Jak vás pohostí v Mexiku

04. září 2011, 09:02 - Petra Trnková
04. září 2011, 09:02

Mexická kuchyně je ohňostrojem barev, chutí a vůní. Když se roku 1519 poprvé vylodil u mexických břehů španělský mořeplavec Cortéz, začalo jedno velké kulinářské dobrodružství, které ovlivnilo celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Mexiko dalo světu mnoho dobrot. Třeba brambory, rajčata, papriky, fazole, chilli, čokoládu a vanilku. Bez středoamerických plodin by zkrátka žádná současná evropská kuchyně nevypadala tak, jak vypadá – zkuste si představit třeba tu italskou bez rajčat.

Tortilla na tisíc způsobů

Evropští mořeplavci dopravovali nové ingredience z Mexika do Evropy, současně však opačným směrem vozili to, co jim v Mexiku chybělo. Rychle se tam proto rozšířilo pěstování obilí, rýže a dalších plodin, ale také chov skotu, ovcí a drůbeže. Jelikož Španělům scházela vajíčka, přivezli s sebou slepice, a vejce na mnoho různých způsobů tak dnes patří k tradiční součásti mexické snídaně. Ta bývá velká a sytá – v tomto regionu se totiž obědvá později, až okolo třetí hodiny.

Mexická omáčka mole Hodí se ke všem druhům steaků, podává se s teplými tortillami posypaná opraženými sezamovými semínky. Suroviny: 150 g sezamových semínek
80 g celých loupaných nesolených mandlí
80 g celých vyloupaných nesolených arašídů
3 až 4 červené chilli papričky, sušené, bez semínek
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g loupaných rajčat
1 banán
80 g rozinek
80 g sušených švestek
1 lžička sušeného oregana
½ lžičky mletého hřebíčku
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého nového koření
50 g kvalitního kakaového prášku nebo 100 g nastrouhané hořké čokolády
špetka soli
50 ml oleje
Postup: Sezamová semínka na sucho opražte v pánvi a dejte stranou, poté stejně opražte mandle a arašídy. Chilli papričky, cibuli a česnek nakrájejte najemno a na oleji orestujte dozlatova, přidejte loupaná rajčata, pět minut provařte, přidejte na plátky nakrájený banán, mandle, arašídy, rozinky, sušené švestky, koření a kakao a vše společně promíchejte, povařte 10 minut a odstavte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody, aby měla konzistenci krupicové kaše. Poté ji rozmixujte na jemnou, velmi hustou omáčku. Podávejte s oblíbeným steakem a ohřátou tortillou, posypanou opraženým sezamem. Všude v Mexiku narazíte na placky z kukuřičné mouky – tortilly, obvykle v kombinaci s fazolemi. Tortilla nahrazuje chléb a zároveň lžíci, pokrmy se jí nabírají či se do ní balí. Podle způsobu balení, náplně a přípravy tortilly můžete ochutnat enchiladas – tedy plněné měkké tortilly, křupavé a na polovinu přehnuté tacos, rolované burritos, sýrem plněné quesadillias či na trojúhelníčky nakrájené a osmažené nachos. K tortillám patří červená salsa pico de gallo z rajčat, cibule, chilli a koriandru a zelená omáčka quacamole, připravená z rozmačkaného a ochuceného avokáda. Někdo to rád chilli V Mexiku roste 300 druhů chilli papriček různých stupňů pálivosti. Obecně platí, že čím je paprička menší, tím bývá pálivější. Zatímco o velkých zelených poblanos, které se obvykle plní smaženými fazolemi, se dá říci, že jsou příjemně pikantní, jalapeňos už skutečně pálí a nejpálivější místní odrůda habaneros je pro netrénovaná ústa přímo vražedná. Pálivost papriky se měří na Scovilleho stupnici podobně jako zemětřesení na Richterově škále – a habaneros mají 300 tisíc jednotek pálivosti. V praxi to znamená, že roztok z této papričky, cukru a vody se musí třistatisíckrát naředit, než přestane zcela pálit. Pokud si tedy v Mexiku budete chtít doladit jídlo omáčkou z nenadepsané lahvičky, dávejte si pozor. Něčeho na způsob jemného tabasca se tady asi nedočkáte. Palčivost však má i své výhody – působí dezinfekčně, urychluje metabolismus, stimuluje trávení a krevní oběh, prostě vás celkově povzbudí. Naštěstí ne všechno v Mexiku pálí, i když někdy se chilli přidává i do místní čokolády. Mexickou čokoládu určitě ochutnejte, je jiná než ta naše. Obsahuje pouze rozemleté kakaové boby, cukr a případně mleté mandle a skořici, žádné emulgátory a rostlinné tuky. Nejlepší je v tekuté podobě, rozpuštěná v mléce se špetkou chilli. Tak jako se přidává chilli do čokolády, přidává se i čokoláda do omáčky. Konkrétně do omáčky mole, která je mexickým národním jídlem. Poprvé ji prý připravila jeptiška jako slavnostní pokrm pro biskupa ze všeho, co v tu chvíli měla po ruce. Suroviny na mole opravdu vypadají trochu jako z pohádky, kdy pejsek s kočičkou vařili dort; kdyby ale tahle omáčka nebyla dobrá, asi by se národním jídlem nestala. Tequila bez pomeranče a skořice**

Když budete Mexičanům předvádět evropský rituál pití zlaté tequily s pomerančem a skořicí, budou se asi divit. Místní nejčastěji pijí tequilu, tedy pálenku z modré agáve, jen tak, po malých doušcích. Rituál se solí a citronem už má větší opodstatnění, i když ne každý Mexičan to potvrdí. Sůl totiž brání dehydrataci a citron pomáhá rychleji odbourávat alkohol. Z tequily, likéru Cointreau a čerstvé limetové šťávy se připravuje známý koktejl Margarita. Údajně je pojmenovaný po dívce, která ho jako první chutnala.

Nápoj příbuzný s tequilou je mezcal. Na rozdíl od tequily se však vyrábí z jiného druhu agáve a lehce odlišnou metodou, při které se agáve před lisováním peče v ohni. Nápoj tak získává lehce kouřovou příchuť. V mezcalu také často na dně láhve bydlí typická motýlí housenka. Historky o tom, proč v mezcalu larva vlastně je, se značně liší. Může to být kvůli jedinečné příchuti, kvůli údajným afrodiziakálním a magickým schopnostem nebo je to jen chytrý marketingový tah. Ať už je to jakkoli, ten, kdo pije z láhve jako poslední, by měl housenku sníst a zaplatit další láhev. Tak na zdraví – salud!

 

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Když za škodu může sport...
O dědictví IV: Dědit, či darovat?
3 věci, na které není dobré zapomínat před odjezdem na služební cestu
Daňové přiznání za rok 2017: Změny u daňového zvýhodnění na děti a daňového bonusu
Bez potřebné doby pojištění vám důchod nedají
Auta
Retro: Kolik stála nová auta v listopadu 1989 a o kolik…
Kvíz: Víte, co se děje, když se na přístrojové desce rozsvítí tyto kontrolky?
Arrivo je systém, díky kterému pojede i Dacia Duster nebo Fabia 1.2 HTP 320 km/h
Škoda Superb 2.0 TSI 4×4 vs. BMW M760Li xDrive: Přesné porovnání neporovnatelného
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Technologie
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Procesory ARM proráží už i v superpočítačích. Na ThunderX2 s jádry Vulcan sází sám Cray
Parádní akce: Samsung Galaxy S7 za 8200 Kč a S7 Edge za 10 600 Kč
Mlácení dělníků, smrt v kantýně aneb Jak se dělá iPhone X
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít