Menu Zavřít

Jak vysvětlit finanční krizi dětem?

22. 10. 2008
Autor: Euro.cz

BOX

BRAND24

Většina lidí vůbec nechápe, jak mohlo dojít ke kolapsu finančních trhů. Německá spolková ministryně pro rodiny, seniory, ženy a mládež Ursula von der Leyen, která má sedm dětí, se úkolu vysvětlit krizi zhostila po svém. Pro německý list Bild am Sonntag popsala, jak důvody krize vysvětlovala doma svým dětem.
„Představte si, že slavíte gigantickou párty. Vše je dovoleno, dokud si toho rodiče nevšimnou. Heslo zní: Více, hlasitěji a bez zábran. Kdo nejvíce riskuje, ten je králem party. Všichni se toho účastní a mají z toho ukrutnou radost.
Potom najednou párty skončí. A vy máte šílenou kocovinu, někteří jsou úplně zhroucení a na jednotce intenzivní péče. Přijde policie a klade nepříjemné otázky.
Vaši rodiče jsou naštvaní, protože jste je moc zklamali, a zároveň vám vyčítají, že jste nedávali lepší pozor. Nikdo z celé bandy nevěří ostatním a všichni se navzájem obviňují.
Tak se vedlo i finančním trhům. Úvěry – to jsou dluhy ostatních – se prodávaly sem a tam. Kupující a prodávající – to jsou investiční bankéři – na tom strašně vydělali. Dosud to fungovalo následovně: Kdo postaví nejvyšší vzdušné zámky a exotické finanční produkty, je zcela nahoře.
Pravidla v podstatě neexistují, protože to přece všechno skvěle šlape. Mezinárodní bankovní dohledy se zabývají zcela jinými věcmi nebo se nechají občůrat. Dokud ta bublina nepraskne, vše ztratí na hodnotě a zřítí se burzovní indexy. Co jsme se naučili: Ten kdo má největší hubu, není ten nejchytřejší. Kdo je placen za dohlížení, tak to také musí dělat!
Potřebujeme pravidla, abychom si společně udrželi přehled. Kdo se jich nebude držet, musí zaplatit citelnou pokutu. Stát se nemusí vměšovat do všeho, ale určovat rámec, jinak útratu zaplatíme my všichni.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).