Menu Zavřít

Jak zlikvidovat banku

1. 12. 2003
Autor: Euro.cz

UNION BANKA JE ZATÍM NEJVĚTŠÍ ZKRACHOVALOU ČESKOU FIRMOU. SVÉ DVEŘE PRO KLIENTY POPRVÉ OTEVŘELA TÉMĚŘ PŘESNĚ PŘED DVANÁCTI LETY. BYLA ZALOŽENA JAKO MALÁ REGIONÁLNÍ BANKA, KTERÁ MĚLA POMOCI RESTRUKTURALIZACI OSTRAVSKÉHO REGIONU.

Nad seznamem dlužníků zkrachovalé Union banky

Pro obsluhu větších klientů však postupně otevírala obchodní centra v Praze, Brně, Olomouci a dalších větších městech. Pak, v polovině 90. let, pohltila čtyři menší banky. Jako i v jiných případech zkrachovalých bank to s ní vypadalo jistý čas velmi nadějně. Události v průběhu letošního roku a seznam jejích dlužníků, jak je eviduje správkyně konkurzní podstaty, dokreslují skutečnou tvář ostravské banky. Pohledávka TOTAL: 2 737 549 315,54. Pohledávka v prodlení: 1 985 903 740,06. Rozvahová pohledávka: 2 721 626 189,14. Tato hrozivá čísla jsou v seznamu dlužníků Union banky u kolonky Invesmart, B.V., holandské odnože italské firmy, která se na krátký čas posadila na šéfovskou židli v Union bance, respektive v Union Group, který banku ovládal. U samotného Union Group se v době po vyhlášení konkurzu, zhruba v polovině letošního roku, eviduje pohledávka 1 042 776 923,22 s tím, že 76 037 973,98 Kč bylo po splatnosti. Správkyně konkurzní podstaty banky Huserová se už snažila několikrát s šéfem Invesmartu Paolem Catalfamem setkat, podařilo se jí to jen jednou, v září, asi na hodinu. Mluvčí správkyně Robert Korselt uvedl, že během jednání i v následné korespondenci sice Catalfamo nepopřel dluh přesahující 2,5 miliardy, ale o jeho splacení se bavit zatím odmítá.

HRA TRESTNÍCH OZNÁMENÍ

Peníze, které v bance zůstaly (odhaduje se kolem deseti miliard korun), z ní však dělají mimořádně atraktivní podnik, o kterém se tu a tam mluví. Přitahuje i například orgány činné v trestním řízení. Tým konkurzní správkyně Huserové eviduje už 148 výzev, žádostí a dožádání od různých orgánů činných v trestním řízení. „V ětšina těchto žádostí obsahuje řadu dalších dílčích úkolů, někdy i padesát,“ říká Martin Uher, který má v bance na starosti centralizaci písemností. „S jedním trestním oznámením se na nás obrátil anonym, čtyřikrát to byla správkyně konkurzní podstaty, jedenkrát hlavní akcionář, jedno velké, v němž je uvedeno podezření na několik trestných činů, podávala Česká národní banka a třicet dva drobní akcionáři,“ uvedla Lucie Uhlířová z tiskového oddělení Policejního prezidia. Trestní oznámení směřovala jednak vůči managementu padlé banky, jednak vůči statutárním orgánům a v jednom trestním oznámení je podle oznamovatele podezřelá také činnost akcionářů. Mluvčí ČNB Pavel Zubek potvrdil, že na základě šetření, které v Union bance ČNB provedla, dospěli její lidé k podezření na pětici trestných činů. „První se týká zkreslení údajů o stavu hospodaření a jmění, druhé porušování závazných pravidel hospodářského styku, třetí máme na porušování povinností při správě cizího majetku, další potom kvůli úvěrovému podvodu a poškozování věřitele.“ „Snažíme se poskytovat součinnost v maximální možné míře. V yřídili jsme 140 požadavků orgánů činných v trestním řízení, vytvořili jsme a předali několik tisíc kopií dokumentů,“ doplňuje správkyně Michaela Huserová, která se musí starat nejen o žádosti policie, ale i věřitelů. Těch se přihlásilo 159 s pohledávkami za zhruba 13,5 miliardy korun. Věřitelský výbor je složen z Fondu pojištění vkladů, který nese největší pohledávku, dále jej tvoří brněnská Kotva nemovitosti a znojemský Dřevotvar. Samotná Kotva nemovitosti však měla také u Union banky velký úvěr - 148 780 953 korun. Do konkurzu ho bez problémů splácela. Správkyně Huserová se musí postupně vypořádávat i se zaměstnanci, kteří jsou nadbyteční. Z původní tisícovky jich už téměř šest set dostalo výpověď, dalších téměř dvě stě odešlo samo nebo jim vypršel pracovní poměr. Huserová na sebe také upozornila odhalením odposlechů v zasedací místnosti ostravského ústředí banky či falešných dokumentů se svým podpisem. Podala také trestní oznámení kvůli tomu, že se ztratila úvěrová dokumentace jednoho z velkých dlužníků banky - Quonexu Real. Tato firma známá svojí aktivitou při výstavbě pražské hokejové haly Sazky dlužila v době vyhlášení konkurzu bance 154 089 684 koruny. Správkyně Huserová podala trestní oznámení i na to, že banka v době, kdy už byly pro všechny klienty zavřené přepážky, vyplatila firmě Daventree, za níž stojí bahamský privatizační pirát Viktor Kožený, 200 milionů korun.

SOUDY POKRAČUJÍ

U soudu se odehrává bitva o další peníze, které by správkyně Huserová uvítala v majetku Union banky. Ta totiž už několik let vede spor se Slovenským plynárenským priemyslem o platnost velmi populárních takzvaných Duckého směnek. Bývalý ředitel plynáren Ján Ducký, který byl za dosud neznámých okolností zavražděn, tyto směnky podepsal pro firmu Sezooz Group, kterou vedl Roman Zubík. Ten těmito směnkami ručil u Union banky za svůj úvěr. Ve sporu mezi SPP a Union bankou rozhodl před třemi lety bratislavský soud tak, že SPP měl bance zaplatit 350 milionů korun. Slovenští plynaři se však odvolali k Nejvyššímu soudu, který případ vrátil zpět krajskému, který svůj verdikt ještě nevynesl. SPP dluží Union bance podle jejích dokumentů 436 186 305 korun, Zubíkův Sezooz „jen“ přibližně čtvrtinu toho, co slovenská firma - 105 410 258 korun.

OSTRAVSKÁ PARTA

Od svého vzniku byla Union banka značně provázaná s velkými severomoravskými podniky. Přibližně do roku 1993 v ní měli významné akciové podíly například Severomoravská plynárenská, Vítkovice a Nová Huť. (Společnost MS-Unikov Ostrava, která je v ekonomicky spojené skupině Nové Huti, dlužila Union bance v době vyhlášení konkurzu 409 435 156 korun.) Tyto giganty pak následovaly další obří severomoravské společnosti, jako jsou OKD nebo Kovošrot Ostrava. Jejich podíly se pohybovaly v rozmezí 12-34 %. V roce 1995 založila větší část tehdejších akcionářů banky akciovou společnost Facium, do které převedli své akcionářské podíly. Největším akcionářem Facia byl Chemapol Group. Bankovní dohled České národní banky v té době vnímal hospodaření Union banky na rozdíl od jejích konkurentů pozitivně, a proto jí svěřil čtyři padlé banky, Ekoagrobanku, bankovní dům Skala, Evrobanku a F oresbanku. Union banka je měla převzít a následně integrovat. V alná hromada Facia přejmenovala v srpnu 1996 společnost na Union Group, a. s. V roce 1996 byly třemi největšími akcionáři banky společnosti: UG (75 %), OKD (13 %) a Železárny a drátovny Bohumín (cca 6 %).

ČNB PRVNÍ KOLO PROHRÁLA

V roce 1997 bankovní dohled kritizoval Union banku za nedostatečné krytí retailového portfolia převzatého od bankovního domu Skala a Evrobanky. Naopak Union banka se pustila do České národní banky, protože tvrdila, že jí centrální banka dostatečně neodškodnila za způsobenou majetkovou újmu při převzetí Skaly. Union vyhrála první i odvolací řízení a ČNB ji nakonec musela v prosinci 1998 vyplatit téměř dvě miliardy korun. Centrální banka zvyšovala svůj dohled. Začala ostře kritizovat to, že banka půjčovala peníze osobám a firmám, které byly spřízněné s akcionáři Union Groupu a Union banky. V roce 2000 začal už auditor upozorňovat na rizika spojená s tímto typem úvěrů a jejich návratností. Banka proto začala hledat strategického partnera. Mluvilo se o rakouské Raiffeisen nebo francouzské BNP Paribas. Mezitím probíhaly v bance stále častější kontroly České národní banky. Jedna kontrola na podzim 2000, zaměřená přímo na úvěry spřízněným osobám, zjistila, že banka obchází limity úvěrové angažovanosti a porušuje Opatření ČNB o klasifikaci pohledávek. Union dostala seznam úkolů, které musela splnit. Například neměla dále zvyšovat úvěrovou angažovanost vůči Union Group.

NA OBZORU INVESMART

Jenže banka pokračovala na nedobré cestě půjček kamarádům, takže výsledkem další kontroly byla dvouapůlmilionová pokuta, kterou Union v červnu 2001 uhradila. V říjnu 2001 projevila zájem o vstup do banky prostřednictvím získání cca 70 % akcií UG zastupovaná holandským Invesmart, B.V. Už od počátku Invesmart deklaroval, že nechce být strategickým partnerem, ale pouze zprostředkovatelem, který banku očistí a připraví pro konečného strategického investora. Invesmartu se však nedařilo doložit veškeré podklady, které od něj vyžadovala Česká národní banka. Vše, podle oficiálních zdrojů především prokázání transparentnosti a původu zdrojů, splnil až na třetí pokus. Od 28. 11. 2002 tak Invesmart držel 97,96 % akcií banky v přímém (22,6 %), resp. nepřímém vlastnictví (přes UG 75,36 %). Invesmart měl do UG a UB vstoupit tak, že uhradí úvěry, které v minulosti poskytla banka spřízněným osobám, a tak se významně očistí aktiva banky. Po tahanicích o veřejnou podporu pro banku kvůli špatným pohledávkám, které na banku přešly z převzatých finančních ústavů, se stal osudným letošní dvacátý únor. Vedení banky informovalo ČNB o kritické situaci v likviditě. Následně večer představenstvo banky písemně oznámilo ČNB, že se banka s vysokou pravděpodobností stane během následujícího dne platebně neschopnou, a že uzavírá chod všech poboček a pozastavuje platby.

BRAND24

KONKURZ NÍ TAHANICE

Nejjasnějším důkazem smrtelných křečí, ve kterých se zmítala Union banka, je vyhlášení konkurzu na konci března letošního roku. Banka se kvůli tomuto kroku musela přestěhovat do severních Čech, přejmenovat a stejně to těm, kteří měli na konkurzu zájem, příliš nepomohlo. Rozhodnutí soudce Berky, který se na čas stal jistě nejznámějším soudcem vzemi, vzbudilo takovou vlnu nevole, že i sám Berka konkurz po pár dnech opět zrušil. Tím se však nevyhnul vyšetřování kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomocí veřejného činitele a vazbě, kde strávil necelý měsíc. Skutečné prohlášení konkurzu padlo až v květnu v Ostravě. Soud pověřil Michaelu Huserovou, aby se stala konkurzní správkyní. Ještě před vyhlášením konkurzu se Union banka dostala na první stránky novin, protože zatím neznámí pachatelé unesli předsedu představenstva Union Group, pětapadesátiletého Giuseppe Roselliho. Letos v srpnu oznámil 98procentní akcionář Invesmartu Paolo Catalfamo, že proti České republice zahájil dvě arbitráže kvůli pádu banky. Invesmart nesouhlasí především sprohlášením likvidace a následným konkurzem banky. Jako přiměřené odškodnění požaduje deset miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).