Menu Zavřít

Jak si vybrat účetní software?

18. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Kvalitní účetní software je jednou ze základních podmínek bezproblémového fungování firmy. Zeptali jsme se předních českých výrobců firemních ekonomických programů, jak systém vybírat a přitom nepřebrat.

Kvalitní účetní software je jednou ze základních podmínek bezproblémového fungování firmy. Zeptali jsme se předních českých výrobců firemních ekonomických programů, jak systém vybírat a přitom nepřebrat.

Podle jakých kritérií by podle vás podnikatel (firma) měl vybírat vhodný účetní a ekonomický software? Co by systému nemělo chybět a na co by si budoucí uživatel měl dát pozor?

Tomáš Bobek, marketingový manager Cígler Software U systému, podle formulace otázky spíše určeného menším firmám, bych doporučil soustředit se především na jeho funkčnost, uživatelskou přívětivost a dostupnost legislativní aktualizace. Při výběru je důležité zajímat se i o výrobce programu. Zde bych si kladl otázky, jak dlouho je na trhu, kolik lidí se podílí na vývoji systému a na technické podpoře, jaké certifikace výrobce získal a co nabízí kromě samotného prodeje – tedy minimálně konzultace, školení a technickou podporu. Ideálně prostřednictvím celorepublikové sítě – pro služby byste neměli mít daleko. A také by mne zajímalo, zda má výrobce v nabídce i vyšší řešení v podobě ERP systému, na který mohu časem přejít, pokud mé podnikání poroste.

Martin Korejs, obchodní oddělení J. K. R.

Podstatná věc při výběru nového informačního systému je, aby daná firma přesně věděla,  co od něj očekává. Důvodem je velká nabídka systémů ve všech kategoriích. Všechny systémy totiž nabízejí v základu stejný rozsah modulů. Pro toho, kdo vybírá nový informační systém, je tedy nutné znát svoje potřeby, aby správně vybral dodavatele takového softwarového řešení, které ve specifických požadavcích klienta je schopno nejlépe vyřešit tato specifika. Je nutné přesně definovat, co si zájemce za nabídnutou cenu pořizuje, a co je nad rámec stanovené ceny.

BRAND24

Tomáš Prchal, softwarový analytik Stormware

Při výběru hraje roli řada faktorů, například pro kolik počítačů má systém sloužit, jak „příjemné“ je jeho uživatelské prostředí, jakou nabízí nápovědu nebo jaké jsou reference současných uživatelů systému. Z hlediska ceny je dobré si ověřit, jaké služby jsou zahrnuty v rámci ročního paušálu – školení, konzultace – a na jaké úrovni je zajištěna podpora. Ovlivnit může výběr a složitost implementace systému ve firmě. Systém by také měl být pravidelně aktualizován a okamžitě reagovat na případné legislativní změny. Při výběru je dobré dát si pozor na volbu správné verze produktu a ověřit, zda cena programu odpovídá jeho funkčnosti. Uživatelé by neměli zapomenout ani na možnost importování dat ze současného systému do nově instalovaného. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).