Menu Zavřít

Jak obědvají ve velkých firmách

28. 2. 2005
Autor: Euro.cz

* Automobilka Škoda Auto zabezpečuje závodní stravování prostřednictvím firmy Eurest pro více než 20 tisíc zaměstnanců. V centrální mladoboleslavské kuchyni vaří denně 36 kuchařů zhruba 11 tisíc jídel pro závody v Mladé Boleslavi a Kvasiny. Další tým kuchařů pracuje ve Vrchlabí.

Polední menu pro kmenové pracovníky stojí 22,70 koruny, pro externí strávníky 57,80 koruny. Právě rozdíl mezi těmito cenami doplácí zaměstnancům firma. V jídelnách mají zaměstnanci na výběr mezi třemi druhy hlavních jídel, mohou si také zvolit jídlo dietní nebo pro štíhlou linii.

* Budějovický Budvar patří k velkým firmám, které dávají přednost vlastní kuchyni. V pivovaru se pracuje na směny, takže si lidé mohou koupit obědy i večeře, které stojí 61 korun. Z této částky zaměstnanci hradí 17 korun. Podnik přispívá na jedno jídlo denně. Při obědě si mohou mohou vybrat ze dvou druhů polévek a pěti různých hlavních jídel. K dispozici je také salátový bar a dezert.

* Mezi třemi druhy jídel si v závodní jídelně může vybrat 2900 zaměstnanců žďárského strojírenského a metalurgického podniku Žďas. Za oběd platí necelých 17 korun. Větší porce je o dvě koruny dražší. V ceně nejsou nápoje ani polévka, která stojí 2,30 koruny.

* Zaměstnanci jihlavského strojírenského podniku Bosch Diesel si denně vybírají z nabídky pěti jídel. Náročnější strávníci si mohou nechat uvařit i minutku. Na obědy přispívají od 14 do 24 korun podle výběru jídla. Za nápoje během oběda neplatí. Zaměstnanci firmy mají nárok během směny na jedno hlavní jídlo. Za měsíc se v podniku s 5200 pracovníky v průměru vydá 78 tisíc jídel v hodnotě 4,5 milionu korun. Zaměstnanci uhradí asi pětinu nákladů, částka se jim sráží ze mzdy.

BRAND24

* Vlastní kuchyň, kde se denně vaří 1500 jídel, má Baťova krajská nemocnice ve Zlíně. Nabídky závodního stravování využívá v průměru 600 zaměstnanců. Vybírají si z pěti jídel, tři z nich jsou teplá, jedno dietní. V nabídce je také ovocný a zeleninový talíř. Stravenka pro zaměstnance stojí 23 korun, pětikorunu na ni nemocnice přispívá z fondu kulturních a sociálních potřeb.

* Ocelářská firma Ispat Nová huť pronajala své závodní kuchyně firmám Sodexho a Čavojská. Vloni se v podniku zkonzumovalo 2,4 milionu porcí. Příspěvek na stravu stál firmu 56,8 milionu korun. Naproti tomu Třinecké železárny mají vlastní jídelnu i stoprocentní dceřinou firmu Gastroslužby, která vaří pro 5200 zaměstnanců hutního podniku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).