Menu Zavřít

Jako ve Wembley, ale lépe

21. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Brno chce postavit multifunkční centrum společně s privátním investorem

Na webových stránkách BBC je kamera, která snímá budování nejslavnějšího stadionu na světě, londýnského Wembley. Jediné, co se ale průběžně mění, je obloha nad jeřáby, které nečinně trčí u stadionu. Přitom původní plány hovořily o tom, že stadion bude otevřen již příští měsíc. Optimisté nyní doufají, že první diváky přivítá Wembley začátkem roku 2007. A neposunul se pouze termín dokončení. Narostly i náklady, které byly kalkulovány před započetím stavebních prací. Wembley je tedy důkazem, že projekty PPP (Public Private Partnership), které se právě rozbíhají i v Česku, nejsou bez problémů. Nicméně statistiky dávají za pravdu zastáncům spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Z analýzy, kterou vypracovala London School of Economics, vyplývá, že soukromě financované projekty v průměru poskytují úspory ve výši sedmnácti procent z celkových nákladů ve srovnání s projekty veřejného sektoru. Navíc přes 80 procent Britů, kteří přišli s projekty PPP do styku, věří, že dostávají služby na lepší úrovni.

Zanedbaný brownfield.

Zapojit soukromého partnera do výstavby sportovního areálu chce podobně jako Wembley i Brno. Více než tři sta hektarů v lokalitě Ponava, které se nacházejí v severní části města, v těsné blízkosti parku Lužánky, by se mělo s pomocí privátního subjektu změnit v moderní sportovní areál. Ponava byla vždy využívána obyvateli Brna ke sportu a rekreaci. Na hokejovém stadionu za Lužánkami se odehrávaly nejslavnějších utkání brněnského hokeje. Na fotbalovém stadionu získal v roce 1978 tým Zbrojovky Brno zatím poslední titul ligového mistra v kopané. Obě sportoviště však přivedli bývalí majitelé do zoufalého stavu a obě budovy čeká demolice. „Území Ponava lze nyní charakterizovat jako sportovní degenerovaný brownfield,“ říká Roman Čermák, šéf Úseku hospodářského na brněnském magistrátu.
Nevyužitá sportoviště kontrastují se statistickými údaji, které poukazují na nedostatek ploch ke sportovnímu vyžití. Z údajů magistrátu vyplývá, že v Brně chybí zhruba sto hektarů urbanistické plochy se sportovními a tělovýchovnými zařízeními. Ve srovnání s ostatními českými městy je to zejména nedostatek koupališť, krytých plaveckých bazénů a sportovních hal.
Areál Ponava by měl dle současných plánů zahrnovat fotbalový stadion, krytou halu pro různé druhy sportů včetně ledního hokeje, plavecký stadion, dvoupatrové garáže s fotbalovým hřištěm na střeše a počítá se také s dalšími objekty, nezbytnými pro chod celého komplexu. Fotbalový stadion by měl vyrůst na místě současného, v němž se poslední utkání odehrálo v roce 2001. Nový areál počítá s kapacitou třicet tisíc diváků a bude splňovat parametry FIFA a UEFA pro konání mezinárodních utkání. Místo zdevastovaného zimního stadionu vyroste multifunkční hala, která bude sloužit také pro pořádání kulturních a sportovních akcí. Její kapacita bude až čtrnáct tisíc diváků.

Partner pro dvě miliardy.

Náklady na výstavbu se v současnosti odhadují na dvě miliardy korun. Brno by ve svém rozpočtu ale jen sotva hledalo finance na celý areál. Je proto pravděpodobné, že zástupci města budou spolupracovat s privátním partnerem. Ponava již byla zařazena mezi sedm pilotních projektů PPP, které vybraly PPP Centrum a ministerstvo financí. Pokud se Brno pro tuto metodu rozhodne, stane se komplex Ponava prvním českým PPP projektem zaměřeným na sport.
Brno vypsalo veřejný tendr, ve kterém hledá poradce na zpracování strategie řešení a studii proveditelnosti. Radnice odhaduje, že hodnota zakázky by mohla dosáhnout 9,5 milionu korun. Zájemci mohou podávat nabídky do 9. června. „Snahou města je za účasti významného poradce nalézt vhodnou variantu obnovy areálu Ponava. V praxi to znamená, že výsledkem práce poradce může být i doporučení jiné kombinace sportovních a doprovodných staveb než o kterých se v současnosti hovoří, které budou ekonomicky, sportovně a marketingově pro město, region i Českou republiku nejvýhodnější,“ upřesňuje Roman Čermák z brněnského magistrátu. „Vyhodnocení lze očekávat v červnu letošního roku.“ Součástí studie proveditelnosti bude finanční analýza, ekonomické, právní a technické poradenství včetně posouzení možností využití evropských fondů a dotací.

Trochu megalomanie?

Na podzim letošního roku by měl být znám konečný konkrétní návrh. O spolupráci se soukromníkem ale zatím není definitivně rozhodnuto. „V případě, že se prokáže výhodnost jiného způsobu řešení, bude zvoleno toto,“ podotýká Čermák. Město dnes očekává, že metoda PPP sníží celkové nároky na vybudování a provoz sportovní infrastruktury, zrychlí realizaci a také získá vyšší užitnou hodnotu.
Pokud se jako nejvýhodnější ukáže metoda PPP, Brno prý bude vybírat z možných privátních partnerů operátora, který sportovní areál navrhne, postaví, zafinancuje, bude ho udržovat a provozovat. „Partnera může město u takto velké zakázky reálně získat v létě příštího roku,“ domnívá se Čermák. Předpokládá, že smlouva s privátním subjektem bude uzavřena na dobu nejméně 25 až třiceti let. Výstavba areálu Ponava by měla začít v roce 2008 a dokončena by měla být v roce 2010.
Otázkou je, zda projekt Ponava nebude pro Brno až příliš megalomanský a zástupci města a provozovatel nebudou muset v budoucnu řešit, jak areál využít. Tyto obavy však zástupci města nesdílejí. „Ponava by se měla stát nadregionálním sportovním a kulturním centrem. Nezbytné je, aby rozšířila možnosti sportovního vyžití v Brně. Rozsah projektu bude definován na základě analýzy potřeb sportovního vyžití, to znamená, že řešení bude tímto přizpůsobené klientele a bude vyvážené,“ tvrdí Čermák.

BRAND24

Nejlepší a nejdražší

Nejznámějším sportovištěm na světě, na jehož výstavbu byla využita metoda PPP, je legendární londýnský fotbalový stadion Wembley. Nové sportoviště vyrůstá na místě zbouraného stadionu, jenž pocházel z 20. let minulého století. Nový areál s kapacitou až 90 tisíc diváků bude sloužit nejen fotbalu, ale také pro ragby a atletické mítinky. Součástí komplexu je mimo jiné 160 VIP boxů, tiskové salonky a místa pro královskou rodinu. Stadion navrhoval jeden z elitních světových architektů, nositel Pritzkerovy ceny z roku 1999 Norman Foster.
Při zahájení přestavby Wembley v roce 1999 britský tisk hlásal, že půjde o katedrálu pro jednadvacáté století. Projekt na nejlepší, ale zároveň nejdražší fotbalový stadion na světě, byl zadán australské společnosti Multiplex Group, která mimo jiné postavila olympijský stadion v Sydney. V průběhu stavby museli Australané řešit řadu konfliktů s jednotlivými dodavateli i se stavebními dělníky. Sama stavba byla dokonce několikrát přerušena. Nový stadion měl být podle původních plánů otevřen již v květnu letošního roku. Poslední zprávy hovoří o tom, že stavba bude dokončena na konci září a další dva měsíce bude probíhat zkušební provoz. Britské sázková kanceláře ale vypisují kurzy na to, že stadion nebude otevřen ani příští rok. A neměnil se jen termín zprovoznění. Stavba bude třikrát dražší, než se původně plánovalo. V roce 1996 se náklady na stavbu stadionu odhadovaly na 240 milionů liber. Nakonec anglický fotbalový svaz přistoupil na částku 750 milionů liber. Developeři sice přiznávají, že konečné náklady budou vyšší, ale smlouva je na fixní částku. Anglickému svazu tedy může být útěchou, že soukromým partnerům po dostavbě stadionu nezaplatí více.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).