JAK NA TO...

22. března 2004, 00:00 - admin
22. března 2004, 00:00

Potřebujete (pro 6 porcí): 3 brambory na pečení (asi 350 g každá), lžíci oleje, 40 g másla, cibuli, zelenou papriku, 115 g čedaru, pepř, mletou papriku, čerstvou petrželku a sůl. Troubu předehřejete na 200 °C, očištěné brambory potřete olejem a ze všech stran propíchejte.

Plněné brambory

Pečte do zhnědnutí asi hodinu a půl. Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte drobně nakrájenou cibuli, trochu soli a na mírném ohni opékejte do změknutí, pak přidejte papriku nakrájenou na kostky a opékejte jen krátce, aby zůstala křupavá. Posypte mletou paprikou a dejte pánev stranou. Když jsou brambory hotové, rozřízněte je podélně a vydlabejte dužinu. Slupku udržujte v teple. Bramborovou dužinu přidejte na pánev a opékejte do zhnědnutí. Směs ochuťte solí a pepřem, naplňte ji do slupek, posypte sýrem a dejte pod gril, aby se sýr roztekl. Ozdobte petrželkou.

Zapékané dauphinois

Potřebujete (na osm porcí): 1, 75 kg brambor, 115 g strouhaného čedaru, 3 rozdrcené stroužky česneku, 1/2 lžičky muškátového , 2 roz

lehaná vejce, sůl a čerstvě mletý pepř. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Troubu předehřejte na 180 °C. Ohnivzdornou větší mísu vymažte máslem. Dvě třetiny sýra smíchejte s kořením. Brambory vkládejte na mísu po vrstvách a každou posypte sýrem, mimo té poslední. Vejce, mléko a smetanu rozmíchejte a nalijte na brambory. Vršek posypte zbylým sýrem a zapékejte tři čtvrtě hodiny do zhnědnutí.

Mexické bramborové karbanátky

Potřebujete: 600g brambor, 115 g strouhaného čedaru, 1/2 lžičky soli, 50 g nakládaných chili papriček jalapeňos nakrájených na plátky, ušlehané vejce, svazek čerstvého koriandru jemně nasekaného, hladkou mouku, olej a mexickou salsu. Oloupané brambory vařte 30 minut do měkka. Pak je přeceďte a rozmačkejte na hladkou kaši. Do brambor vmíchejte sýr, sůl, vejce a většinu koriandru a jalapeňos. Tak vytvoříte těsto, které nechejte vychladnout. Pomoučenýma rukama jej rozdělte na 10 kousků, ze kterých vytvořte kuličky a z nich zploštěním placičky. Smažte je na rozpáleném oleji na mírném plameni ve velké pánvi. Opečte je zobou stran a narovnejte na talíř, posypte solí a zbylým koriandrem. Podávejte se salsou.

Čedarové penízky

Potřebujete: 115g strouhaného čedaru (šálek), 50 g másla, 40 g hladké mouky, špetku soli a špetku chili koření. Máslo dejte do mísy a umíchejte elektrickým šlehačem do pěny. Vmíchejte sýr, mouku, sůl a chili. Vypracujte těsto a na pomoučeném vále vytvarujte váleček o průměru 3 cm. Zabalte jej do pergamenového papíru a dejte na 1-2 hodiny do chladničky. Rozpalte troubu na 180 °C a vymažte dva plechy na pečení. Těsto nakrájejte na plátky silné 5 mm a položte na plech. Pečte 15 minut dozlatova.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Po svatbě vás vyřizování na úřadech nemine!
Máté nízké příjmy? Do penze odejděte už v prosinci
Jak prověřit (nejen investiční) firmu, která se vám nezdá
Dlužíte na zdravotním pojištění? Co dělat? Ošetří vás lékař?
Jak se nenechat nachytat na internetu
Auta
Příval malých crossoverů na český trh nebere konce. Dnes…
Plug-in hybridní kupé Polestar 1 není Volvo a vyrábět se bude v Číně
Končí norská elektrická pohádka? Na těžké Tesly se má vztahovat daň téměř 200 tisíc
Sportovní Mazda s motorem Wankel? Problémem není technologie, ale byznys
Polestar dnes představí své první auto. Bude to čtyřválcové plug-in hybridní kupé
Technologie
Windows 10 Fall Creators Update: jen malé a někdy nedotažené novinky [recenze]
Bez LTE, zato s Wi-Fi. Praha nabídne v metru bezplatný internet
Intel dává k procesorům Core i7-7700K a i7-6700K zadarmo dvě hry. Slevy zatím ne
Levnější smartphony budou zase o kus lepší. Díky Snapdragonu 636
Špičková výbava za hubičku. Archos Diamond Omega je nejlevnější mobil se Snapdragonem 835
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít