Menu Zavřít

Jak překonat kocovinu

6. 2. 2011
Autor: profit

Chcete si plesovovou a večírkovou sezonu užít se vším všudy a přitom zůstat stále v kondici? Pokud se v nejbližší době chystáte prohýřit noc, jistě vás bude zajímat, jak se vyhnout následujícímu kalnému ránu.

Foto: photl.com

Zná to téměř každý z nás. Před večírkem si v dobré víře slibujeme, že tentokrát to s pitím alkoholu nebudeme přehánět. Jenže tohle předsevzetí se obvykle někde u třetího drinku rozpustí jako kostky ledu v nápoji. Pokud se vám tedy třetí drink podaří úspěšně zapít čtvrtým, pátým… a druhý den ráno se probouzíte s bolavou hlavou a rozhoupaným žaludkem, je dobré vědět, co vám od nepříjemných připomínek včerejší zábavy pomůže.

Předvečírková příprava

Na kocovinu se nemusíte vybavovat pouze v lékárně – odborníci navíc účinnost některých „zázračných“ přípravků spíše zpochybňují. Blahodárné účinky na tělo zasažené alkoholovou záplavou mají totiž i některé na první pohled „obyčejné“ potraviny.

Nejrozumnějším řešením kocoviny, a to platí i u všech ostatních zdravotních obtíží, je prevence. I když vás samotná prevence samozřejmě nezachrání, rozhodně vám pomůže. Než vyrazíte na party, najezte se. Alkohol na lačno účinkuje mnohem rychleji a agresivněji, naopak plný žaludek pomáhá alkohol vázat. Vhodné jsou pokrmy s bílkovinami i tučnější jídla, která se déle tráví a zpomalují vstřebávání alkoholu do krve. Ideální je tedy třeba zapečený toust se šunkou a sýrem.

Před oslavou byste také měli doplnit vitamíny a minerály, které alkohol z těla vyplavuje, takže si zobněte céčko a B-komplex. Proti hrozícímu podráždění žaludku zase pomáhá sklenice mléka. Mléko vytvoří na žaludeční stěně jemný zásaditý povlak, který pomůže lépe zvládnout nápor kyselin vyburcovaných alkoholem.

To, že byste neměli během večer a kombinovat různé druhy alkoholu, asi víte. Obzvláště nebezpečné jsou v tomto ohledu bublinky, které mají na svědomí rychlejší vstřebávání alkoholu. Sektu či šampaňského si tedy můžete dát sklenku na úvod jako přípitek, a pokud chcete v pití „bublinek“ pokračovat i během večera, raději je s ničím jiným nemíchejte.

Pravidlo nestřídat se však netýká neperlivé vody, naopak. Každý alkoholický drink je vhodné zapít sklenicí vody, protože alkohol tělo odvodňuje. Díky střídání alkoholických a nealkoholických nápojů se navíc tak rychle neopijte. Rychlému podroušení předejdete také tím, že budete dělat co nejdelší pauzy mezi doušky a skleničku nebudete držet v ruce, ale po každém napití ji položíte na stůl.

Před spaním a po ránu

Právě jste dorazili domů z večírku? Pokud máte žaludek lehce na vodě, snězte nějaké lehké jídlo se sacharidy – třeba misku cereálií, které vám dodají také poztrácené minerály, nebo třeba banán. Před spaním se ještě jednou pořádně napijte neperlivé vody a dejte si další dávku céčka a B-komplexu. Znovu připomínáme, že vitamíny by neměly být šumivé, bublinky vašemu podrážděnému žaludku vůbec nesvědčí. A už vůbec mu neudělají dobře rozpustné léky na bolest hlavy obsahující kyselinu acetylsalicylovou (aspirin, acylpyrin), které snižují srážlivost krve a v kombinaci s alkoholem a bublinkami by mohly způsobit i krvácení do žaludku. K posteli si připravte další vodu a otevřete láhev nedietní koly. Tu však nepijte, bude se vám hodit ráno, až bublinky vyprchají.

Pokud se i přes veškerá opatření probudíte s bolehlavem a nevolností, zkuste je přepít. Ne ovšem tím, čím jste si potíže přivodili – i když se říká, že vás postaví na nohy panák alkoholu, kterým jste se večer zničili, funguje to pouze částečně. Sice se vám na chvilku uleví, ale kocovina si vás později stejně najde.

BRAND24

Pít byste měli hlavně neperlivou vodu, ovocný či bylinkový čaj (nejlepší je zázvorový s medem) a ovocné džusy. Káva zbytečně odvodňuje a vyplavuje minerály, o které vás už připravil alkohol, stejně tak funguje černý čaj. V tuto chvíli vám přijde vhod vyprchaná kola, která zvýší hladinu cukru v krvi a pomůže vám nalít do žil trochu energie.

Na úklid podrážděného žaludku má pozitivní vliv masový či zeleninový vývar a pomáhají také vajíčka, která obsahují látku zvanou cystein. Ta umožní vašim játrům odbourat acetaldehyd, který způsobuje kocovinu, a vy se rychleji vzpamatujete z následků alkoholové smršti. Poplach v žaludku se dá léčit také worcesterem nebo ústřičnou omáčkou, kečupem či chilli. Někomu to pomůže, jiným však tyto „vyprošťováky“ zajistí vyčištění žaludku skutečně od základu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).