vývoj. Metropole stárne, a to zřejmě nejrychleji z České republiky. Procento lidí z generace šedesát plus je větší než průměr republiky, a bude růst. Praha není svými službami, vybavením a bezbariérovostí dostatečně připravená na to, že tito lidé budou chtít aktivně žít a pracovat. Praha musí většinu finančních zdrojů využít na dofinancování staveb zahájených nezodpovědně v Bémově období; musí tedy pečlivě zvažovat, kam své omezené investiční prostředky zacílí.

Máme stále obrovský vnitřní dluh v technickém i občanském vybavení. Město se nemůže dál extenzivně rozvíjet, nemůže investovat kamkoli si vlastníci pozemků usmyslí. S tím souvisí problém rozpadu pevné městské struktury a degradace centra města, kde se Pražané necítí vůbec dobře. Centrum vyklízíme turistům a laciné popkultuře, nemluvě o sociálně patologických jevech. Návrat do města a kvalita života v něm je téma, které zvládla třeba Vídeň nebo Zurych.

Nepanuje také dostatečný respekt k plánování a koncepčnímu rozvoji. Příklad může být prodloužená linka metra A, která vzešla z populistické vlny Metro ne rychlodráha na letiště, ale přitom se ve všech dokumentech plánovalo, že se dříve vybuduje trasa metra D na jihovýchod města, který nemá dobrou dopravní obslužnost. A také kvůli „Áčku“ teď na to Praze schází finance. Nastartovala se stavba tunelu Blanka, ačkoliv bylo dohodnuto, že se městský okruh může budovat až poté, co bude existovat spojení Pražského okruhu na severozápadě města, abyste Vltavu nepřejela od Kralup až pod Stromovkou.

Jan Kasl V metropoli podle Jana Kasla nepanuje dostatečný respekt ke koncepčnímu rozvoji (foto Michael Tomeš, E15)

E15.cz: Ano, ale to už jsou téměř hotové stavby, s tím už nikdo nic neudělá.

Proto je potřeba obnovit respekt ke koncepčním dokumentům, abychom chyby neopakovali. Další z problémů je klesající konkurenceschopnost Prahy v mezinárodním srovnání. Praha byla dříve pro mezinárodní byznys poměrně atraktivní jako nová svěží destinace s historickým zázemím a fungující strukturou. Když se například někdo rozhodoval pro sídlo středoevropské firmy mezi Prahou a Varšavou, zvolil Prahu, i když má Česko čtyřikrát menší trh. V posledních letech ztrácíme nejen kvůli netransparentnímu a nevstřícnému prostředí pro mezinárodní firmy, ale i klesající kvalitě života obecně. Praha by se měla poměřovat  s Vídní a Mnichovem, spíš než s Kyjevem. Poslední tři volební období vnímám spíš jako směřování ke zmatku.

Jedním ze zásadních pražských problémů je i omezená participace obyvatel, podílení se na rozvoji města. To je něco, s čím je potřeba začít pracovat hned. Je také nezbytné, aby se obnovila důvěra občanů v transparentní správu. Dnes Pražané v podstatě nedůvěřují skoro nikomu.

E15.cz: Usnadnila by vaše spolupráce s Tomášem Hudečkem domluvu po komunálních volbách na případné koalici?

Zcela určitě. Když pominu variantu, že budeme mít 51 procent, což se tady po volbách povedlo v roce 2006 Pavlu Bémovi a myslím si, že to byla katastrofa. Dovedu si představit například koalici, v níž budou fungovat Starostové a nezávislí, KDU-ČSL a zelení. A je také část TOP 09, která se snaží dělat věci jinak a kompetentně, třeba se objeví nějaký slušný nový lídr ČSSD… Nechci ale spekulovat, kdo všechno se dostane do zastupitelstva. Koalice se uzavírají po volbách.

E15.cz: Ve hře byla právě i vaše spolupráce se Starosty a nezávislými, proč jste si nakonec vybral hnutí ANO?

Původně jsem si myslel, že by se mohlo podařit dát dohromady Starosty, KDU-ČSL a ANO do jedné kandidátky, ale pro Starosty byla užší spolupráce s ANO problém. Dnes vidím, že by to byl problém i pro některé členy ANO. Pragmaticky jsem také dal přednost skupině, která má reálnou šanci změnit pražskou politiku. V každém případě si umím se Starosty představit povolební spolupráci.

E15.cz: Právě na obsazování a sestavování pražské kandidátky ANO jste se údajně neshodli s Andrejem Babišem.

Nevím, kde tyhle fámy vznikají. Žádná kandidátka navíc ještě neexistuje. Zatím jsem jen jemu zmiňoval pouze osoby, které znám a které mohu oslovit. Naopak jsem se ptal, kteří lidé jsou pro hnutí podle něj nepřijatelní. Spory se „šéfem“ jsou virtuální realita, která se objevuje účelově, protože je mnoho takových, kteří si nepřejí, abych ve volbách uspěl. Jsem garantem kandidátky; vlastní proces jejího schválení se uskuteční podle stanov hnutí ANO. V některých městských částech se ale už kandidátky formují.

E15.cz: A už máte představu, kdo konkrétně na kandidátce bude?

Myslím si, že teď nelze říkat žádná jména. S panem Babišem se máme kvůli návrhům potkat na konci dubna. Do evropských voleb se kandidátka nebude příliš zviditelňovat.

Životopis Jana Kasla:
Jan Kasl se narodil 31. prosince 1951. Absoloval Stavební fakultu ČVUT, obor architektura. V letech 1977 až 1990 byl zaměstnán ve společnosti Drupos Praha, v letech 1992 -1999 založil studio A projekt, které se zaměřilo na projekty a realizace pro mezinárodní investory a bytové i komerční projekty. Od 1991 je autorizovaný architekt České komory architektů, od roku 1996 asociovaný architekt AIA a od roku 2012 fellow of RICS. V letech 1993 až 1994 působil jako radní hlavního města Prahy a od roku 1998 až 2002 byl pražský primátor. V roce 2007 nastoupil znovu do architektonické praxe - tentokrát ve společnosti Best Development Prague. V letech 2006 až 2010 působil jako president sdružení European CZ a jako člen několika správních rad - UK, ČVUT a aktuálně AMU. Jan Kasl je zakladatel Nadačního fondu Pro knihovnu, člen SR Nadace české architektury a SR o.p.s. Otevřená společnost. V letech 1991 až 2002 byl člen ODS, v roce 2002 založil stranu Evropští demokraté a vedl ji do roku 2006, kdy odešel z politiky.

E15.cz: Kvůli vnitrostranickým neshodám vás také měla nahradit v čele kandidátky Markéta Reedová.

To je další nesmyslná mediální bublina. ANO je obecně velmi citlivé na jakékoliv srovnávání s Věcmi Veřejnými, protože je mu stále podsouváno, že jde o podobný projekt, jako měl pan Bárta. A Markéta Reedová byla exponentka Věcí Veřejných. Uměl bych si představit nějaká jiná jména, ale tohle je nesmysl.

E15.cz: Kritizoval jste nástup Radmily Kleslová do čela pražské buňky. Předsedkyně má za sebou estébáckou minulost, už jste se s tím smířil?

K tomu se nebudu vyjadřovat. Nejsem členem hnutí a nebudu to komentovat.

E15.cz: Co říkáte na to, že předsednictvo hnutí ANO nedávno zrušilo stranickou organizaci v Praze 1.

Situaci sleduji, samozřejmě mně zajímá, ale nemohu ji nijak ovlivňovat. Je to dědictví minulých nájezdů, tedy šlo konkrétně asi o skupinu z ODS.

E15.cz: Primátor Hudeček uvedl, že mu bude ctí se s vámi utkat, sdílíte jeho názor?

Samozřejmě. Myslím si, že Tomáš Hudeček dělá leccos ne úplně ideálně, ale rozhodně není zapojený do žádných pražských mafií a klik, které zde operovaly desetiletí. Snaží se o změnu, ne vždy úplně šťastně a kompetentně, ale snaží se. Bohužel ne vždy s podporou TOP 09. Pokud vím, tak to má v klubu docela složité. Připomíná mi to mou situaci v letech 1998 až 2002, kdy mne klub podporoval jen do té míry, dokud dostávali pašalíky v různých správních a dozorčích radách. A tohle se vůbec nezměnilo. I dnes sedí komunální politici v dozorčích a správních radách a dostávají vysoké odměny, možná je to jen méně křiklavé.

E15.cz: S čím půjdete do voleb?

Prioritou je restart Prahy. Metropole potřebuje nahodit motor, který se zadrhává. Neznamená to žádnou revoluci. Vytáhl jsem si i můj starý volební program Evropských demokratů z roku 2002 a na půlku těch věcí mohu plynule navázat, protože se s nimi nepodařilo za 12 let pohnout. Plno věcí je ale samozřejmě dál, protože se celá společnost vyvíjí. Dnes třeba funguje daleko větší veřejná kontrola i existuje mnohem větší veřejný zájem o dění ve městě. Podařilo se také rozkrýt řadu skandálů a korupčních případů; když jsem v roce 2002 hovořil o politické korupci i dalších kauzách, byl jsem za exota.


Čtěte také:

Pražské dusno

BRAND24

Lídr ANO v pražských volbách navrhuje na kandidátku zeleného Stropnického

Babiš investoval státní miliardy uložené u centrální banky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).