Menu Zavřít

Jaký sport uvítají vaše záda a který byste raději měli vynechat?

23. 2. 2004
Autor: Euro.cz

JEDNOZNAČNĚ SE DÁ TVRDIT, ŽE SPORT JE PŘÍNOSNÝ. JE ALE TAKÉ SPOJEN S RIZIKEM ÚRAZU, PŘETÍŽENÍM ORGANIZMU NEBO JEDNOSMĚRNÝM ZATĚŽOVÁNÍM. POKUD TRPÍTE BOLESTMI ZAD, BUĎ TE S VÝBĚREM SPORTU VELMI OPATRNÍ A NEVÁHEJTE SE PORADIT S OBORNÍKEM.

JEDNOZNAČNĚ SE DÁ TVRDIT, ŽE S PORT JE PŘÍNOSNÝ. JE ALE TAKÉ SPOJEN S RIZIKEM ÚRAZU, PŘETÍŽENÍM ORGANIZMU NEBO JEDNOSMĚRNÝM ZATĚŽOVÁNÍM. POKUD TRPÍTE BOLESTMI ZAD, BUĎ TE S VÝBĚREM SPORTU VELMI OPATRNÍ A NEVÁHEJTE SE PORADIT S OBORNÍKEM.

* Plavání - Doporučuje se pacientům s onemocněním zad. Plavání podporuje vytrvalost, posiluje svalstvo a uvolňuje klouby a meziobratlové ploténky. Důležitý je ale styl plavání. Prsa nebo delfín mohou nadměrně zatěžovat krční páteř. Nejvhodnější je plavání na znak.

* Běh na lyžích - Ideální pro ty, kteří se ne chtějí navzdory problémům se zády vzdát zimních sportů.

* Jogging - Vždy je důležitá správná obuv a výběr vhodného terénu. Příliš tvrdý nebo nerovný terén může vést k poškození páteře.

* Posilování - Individuálně vypracovaný cvi čební program může pomoci posilnit ochablé svalstvo trupu. Pokud už máte problémy s páteří, měli byste začít cvičit až po poradě s lékařem nebo fyzioterapeutem.

* Jízda na koni - Nemusí být zátěží pro vaše záda, jestliže máte dobrou kondici, pevné svalstvo a na koni to umíte. Pokud ale chcete jezdit jen příležitostně, nebudete v sedle pevní a svým zádům uškodíte.

* Fotbal - Střídání stání, chůze a běhu perma nentně zatěžuje a odlehčuje páteř. To podporuje výživu plotének, které jsou mezi jednotlivými obratli. Nebezpečí hrozí při souboji mezi hráči.

BRAND24

* Tenis - Jednostranně zatěžuje, problémem je zejména rotace celého trupu při úderu. Profesionálové mají za léta tréninku nacvičeny úderové techniky, které minimalizují poškození zad. Pro ostatní platí, že tenis není pro lidi trpící bolestmi zad vhodný.

* Sjezd na lyžích - Rotace páteře při slalomu a otřesy při jízdě přes nerovnosti na sjezdovce jsou pro lidi s onemocněním páteře nebezpečné. Také proto, že většina z nás lyžuje jen příležitostně a nemáme dostatečnou fyzickou kondici. Koledujeme si tak o různá zranění, včetně poranění páteře.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).