Menu Zavřít

Jak oškubat advokáta: online podvodníci rozšiřují záběr

10. 1. 2017
Autor: Pixabay.com

Drobní internetoví podvodníci mají bohatou fantazii. Zatím si je člověk spojoval hlavně s inzerováním neexistujících věcí na různých serverech a následným vkládáním cihel do balíků, ovšem nyní – zdá se – povýšili na novou úroveň.

Česká advokátní komora zveřejnila minulý týden na svém webu „varovaní před podvodným jednáním klientů“, ve kterém stojí: „V nedávné době se vyskytly případy, ve kterých klienti podvodným způsobem vylákali z advokátů poskytnutí právních služeb, přičemž k doložení uhrazení zálohy nebo odměny použili upravené nebo podvržené bankovní výpisy a potvrzení o provedení platby. Po poskytnutí právních služeb přestali s advokátem komunikovat.“

Víc detailů odmítá advokátní komora prozradit (i podvodného klienta chrání advokátní mlčenlivost), podle zjištění Eura šlo však o klasický drobný internetový podvod. Advokát klienta nikdy osobně neviděl a komunikoval s ním výhradně telefonicky a mailem. Klient slíbil převést peníze na advokátův účet a posléze tvrdil, že tak skutečně učinil, což dokládal upravenými „printscreeny“ z bankovní aplikace a falešným vyjádřením banky, že k transakci skutečně vyšlo. Advokát svou práci odvedl, ovšem na účet mu nic nedorazilo.

BRAND24

Zdá se tedy, že advokátní služby budou o něco pomalejší. Advokátní komora totiž svým členům doporučuje „vždy zkontrolovat připsání peněz na účet, a jde-li o podezřelý obchod, provádět důsledně identifikaci klienta podle zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu“.

Dále čtěte:

Konec internetovým podvodům: platební brány identifikují příjemce

Jak přijít k penězům: nové podfukářské disciplíny rychle přibývají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).