Menu Zavřít

Jaká je vaše hodnota na Twitteru? Pětkrát nižší než na Facebooku

11. 10. 2016
Autor: čtk

Sociální síť Twitter je na prodej, ale má problémy sehnat kupce. Google, Disney ani Apple podle všeho nemají zájem. Jedním z faktorů je i nízká hodnota jednoho uživatelského účtu, která je na Twitteru vyčíslena na 45 dolarů (cca 1100 korun), téměř pětkrát méně než na Facebooku.

V minulém týdnu Twitter vyzval potenciální zájemce o jeho převzetí, aby začali předkládat nabídky. Velké společnosti, se kterými se původně počítalo, ale údajně nemají zájem. Po Googlu vyslal podobný signál i Apple, stejně jako Disney. Podle serveru ReCode byla jediným zbylým uchazečem technologická společnost Salesforce, její výkonný ředitel Marc Benioff ale na firemním setkání takovou možnost popřel.

Vývoj hodnoty akcií Twitteru za posledních pět dní

Vlna odmítnutí se podepsala na akciích firmy, které klesly o dvacet procent na 19,85 dolaru. Stejným způsobem klesla i hodnota jednoho uživatelského účtu, která je přitom jedním z důležitých faktorů při prodeji. V současné době je jeho cena odhadována na něco málo přes 45 dolarů, což je výrazně méně než u ostatních sociálních sítí. Jeden účet na Facebooku má hodnotu 216 dolarů, na LinkedIn díky nedávné akvizici ze strany Microsoftu dokonce 243 dolarů.

Zpravodajský server USA Today uvedl tři důvody, proč má uživatelský účet na Twitteru o tolik nižší hodnotu než v případě konkurence:

1. Slabší monetizace – Výnosy Twitteru na uživatele za posledních dvanáct měsíců se nedostaly ani na osm dolarů, zmíněný LinkedIn na tom byl čtyřikrát lépe. Zvláštním případem je sociální síť Angie’s List, která se zabývá hodnocením malých podniků. Její měsíční uživatelská základna dosahuje pouhého jednoho procenta Twitteru, díky systému předplatného a pravidelných poplatků však z jednoho uživatele má 103 dolarů.

2. Pomalý růst – Investory může odrazovat i fakt, že Twitter spíše stagnuje. Během druhého čtvrtletí vykazoval měsíční aktivitu ve výši 313 milionů uživatelů, což je jen o tři procenta více než za stejné období v loňském roce.

3. Absence zisku – Twitter je za poslední rok ve ztrátě 409 milionů dolarů, což se podle analytické společnosti S&P Global Market Intelligence během příštích dvou let nezmění.

Twitter vstoupil na burzu před třemi lety a díky prvotním optimistickým vyhlídkám se hodnota jedné akcie během prvních měsíců až ztrojnásobila. Nenaplněné předpoklady ale znamenaly výrazný propad a od vrcholu z roku 2013 hodnota akcií klesla až o 66 procent.

Hodnota uživatele na vybraných sociálních sítích (v dolarech)
společnost hodnota uživatele výnosy na uživatele
LinkedIn 243,85 32,41
Facebook 216,33 12,96
Angie's List 170,64 103,08
Twitter 45,11 7,99
Yelp 19,25 3,8

Zdroj tabulky: USA Today

Přečtěte si více o nezájmu o Twitter:

Zájemci o Twitter začali couvat, akcie spadly o pětinu

 Twitter,

Dále čtěte:

BRAND24

Twitter je v obležení, kupci se ale nemusí vyplatit

Co zachrání Twitter? Prodej


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).