Menu Zavřít

Jak vydírat ministra Dusíka

8. 1. 2010
Autor: Euro.cz

Komentář

BRAND24

Hysterie kolem globálního oteplování píše další absurdní frašku. Mikronésie chce hovořit do modernizace elektrárny Prunéřov II a české ministerstvo životního prostředí (MŽP), které má k modernizaci vydat zásadní stanovisko, bere námitky tichomořského státu vážně. Není to vtip. Greenpeace, který vede kvůli Prunéřovu kampaň proti ČEZ, tvrdí, že elektrárna je osmnáctým největším zdrojem emisí CO2 v Evropě a že ročně vypouští deset milionů tun tohoto plynu, což je prý čtyřicetkrát víc, než činí emise Mikronésie. Ekologové říkají, že ČEZ při modernizaci nepoužívá nejlepší technologie. MŽP chce, aby po modernizaci elektrárna zvýšila svoji účinnost na 42 procent.
Více než dvacetimiliardová investice se připravuje už tři roky. Naprostá většina peněz skončí u českých firem a menších podniků v regionu. Všichni experti již vyjádřili s projektem souhlas. Proti jsou jen aktivisté.
V Prunéřově bude moderní technologie, účinnost elektrárny se zvýší z 33 na 39 procent, při dodávce tepla prý dokonce na 42,55 procenta. To, že jde o nejlepší a nejmodernější možnou technologii pro tento případ, potvrdily všechny posudky. Kladné stanovisko dali i posudkář jmenovaný MŽP, Ústecký kraj, odborníci z ČVUT, projektu vyjádřily podporu všechny obce v okolí. Obnova navíc umožní dřívější odstavení nemodernizovaných bloků v elektrárně Prunéřov I, což zlepší životní prostředí na severu Čech.
Kauza Prunéřov je krásným příkladem toho, jak se dá čistou myšlenku ochrany životního prostředí zneužít v zájmu politiky. Bude stanovisko MŽP o modernizaci Prunéřova výsledkem vydírání šéfa resortu Jan Dusíka předsedou Strany zelených Ondřejem Liškou, že odejdou z vlády, pokud dá kladné stanovisko k modernizaci elektrárny? Uvěří ministr, že zvolená technologie způsobí zánik ostrovů státu Mikronésie, nebo rozhodne na základě racionálních argumentů?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).