Menu Zavřít

Jaké stavíme rodinné domy

13. 8. 2007
Autor: Euro.cz

V porovnání s bytovými domy nabízejí rodinné domy svým uživatelům větší prostor. V průběhu uplynulých let se zastavěná plocha pohybovala kolem 140 metrů čtverečních. Standardní jsou ovšem vícepatrové domky, takže obytná plocha obvykle daleko přesahuje toto číslo.

Tomu odpovídá i to, že v období 1997 až 2005 mělo pět a více obytných místností 44 procent nově postavených rodinných domů. Poměrně velkorysé jsou i stavební parcely. Jejich rozloha se ve zmíněném období zvýšila z průměrných 887 na 1106 metrů čtverečních, což evidentně souvisí s tím, že nejživější byla ve sledovaném období výstavba rodinných domů v obcích do 2000 obyvatel (45 procent), kde jsou pozemky relativně levné.

BRAND24

Pozornost věnovanou komfortu bydlení v rodinných domech odráží víceméně standardní centrální vytápění a přítomnost garáže. V roce 2005 jimi bylo vybaveno 93, respektive 70 procent všech nových rodinných domů.

Jaký vkus mají stavebníci? „Lidem v České republice se libí tradiční architektura, ale mnohem více nyní hledí také na kvalitu, styl a funkčnost,“ říká Tricia Henderson ze společnosti Ballymore Properties, která mimo jiné postavila rezidenční projekt Statenický mlýn s řadou rodinných domů. „Čechům se líbí klid venkova, ale na druhé straně chtějí styl a vymoženosti města,“ dodává Henderson. Co se vnitřních dispozic týká, vyžaduje podle ní dnes český zákazník velký obývací pokoj, a to i na úkor rozměrů ložnic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).