Menu Zavřít

Jak porazit Lucemburčany

24. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Arbitráž o TV3

BRAND24

Česká republika v červenci zvítězila u arbitrážního tribunálu v Londýně nad lucemburskou společností European Media Ventures (EMV). Ta kvůli zmařené investici do regionální, dnes již zaniklé stanice TV3 požadovala přibližně dvě miliardy korun. Klíčová fáze řízení se uskutečnila už loni, nyní byl ve věci vydán nález.
Českou republiku ve sporu zastupovala česká pobočka britské advokátní kanceláře Linklaters, která v tuzemsku od loňského roku funguje pod názvem Kinstellar. Stát si ji zvolil ve výběrovém řízení. Jak pro týdeník EURO uvedl advokát Kinstellar Kamil Blažek, odměna, kterou jeho kancelář za zastupování státu obdrží, se bude odvíjet od hodinové sazby. Její výši ale v tuto chvíli specifikovat nechce. „V arbitráži bylo zatím rozhodnuto o právní podstatě sporu, ještě ale ne o nákladech řízení, které s výší odměny úzce souvisejí,“ říká. Tyto věci se podle něho začnou řešit nyní. Konečný výsledek očekává Blažek v řádech týdnů či spíše měsíců.
Podle Růženy Trojánkové, vedoucí oddělení sporné agendy Kinstellar a jedné z těch, kdo Českou republiku v arbitráži obhajovali, tuto konkrétní arbitráž kancelář nevnímala jako běžný spor. „Šlo nám o obhájení zájmů našeho státu vůči nároku investora, který jsme považovali za neoprávněný,“ objasňuje. Pozice Česka nebyla podle ní zpočátku jednoduchá, a to kvůli podobné mediální arbitráži, kterou český stát prohrál v minulosti s americkou společností CME. „Tribunál v Londýně nám však po čtyřech letech boje dal za pravdu a nároky EMV zcela odmítl.“
Zájmy poražené lucemburské společnosti hájila advokátní kancelář Salans. Její pražský a bratislavský řídící partner Ladislav Štorek však týdeníku EURO pouze vzkázal, že si jejich klient nepřeje k případu poskytovat jakékoli informace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).