Menu Zavřít

Jak udělit plnou moc

18. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Euro.cz

Kdykoliv jsem někomu uděloval plnou moc, činil jsem tak písemně před notářem. Slyšel jsem ale, že k plné moci stačí i ručně napsaný text bez jakéhokoliv úředního potvrzení. Je to pravda? Ano, plnou moc lze v řadě případů udělit i velmi neformálním způsobem. Lze tak dokonce učinit pouze ústně.

Kdykoliv jsem někomu uděloval plnou moc, činil jsem tak písemně před notářem. Slyšel jsem ale, že k plné moci stačí i ručně napsaný text bez jakéhokoliv úředního potvrzení. Je to pravda?

Ano, plnou moc lze v řadě případů udělit i velmi neformálním způsobem. Lze tak dokonce učinit pouze ústně. Je-li však potřeba, aby právní úkon, k němuž plnou moc udělujete, byl učiněn v písemné formě, musí být také plná moc udělena písemně. Písemně musí být udělena i tehdy, netýká-li se plná moc jen určitého právního úkonu (tedy když ji udělíte k více činnostem nebo paušálně třeba na dobu vaší nepřítomnosti).

Forma pro písemné udělení plné moci není přesně stanovena. Neexistuje žádný závazný (jednotný) formulář a už vůbec není nutné plnou moc někde úředně ověřovat. Výjimkou je případ, kdy si takovou podmínku stanoví sám úřad, před nímž chcete plnou moc uplatnit – je možné, že „přijme“ jen úředně ověřenou plnou moc. Nemá-li však takovou podmínku výslovně stanovenou v příslušných podmínkách pro konkrétní úřední úkon, postačí vám „nepotvrzená“ plná moc.

Plnou moc lze tedy napsat i ručně na kus papíru. Musí z něj být patrné, kdo plnou moc uděluje, komu, na jakou dobu (od kdy a zda na omezenou či neomezenou dobu) a k jakým právním úkonům (rozsah zmocněncova oprávnění).

BRAND24

Zvláštní formou „plné moci“ je takzvaná prokura (§ 14 obchodního zákoníku). Prokurou zmocňuje podnikatel prokuristu ke všem právním úkonům, k nimž dochází při provozu podniku, i když se k nim jinak vyžaduje zvláštní plná moc.

Obdobná je také mandátní smlouva podle obchodního zákoníku (či příkazní smlouva podle občanského zákoníku). Pozor však na to, že tyto smlouvy uplatňují pouze vztah mezi mandantem a mandatářem. K úkonům před třetími stranami je však třeba mít klasickou plnou moc. Samotná mandátní smlouva tedy ještě neopravňuje mandatáře například k jednání před úřady, uzavírání smluv a podobně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).