Menu Zavřít

Jak vydělat na dlužnících

22. 7. 2010
Autor: Euro.cz

V nedobrovolných dražbách se prodají maximálně tisíce objektů, jejich počet však roste

Pro jedny katastrofa, pro druhé životní investice. V nedobrovolných dražbách se zpeněžují nemovitosti zabavené jejich majitelům. Důvod? Nesplácení dluhů. Jedni nedokázali splácet hypotéky, druzí nebankovní úvěry, za které dali do zástavy střechu nad hlavou. Pořídit draženou nemovitost lze výhodně. Některé dražební firmy totiž začínají vyvolávací cenou stanovenou na polovině odhadní.
Kalendář dražeb zveřejněný na Centrální adrese je plný. Aspoň jedna akce se nekoná jen o víkendu. Nabídka je pestrá. Zpeněžované jsou objekty z celé České republiky. Na výběr jsou všechny druhy nemovitostí – byty, pozemky, rodinné domy i rekreační chalupy. Vyvolávací cena třípokojového bytu v Ústí nad Labem byla stanovena na 450 tisíc korun. Domek v Lysé nad Labem se začíná dražit na 1,2 milionu korun. Vyvolávací cena dvoupokojového bytu v malé obci odpovídá částce, za kterou lze koupit použité auto – 110 tisícům korunám.
V Česku nedobrovolné dražby objektů z portfolií bank a úvěrových firem teprve začínají. Zatím neexistuje ani přesná statistika, kolik se takových realit ročně prodá. Odhadem jde o několik set či tisíc nemovitostí. Je však pravděpodobné, že s rostoucí nezaměstnaností se rozšíří skupina neplatičů, a proto i zabavených domů. Již dnes je zřejmé, že největší nabídka pochází z regionů, které trpí vyšší nezaměstnaností. Jednoznačně prý vedou severní Čechy. Zhruba polovinu dražených objektů získají ti, kdo si chtějí výhodně pořídit vlastní bydlení. Zbylá část připadá na investory. Makléři očekávají, že pokud se na trh dostane víc zabavených rezidenčních nemovitostí, budou zakládány společnosti či fondy, které se specializují na nákup a pozdější prodej vydražených objektů.
V zahraničí se v nedobrovolných dražbách prodávají statisíce objektů. Nejdále jsou v tomto ohledu USA. Dle odhadů tam letos až milionu domácností nesplácejících závazky hrozí, že na trh bude dán jejich byt či dům. Někteří Američané objíždějí po USA místa, na nichž se konají nedobrovolné dražby. Na realitách vydělávají lidé, kteří se až donedávna zabývali naprosto odlišným oborem, než jsou reality. Deník Charlotte Observer například popsal příběh padesátiletého Tonyho Zombeka, který dříve pracoval jako dispečer leteckého provozu. Nyní skupuje v dražbách nemovitosti. Na začátku června koupil kondominium v největším městě Severní Karoliny – Charlotte. Hodnota majetku byla dle odhadů 76 tisíc dolarů. Zombek jej však získal zhruba za polovinu. Jinému investorovi stačilo jen 1500 dolarů na bungalov v jihokarolinském Spartanburgu.
Oportunističtí kupci brzy zamíří do Dubaje. Zanedlouho se tam totiž bude konat první veřejná dražba zabavených nemovitostí. V některých případech poklesly ceny tamních objektů od roku 2008 o polovinu, a dražby pravděpodobně stlačí částky ještě níž. Aktivně se s nemovitostmi zatíženými nesplácenými hypotékami už obchoduje ve Velké Británii. Mezi kupci převládají cizinci, především z asijsko-pacifického regionu. Nízké ceny nejsou jediným lákadlem. Investoři profitují ze slabého kurzu libry a z nízkých úrokových měr.
Nedobrovolné dražby a nabízené nemovitosti s obrovským diskontem přitáhly bývalé bankéře z Wall Streetu. Mathew Cooleen působil několik let v managementu newyorské pobočky Deutsche Bank. Obchodoval s cennými papíry krytými hypotečními úvěry a s úvěrovými deriváty. Dnes jeho společnost HudsonCross Financial skupuje nemovitosti zatížené hypotečními úvěry. Podobně podnikají i další bývalí finančníci. Zřejmě nejznámějšími osobnostmi jsou Laurence Pelosi, působící dříve v Morgan Stanley na financování developerských projektů, a Paul Staley, jenž opustil Fortress Investment Group, pro kterou nakupovat zabavené nemovitosti. Žádný z nich si otázkami o podílu viny finančníků na krizi hlavu neláme. Ostatně i „obyčejní“ účastníci dražeb na otázku, proč se akce účastní, často bez skrupulí odpovídají, že přijeli ukrást luxusní sídlo. Jak jinak totiž nazvat obchod, ve kterém získají exkluzivní objekt za třetinovou cenu?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).