Menu Zavřít

Jak Větrák sejmul Mařenu

10. 1. 2017
Autor: Euro.cz

Mareš odešel, Fenyk nepřišel, co však s nevěrohodným úřadem?

Zní to jako vtip roku. Tisková zpráva Úřadu vlády uvádí, že Jan Mareš odstoupil z funkce ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) proto, aby ochránil dobré jméno této instituce. Jen proto však šéf, zapletený do pavučiny Berkova gangu, odstupovat nemusel. NBÚ, co paměť sahá, dobré jméno nikdy neměl. Od samého vzniku úřadu v roce 1999 provázelo vydávání bezpečnostních prověrek podezření z manipulací a z kšeftování, aféra stíhala aféru. Nepomohlo ani postupné vypuzení zakladatelského tandemu Tomáš Kadlec - Martin Hejl, vážné pochybnosti trvají. Nejnověji kolem toho, že firmy bývalých pracovníků úřadu inzerují pomoc se získáním prověrky. Může pouhý Marešův odchod na nevalné pověsti instituce něco změnit?

Loajální Jůzlová.

Vždyť premiérem Jiřím Paroubkem pověřená Marešova nástupkyně Zdeňka Jůzlová byla dosud loajální pravou rukou bývalého ředitele. Právě on ji dosadil na kancléřský post, který před tím zastával Vladimír Šiša, než mu loni v březnu po ročním kličkování před podezřením z vazby na Berkův gang srazila vaz aféra s lichvou. Ještě před dvěma týdny Jůzlová přesvědčovala po boku svého tehdejšího šéfa poslance sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, že mafiánské praktiky Vladimíra Šiši neměly a nemohly mít na chod NBÚ žádný vliv. A tvrdí to dodnes.
Paroubek nevyloučil, že by se časem z provizorní ředitelky mohla stát ředitelka definitivní. Pak by asi byla pravdivá úvaha kolující v bezpečnostních kruzích, že premiér chce situace v NBÚ využít, aby úřad zpacifikoval a převedl ho pod střechu ministerstva vnitra. Stejný scénář, včetně úvodní skandalizace, se prý dá brzy čekat i v Bezpečnostní informační službě a u jejího ředitele Jiřího Langa. Přesto rychlý Marešův pád předsedu vlády evidentně zaskočil. Jindy razantní buldozer přibrzdil: „V tuhle chvíli nejsem schopen říct toto jméno,“ řekl minulou středu nezvykle pokorně ohledně výběru budoucího šéfa NBÚ.

Zalekl se Paroubek Fenyka?

Problém není jen v tom, že premiér tentokrát nemůže použít osvědčenou metodu a povolat do služby nějakého žoviálního „bezpečnostního Jandáka“. Seriózní kandidáti se nehrnou. Například bývalý náměstek někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové Jaroslav Fenyk se už minulé úterý nechal slyšel, že nepřijme učiněnou Paroubkovu nabídku, aby šéfoval NBÚ. Skutečnost však měla být jiná: Týdeník EURO má informaci, že nápad jmenovat Fenyka ředitelem NBÚ si údajně rozmyslel sám Paroubek. Fenykovi totiž během jeho působení u Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně přímo podléhal - a to ve věcech konkurzů (sic!) - nejmenovaný státní zástupce. Postava vyskytující se v těsné blízkosti lidí spojených s kauzou podvodných konkurzů ústeckého soudce Berky a severočeského podnikatele Vladislava Větrovce. Šišovi se téměř povedlo protlačit jej do rozkladové komise NBÚ.
Fenyka pro Paroubkův záměr diskvalifikovalo zřejmě to, že formálně býval v NSZ nadřízeným dotčeného žalobce tehdejší státní zástupce Radek Ondruš, ale speciálně v oblasti konkurzů si jej Fenyk osobně převedl přímo pod sebe. Onen žalobce pak dle svědectví pracovníků NSZ mohl aktivně ovlivňovat stovky konkurzních řízení, vyžadoval si spisy a informace, ba dokonce jezdil po jednotlivých soudech. Podrobnosti věděl jenom Fenyk.
Jako o Marešově nástupci se spekulovalo také o předsedovi nové sněmovní komise pro kontrolu NBÚ Miloši Titzovi (ČSSD). Ten si zachoval chladnou hlavu, když preventivně poukázal na svůj vysoký věk (67). Ovšem i on by mohl mít problémy s důvěryhodností. Když loni vypukla aféra Unipetrol, ukázalo se, že právě Titz a jeho asistentka Darja Pinkavová byli ve sněmovně velmi častými hostiteli vlivného lobbisty Jacka Spyry.

Na zelené louce?

Ve hře je také příležitost k úplné reorganizaci úřadu. „Navrhoval bych okamžité rozpuštění NBÚ a jeho obsazení lidmi, jejichž důvěryhodnost není otřesena,“ požadoval například poslanec Václav Frank (KSČM). Pro znovuvystavění NBÚ na zelené louce se vyslovil i lidovec Pavel Severa. Šéf komunistů Vojtěch Filip soudí, že by teď měla vzniknout alespoň možnost soudního přezkoumání každého rozhodnutí úřadu. Překvapivě zdrženlivě se k Marešovu pádu postavila naopak ODS. Místo očekávaného volání po rychlé výměně ředitele ještě zkraje minulého týdne vyčkávala. „Je to v kompetenci premiéra,“ říkal nejen místopředseda Ivan Langer. Teprve když Mareš odstoupil, zmínil se Langer o nutném příchodu „čističe“ a Petr Nečas připustil možnost vybudování úplně nové instituce. Proč nechtěli zprvu někteří občanští demokraté přijít o Mareše? V kuloárech se například mluvilo o několika překvapivě znovuudělených prověrkách některých poslanců ODS, přičemž vlna žádostí má letos pokračovat. „S Marešem holt vycházeli, ale teď už jim jde o vliv na nové obsazení úřadu,“ komentoval to pro týdeník EURO jeden z vládních poslanců.

Mařena, myška a Pantáta.

Mareše popravilo, když Česká televize minulý týden zveřejnila nahrávky jeho dva roky starých policejních odposlechů (viz ukázky). „Ptal jsem se legislativce, co je to za blbost,“ reagoval pro týdeník EURO na odvysílaný rozhovor Mareše s Větrovcem o kontaktech s lidmi kolem Hradu zmiňovaný lobbista Milan Velek. „Mareš měl přece z titulu funkce kdykoli možný přístup na Hrad nebo do vlády. Nechápu, co za tím je. ČT získala změť nějakých materiálů, zdálo se jí minimálně zajímavé, aby ukázala tento paprsek vedoucí na Hrad, ale kmen já cítím v tahu proti šéfovi NBÚ. Ptal jsem se soukromě na Hradě a všichni jsou z toho perplex a rozezleni. Víc o tom nevím,“ uvedl Velek.
Františka Kozla, v nahrávkách přezdívaného Pantáta, prozatímní finále aféry dostihlo na ministerstvu spravedlnosti, kde má na starost kontakt s vládou při přípravě legislativy. V době odposlechů působil jako náměstek tehdejšího vicepremiéra Petra Mareše (US-DEU), po odhalení vazby na Berkův gang v roce 2004 se až do minulého týdne držel ve funkci ředitele odboru pro lidská práva a rovné příležitosti na úřadu vlády. Ke své roli v aféře se odmítá vyjadřovat.
Aféra, která po svém vypuknutí v době krachu Union banky na jaře 2003 dostala přívlastek Berkova, by se dnes měla nazývat spíše kauzou Větrovcovou. Právě u tohoto podnikatele z Lovosicka se nakonec sbíhají její početné nitky. Míří ke školství, k publikační činnosti, k justici, ke zmanipulovaným konkurzům, k policii a bezpečnostním složkám, k nevěstincům a také k politice.

Větrák málem králem.

Chybělo totiž málo a jméno Vladislava Větrovce se letos na jaře mohlo skvět na severočeské kandidátce ČSSD možná hned kousek pod lídrem Paroubkem. Větrovec v dubnu 2004, těsně před tím, než na něj praskly kontakty na lidi kolem Berky, požádal o přijetí do ČSSD. „Přišel za mnou, jestli bych nebyl tak hodný a nezeptal se, zda bychom ho nepřijali za člena,“ popsal tuto událost týdeníku EURO místopředseda MO ČSSD v Lovosicích Arpád Gebur, který v současnosti mimochodem figuruje na 31. příčce ústecké kandidátky ČSSD. Větrovce osobně znal a jeho žádost přednesl na partajním výboru. „Pana Větrovce jsme brali jako člověka slušného, ve městě známého, celkem měl sociální přístup, řadě lidí pomáhal. Třeba sponzoringem,“ vzpomíná. Šéf lovosické ČSSD Jaroslav Grečl říká, že Gebur doporučil Větrovce jako významného představitele vysoké školy (tehdy byl skutečně prorektorem soukromé Vysoké školy Karla Engliše v Brně, jejímž byl spolumajitelem - pozn.red.), který prý ČSSD přinese ve volbách hlasy. Když na příští členskou schůzi 22.dubna 2004 Větrovec nedorazil, sociální demokraté jeho přihlášku odložili. Vzápětí se ovšem z médií dozvěděli, že jejich skorosoused z nedaleké obce Velemín byl policií zatčen pro podezření z organizovaného zločinu, a k přihlášce se už nikdy nevrátili. „Asi si to chtěl posichrovat i v politice,“ myslí si o tom dnes Gebur.

Od pasťáku k prorektorovi.

Najmenováním do rozkladové komise Národního bezpečnostního úřadu sice Mareš z bakaláře obojího práva Větrovce vyrobil právnické eso, ten však svou kariéru začínal jako učitel. Absolvoval pedagogickou fakultu a počátkem devadesátých let nastoupil do Diagnostického ústavu v Čížkovicích u Lovosic. Záhy ho ale přivábil svět podnikání, zejména v oboru potravinářství (Fruta Sulejovice, masokombinát v České Lípě …) Jeden z lovosických pamětníků tvrdí, že Větrovec se už v půli 90. let dostal do vazby v Litoměřicích, souzen však nebyl. Zhruba v té době se prý poznal s mosteckým podnikatelem a pozdějším dražebníkem Janem Harangozzem. „To byl takový chudáček a Větrák s ním velmi dobře manipuloval,“ myslí si Gebur. Měl prý spoustu kontaktů, svědci tvrdí, že působil důvěryhodně. Z jeho vazby na podnikatele Tomislava Procházku později vzešla Octavia pro Šišu. Přes podnikatele Igora Brdlíka, přezdívaného podsvětím „prasoň“, se zase Větrovcova skupina přiblížila k nevěstincům na Rozvadovsku, kde se praly miliony (EURO 6/2006).
Větrovec dálkově studoval práva a rozjel akademickou dráhu v Brně, kde s Harangozzem odkoupili Vysokou školu Karla Engliše (VŠKE). Kolem ní se záhy začaly shromažďovat justiční, bezpečnostní i politické veličiny. Nápadně často byla zadávána témata diplomových prací typu „pronikání zločinu“, jejichž poznatky se pak daly využít v praxi. Mgr.et Bc. Větrovec se v roce 2003 stal prorektorem pro zahraniční vztahy, studenti ho však skoro neznali: zaměstnání na minimální úvazek mu poskytovalo lesk i dostatek času na jiné aktivity.
Kromě podnikání si začal dělat doktorát, kvůli vysněné docentuře se snažil být podepsán pod kdejakou publikací, a to i za cenu opisování textů.

Instalatér na vyské škole.

„On to na Lovosicku rozdával jako svoje dílo s věnováním,“ vypráví o Větrovcových knížkách Gebur. Jiný zdroj vzpomíná, že Větrovec nabízel místním i vzdělání na své škole v Brně. Když před několika lety u Lovosic soudce Sovák v opilosti havaroval v automobilu, vyvázl s pokutou pouhých 1500 korun. Místní lidé si však vyprávějí, že tehdejší lovosický místostarosta Miroslav Závada z ODS, který byl odpovědný za referát dopravy a jenž byl prý původní profesí instalatér, dostal příležitost studovat na VŠKE.
Větrovcova skupina obsáhla celé Česko a jako manufaktura na peníze (výnos z konkurzů se odhaduje kolem 260 milionů korun, náklady mohly zpětně spolykat 100 milionů) byla kolektivním dílem. Na plné obrátky se stroj rozjel kolem roku 2000.
Zveřejnění policejních odposlechů sice stálo Mareše funkci, ale policejní nebo soudní dohra je zatím nejistá. Ve vazbě jsou od loňska za kuplířství lidé kolem Brdlíka, předloni zadržení členové skupiny jsou už ovšem na svobodě. Harangozzo dál šéfuje dozorčí radě VŠKE. Ačkoli správce konkurzní podstaty Daniel Thonat promluvil, policejní vyšetřování vázne. Od poloviny ledna jsou sice Větrovec, Harangozzo a Šiša trestně stíháni pro zločinné spolčení či korupci, budou však šifrované odposlechy stačit soudu jako důkazy?

Osoby a úkoly v kauze Berka:

Horní patro:

  • Vladislav Větrovec – organizátor, spolumajitel VŠKE
  • Jan Harangozzo – organizátor, spolumajitel VŠKE
  • ??? - politické krytí

Prostřední patro:

  • Jan Mareš – šéf NBÚ
  • Zdeněk Sovák – soudce Nejvyššího soudu, právní autorita

Dolní patro:

  • Vladimír Šiša – bezpečnostní spojka v NBÚ
  • Jiří Berka – soudce, prohlašovatel konkurzů
  • Daniel Thonat – správce konkurzní podstaty, nájemce nevěstinců
  • Petr Tuhý – konkurzní správce, kvestor VŠKE, zeť F. Kozla
  • František Kozel – Úřad vlády, legislativa, tchán P. Tuhého
  • Igor Brdlík – majitel nevěstinců, čistič konkurzních zisků
  • Tomislav Procházka – dodavatel materiálních benefitů
  • Martin Jurenka – soudní znalec
  • Lubor Kindl - zpeněžovatel
  • Vlastimil Paroulek - policista
  • a další

Ostuda nehrozí Evropští partneři jsou zdrženliví, může se to stát i u nich
Může skandál kolem Národního bezpečnostního úřadu ohrozit pozici Česka v NATO a Evropské unii? Odpověď je poměrně jednoduchá: oficiálně ne, neoficiálně ano.
Evropská unie nemá žádný speciální nadnárodní orgán, který by se mohl k bezpečnostním prověrkám vyjadřovat. Jde o záležitost, která je výhradně v odpovědnosti vlád členských zemí. Za ně by mohl – v případě shody – mluvit předsednický stát. V prvním pololetí roku 2006 předsedá unii Rakousko.
„Záležitost kolem Národního bezpečnostního úřadu nebudeme nijak komentovat. Jde o vnitřní, čistě národní věc České republiky,“ sdělil týdeníku EURO tiskový atašé rakouské ambasády v Česku Michael Haider. „Pokud by se něco podobného stalo třeba ve Španělsku, Irsku nebo Británii, tak se k tomu také nebudeme vyjadřovat,“ dodal rakouský diplomat.
Stejná byla také reakce bruselské centrály Severoatlantické aliance: tedy žádná. NATO mlčí, vnitřní záležitosti členské země nehodlá komentovat.
Neoficiálně se ale kauza NBÚ na našich vztazích se spojenci zcela jistě projeví. Čeští experti s tuzemskou bezpečnostní prověrkou, kteří vyjíždějí na citlivá jednání do ciziny, se mohou setkat s nedůvěrou. „U jednáních na nižší a střední úrovni se ale stejně nic až tak důležitého neprobírá,“ řekl týdeníku EURO zdroj blízký bruselské centrále NATO. „A lidé, kteří jsou u opravdu tajných jednání, si už všichni zúčastnění proklepnou sami. Národním prověrkám nemá nikdo důvod věřit,“ dodal tento zdroj.
Prověrku od NBÚ má v Česku několik tisícovek lidí. Co s nimi? Všechny je znovu prověřit? Šéf české diplomacie má jasný názor. „Nepřeceňujme to, že by teď tato aféra rezonovala po celé Evropě. Bylo by potřeba si to vyřešit a tím se věci zklidní,“ řekl Cyril Svoboda. „To, co by rezonovalo v Evropě nebo ve světě, by byla nevůle to řešit. Říkat: nic se neděje, pokračujeme. Kalná voda, plujeme dál,“ dodal ministr zahraničí
Členské státy Evropské unie a NATO chtějí vidět „dobrou vůli“, snahu problém NBÚ řešit. Nikoho v Česku otevřeně kritizovat nebudou, žádná mezinárodní ostuda nehrozí. I vlády našich spojenců chtějí mít pojistku pro okamžik, kdy by se něco podobného stalo u nich.
Tomáš Hořejší

O Hradu a myšce Větrovec: Honza mě instruoval, že se udělá napojení. Honza mě instruoval, že pošleme oficiální papír jakoby na Weigla.
Mareš: S tím já budu mluvit dneska, s ním mě Zdeněk seznámil. Domluvili jsme se, že se dneska sejdeme na vypořádání a připomínky.
Větrovec: Jeden z poradců, kterej nedělá právo, je Velek, to je myška, která s Václavem dělala privatizaci.

O Obraně Šiša: Já mám zase od jedenácti do dvou Obranu. Nicméně tam je to jasný, tam je hotovo. To normálně můžeš protextovat, toho kamaráda, jak s ním popíjíš to dobré moselské na chatě. To je tvůj rybník. Tak mu to takhle napal, protože to je víceméně jistota.
Větrovec: Tak to je parádička.

O vstupu na NBÚ Větrovec: Vladimír tím, že postoupil, tak řekl, že si tě tam vezme jako asistenta.
Harangozzo: No tak to čumím.
Větrovec: To nečum, to nech na nás.

O Pantátovi Šiša: Jsi sám?
Větrovec: No tak já si přejdu, povídej.
Šiša: Teď prosím tě nedělej žádné akce, protože se uvidíme večer…
Větrovec: Ano, ano.
Šiša: Kontaktoval Tuhoš Mařenu, že mu strejc… pantáta říkal, že jsou nějaké problémy s rozkladovkou…
Větrovec: Ano.
Šiša: …ohledně úrovně vzdělání.

BRAND24

O úpravě zákonů Větrovec: Tak co tam máš za zprávičky?
Tuhý: No už jsme s panem ředitelem i komunikovali, šlo tam o to, že tam do toho nového zákona byla navržena nějaká změna ve vzdělanosti rozkladovky…
Větrovec: Aha.
Tuhý: To znamená, že tam byl požadavek ukončené magisterské. Alespoň. V právním směru.
Větrovec: To mám, ne?
Tuhý: Právně.
Větrovec: Jo v právním…
Tuhý: Takže se tam podařilo do toho vsunout, že to nebude požadováno jako ukončené.

Pramen: policejní odposlechy z přelomu let 2003 a 2004, odvysílané Českou televizí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).