Menu Zavřít

Jak rychlé bude ADSL?

7. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Český Telecom slíbil v létě zvýšit přenosové rychlosti. Jak?Úvahy o zavedení objemových limitů a zpomalení na původní (současnou) rychlost - to jsou hlavní témata, která nyní hýbají světem ADSL.Kolem vysokorychlostního připojení k internetu přes ADSL je opět živo.

Český Telecom slíbil v létě zvýšit přenosové rychlosti. Jak?

Úvahy o zavedení objemových limitů a zpomalení na původní (současnou) rychlost - to jsou hlavní témata, která nyní hýbají světem ADSL.

Kolem vysokorychlostního připojení k internetu přes ADSL je opět živo. Ve zpravodajství ČTK a na několika internetových serverech se totiž objevily informace o tom, že Český Telecom (ČTc) chystá zrychlení ADSL služeb, ale také připravuje jejich částečné omezení. V jednu chvíli se dokonce zdálo, že po vyčerpání, resp. přenesení určitého objemu dat, by přenosová rychlost spadla až na 64 kilobitů za sekundu. Podle posledních zpráv k tak výraznému zpomalení nedojde, ale úvah o zavedení objemových limitů se vedení Telecomu zatím nevzdalo.

Letní zrychlení

Letos na jaře provedl regulátor trhu, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), analýzu cen a parametrů vysokokapacitního internetu v Česku a okolních státech, z jejíchž výsledků vyplynulo, že české ADSL je oproti ostatním zemím průměrně drahé, zato nejpomalejší v Evropě. ČTÚ poté deklaroval snahu regulovat parametry ADSL, v podobném duchu „že s ADSL se musí něco dělat“ se několikrát vyjádřil i ministr informatiky Vladimír Mlynář, na což reagoval Český Telecom prohlášením, že v průběhu léta 2,5krát zvýší přenosové rychlosti, přičemž zanechá současné ceny. Základní rychlost 192/64 kilobitů za vteřinu by tak měla vzrůst na 512/128 kb/s, Telecom však nikdy nekonkretizoval období, kdy by k vylepšení parametrů ADSL mělo dojít. „Léto je od června do srpna,“ vyjádřil se několikrát mluvčí ČTc Vladan Crha. Zákazníci a uživatelé služby tak čekali (a čekají) s jakým návrhem a kdy Telecom přijde. O to víc byli překvapeni, když si v několika médiích - internetových serverech i ve zpravodajství České tiskové kanceláře (ČTK) - mohli dočíst, že dominantní operátor plánuje zavedení objemových limitů pro ADSL, a po jejich překročení by měla rychlost výrazně poklesnout.

Hra s čísly

Podle prvních informací by základní varianta 192/64 měla opravdu vzrůst na rychlost 512/128 kb/s a varianta 320/128 by se měla navýšit až na 1024/256 kb/s, háček ale byl v tom, že první varianta měla být zatížena datovým limitem 10 GB a druhá hranicí 20 GB. Po překročení limitu by uživatel neplatil nějaký poplatek za jeho překročení, ovšem přenosová rychlost by se mu snížila. Poté se informace jednotlivých médií začaly rozcházet - např. server Živě.cz uváděl, že se po překročení limitu vrátí rychlost na původní (současnou) hodnotu, tj. na 192/64 resp. 512/128 kb/s. Informační server Lupa.cz poté dokonce informoval, že po překročení deseti gigabajtového limitu by měla přenosová rychlost poklesnout na 64 kilobitů za sekundu, což odpovídá parametrům mnohem zastaralejší technologie ISDN, nebo že si zákazník bude muset přikoupit dodatečný datový limit. Podobné úvahy se objevily i na serveru Mobil.cz a zareagovala se svou zprávou i ČTK. Proti tomuto tvrzení se však poměrně rychle ohradil Český Telecom, podle kterého byl údaj o poklesu rychlosti chybně interpretován a snižování rychlosti na 64 kilobitů za sekundu mluvčí Crha jednoznačně vyvrátil.

Není vyhráno

Na druhou stranu, Český Telecom nikdy nepopřel, že chystá zavedení objemového limitu a následného poklesu rychlosti, pouze se jasně a opakovaně vyjádřil, že nemá v plánu poskytování nižší přenosové rychlosti za nižší cenu (např. současné 192/64 kb/s za sumu do 700 korun). Samotný limit na objem přenesených dat je ve světě poměrně rozšířenou záležitostí, ale zpravidla se vyskytuje jen u základních variant ADSL. Díky tomu se operátoři snaží zpřístupnit vysokorychlostní internet všem domácnostem, kdežto výše uvedené omezení, především pokles na 64kilobitovou hranici, by ADSL degradovala téměř na úroveň vytáčen˙˙o připojení k síti, tzv. dial-upu. Zdá se, že jindy nudné prázdniny, takzvaná okurková sezona, bude minimálně v oblasti připojení k internetu přes ADSL živým tématem. Telecom již ohlásil, že hodlá v průběhu července přijít s prvními konkrétními návrhy navyšování přenosových rychlostí, uvidíme, zda jejich součástí budou i některá zmíněná omezení, ať „jen“ datový limit, nebo i následný pokles rychlosti.

České ADSL versus Evropa (vybrané tarify)

Země Operátor Rychlost Datový limit Instalační Měsíční

poplatek poplatek

Česko Český Telecom 192/64 Ne 1680 1600

Belgie Belgacom 750/128 10 GB 3500 917

Dánsko TDC 256/128 Ne 4158 1470

Francie France Telecom 500/128 Ne 5500 1200

Itálie Tiscali 320/128 Ne 4727 1174

Maďarsko Matáv 384/64 Ne 3700 1625

Německo T-Online 768/128 Ne - 938

Polsko Neostrada 512/128 Ne 1280 1528

CONTENT24

Pozn.: všechny ceny v korunách: - údaj není dostupný: *každý další přenesený MB je účtován 2,20 Kč

PRAMEN: INTERNET PRO VŠECHNY

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).