Menu Zavřít

Jak neomezit léčení

23. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

BRAND24

V průběhu letošního roku se řada tuzemských zdravotních pojišťoven dostala do několikamiliardového schodku (předpokládaný schodek zdravotního pojištění pro rok 2010 se pohybuje kolem 9 miliard korun). Proto je důležité zefektivnit hospodaření ve zdravotnickém sektoru. Problémy s financováním zdravotnictví se začínají projevovat již nyní, a to v postupném omezování nejnákladnější léčby.
Tam se řadí orgánové transplantace, kochleární implantace, operace za pomoci robota, operační zákroky Lekselovým gama nožem a mnoho dalších. Například na moderní biologickou léčbu onkologických pacientů jde v České republice ročně více než 2,2 miliardy korun.
Řešením situace, kdy je nedostatek finančních prostředků ve zdravotnictví a zároveň je moderní léčba stále nákladnější, je maximální využívání nástrojů eHealth, které omezují zbytnou péči na minimum. Světová zdravotnická organizace odhaduje rozsah duplicit v diagnostice na 7 %, v preskripci 12 %. Prevence pak může uspořit dalších 10 %. V ČR by se mohlo teoreticky využít cca okolo 50 miliard, právě na nákladnou a moderní léčbu, kde teď prostředky chybí.
Jednou z konkrétních realizací nástrojů eHealth v ČR je bezesporu právě služba Elektronické zdravotní knížky (EZK). Systém EZK nabízí připravenou infrastrukturu pro další rozšiřování elektronizace zdravotnictví a přináší prvky, jako je systém sdílení informací nebo souhlas pacienta s poskytováním citlivých údajů. Přitom provoz služby EZK se pohybuje pouze v řádu korun na pojištěnce VZP za měsíc.
Klíčové pro další vývoj bude to, jak aktivně budou systém využívat lékaři. Aktuálně roste počet lékařských zápisů a roste počet lékařů. Přes 16 000 zdravotnických profesionálů se registrací do systému EZK zavázalo pracovat se systémem za účelem zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotní péče. Za celých 10 let nedošlo nikdy k úniku nebo zneužití dat z EZK a jejich zabezpečení patří mezi nejlepší na světě.
České eHealth je ale stále na počátku cesty, i když už stačilo dojít mnohem dále než jiné státy. České zdravotnictví by mělo v budoucnosti zajistit moderní a zároveň vysoce efektivní, přitom často nákladnou, léčbu pro všechny indikované pacienty. Systém Elektronických zdravotních knížek představuje platformu, která umožní tento náročný záměr uskutečnit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).