Menu Zavřít

Jak zachráním Řecko aneb Tsipras píše pro Financial Times

14. 6. 2012
Autor: profimedia.cz

Muž, který má velkou šanci vzejít z nedělních voleb v Řecku jako nový premiér, napsal pro deník Financial Times článek o tom, jak chce svojí zemi zachránit před bankrotem a přivést k prosperitě. V textu, kde cituje amerického prezidenta Baracka Obamu a spisovatele Arthura Millera, svým krajanům Alexis Tsipras slibuje zvýšit příjmy z daní do státní pokladny, odmítnutí záchranného plánu EU a MMF a zároveň setrvání země v eurozóně.

„Nejprve bych rád smetl ze stolu určité pochybnosti: moje strana, Syriza, si přeje, aby Řecko v eurozóně zůstalo,“ píše Tsipras. Syriza je řecká zkrácenina názvu Koalice radikální levice.

Tsipras chce zrušit smlouvu s MMF a EU o půjčení 130 miliard eur, kterou Řecko podepsalo letos v březnu. Lídr levicové strany věří, že i když Atény smlouvu zruší, mezinárodní věřitelé nezastaví proud peněz do Řecka. Smlouvu podepsanou s mezinárodními věřiteli chce Tsipras nahradit tzv. „Plánem přestavby a růstu“.


Čtěte také:

Řekové se kvůli krizi opět stěhují do zahraničí nebo na venkov

Strach z voleb. Řekové vybírají peníze z bank a nakupují konzervy


Jeho součástí je zvýšení výnosů z daní do státní pokladny. Co se týče podílu příjmu z daní na HDP, patří Řecko k evropskému podprůměru. To chce Tsipras změnit větší efektivitou při výběru daní a také zrušením daňových výjimek. „Určité zájmové skupiny měly od minulých vlád myriády daňových výjimek. Také nízká daň z příjmu vysvětluje jádro problémů,“ napsal Tsipras. Výše daně by se měla odvíjet od příjmu obyvatele.

BRAND24

Veřejné výdaje chce Tsipras „stabilizovat na 44 procentech HDP“, dále si přeje zvýšit zisk státu z přímého zdanění „na evropský průměr“. To podle sedmatřicetiletého lídra Syrizy znamená o 4 procenta HDP.

Na závěr svého příspěvku cituje Tsipras spisovatele Arthura Millera, který napsal, že konec jedné éry vždy charakterizuje zničení iluzí, které si pěstovala. Nyní prý v Řecku končí éra systému dvou silných stran.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).