Menu Zavřít

Jak ministerští vyzráli nad bankou

22. 5. 2008
Autor: Euro.cz

ČSOB věří, že soud ji nakonec určí správcem patnácti miliard korun

Zaměstnat ministerské úředníky správou patnácti miliard korun, které mají jít do roku 2012 na protipovodňová opatření, se státu sice prodraží, ale válka je válka. Spor ministerstva financí (MF) a Československé obchodní banky (ČSOB) se z probíhajících mezinárodních arbitráží přelil i do tuzemského tendru na manažera peněz proti velké vodě (EURO 10/2008). Vítězným plaveckým týmem v domácí soutěži je prozatím Kalouskův úřad, který se od 1. května ujal role finančního správce, jen aby ji nemusel svěřit ČSOB, výherci výběrového řízení. Banka však vsadila na vytrvalost a pokračuje v utkání. U soudu se domáhá toho, aby MF muselo uznat výsledek tendru a přenechalo ČSOB starost o toky protipovodňových peněz mezi úvěrující Evropskou investiční bankou (EIB), státem a žadateli.

Povolání posil

„Poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže koncem letošního ledna konstatoval, že zrušením tendru ministerstvo porušilo zákon, jsme MF vyzvali, ať s námi uzavře smlouvu. Při jednání nám však jeho zástupci sdělili, že ji uzavřít nehodlají a hledají jiné cesty,“ uvedl Marek Ditz, ředitel útvaru specializovaného a institucionálního bankovnictví ČSOB. Onou jinou cestou jsou vlastní síly státní správy, konkrétně MF. Smlouva mezi Českou republikou a EIB o poskytnutí devítimiliardového úvěru přitom zakotvuje, že správcem peněz může být buď finanční manažer nebo ministerstvo zemědělství, v jehož kompetenci je vodní hospodářství, a proto i protipovodňová ochrana.
„EIB nám sdělila, že jí je jedno, jak si spravování finančních prostředků ošetříme,“ říká náměstek ministra financí Eduard Janota. Díky novele rozpočtových pravidel již nemusejí tyto operace zajišťovat výslovně banky, ale i státní správa, a proto si MF vytvořilo referát finančního manažera. „Kromě své náplně se této agendě věnuje asi pět pracovníků a nastoupili dva noví lidé,“ upřesnil Janota. Státní správcování bude nákladnější, než kdyby úřad činnost svěřil ČSOB. Ta tendr vyhrála s nabízenou cenou 0,01 koruny. Za pět let by stát utratil jediný haléř a navíc by vydělal na zůstatcích, uložených v ČSOB. Banka se by spokojila s tím, že si může „pohrát“ s těmito penězi. Takhle přijdou na účet ministerstva financí u České národní banky, zřízený právě pro prostředky z EIB.

Další překvapení?

Evropská komise, na niž se kvůli tahanicím s tendrem a odmítnutí ČSOB obrátila mateřská společnost KBC, si od Česka vyžádala do konce března vysvětlení. „Náš postup jsme objasnili a komise se zatím nijak nevyjádřila. Nejde tady však o peníze Bruselu, ale o úvěr od EIB,“ rozlišuje náměstek Janota. Pro ČSOB však bude důležitější verdikt Městského soudu v Praze než sebevětší zájem Bruselu o to, zda MF neporušilo zásady transparentnosti při zadávání veřejných zakázek. Na konci února totiž soud zamítl žádost banky o předběžné opatření, aby MF nemohlo podepsat smlouvu na zakázku s jiným finančním manažerem. Vysvětlil to však tím, že není opodstatněné je vydávat poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) označil zrušení tendru za nezákonné. Kdyby soud v definitivním rozsudku dospěl ke stejnému závěru jako antimonopolní úřad, dočkala by se žalující banka nejspíše svého. V kauze, která začala vyhlášením tendru loni v únoru, se ještě můžeme dočkat překvapivých zvratů.

Provizorní expert

Zatímco úředníkům na MF přibyla práce, ulevilo se naopak lidem na ministerstvu zemědělství (MZe), kteří se obávali, že správa peněz spadne na ně. Rádi se přednostně věnují tomu, co jim vyhovuje více - výběru projektů. „Rozběh programu je pomalejší, než se předpokládalo. Během pololetí se určitě zrychlí,“ očekává náměstek ministra zemědělství Karel Tureček, který vodní hospodářství převzal zhruba před třemi měsíci. Tedy v době, kdy se objevil další zádrhel. Úmrtím Ivana Dejmala přišel úřad o environmentálního experta, jehož posudky EIB podmiňuje financování projektů. Ačkoli začátkem března MZe avizovalo vypsání výběrového řízení na obsazení této pozice, dodnes soutěž nevyhlásilo. A možná ani nevyhlásí. „Banka vzala v úvahu mimořádnou situaci a hledáme řešení, aby se neblokoval výběr akcí. V pondělí 12. května jsme jí odeslali návrh pro letošní rok a začátkem června bychom měli vědět, zda jej akceptuje,“ uvedl Tureček. Podrobněji nechce navržený způsob přiblížit. Údajně se uvažuje o akreditaci několika subjektů, s nimiž Ivan Dejmal spolupracoval. Tento postup by se obešel bez tendru. „S EIB jsme se dohodli na jednodušších pravidlech při posuzování projektů. Jiné měřítko bude na akce do deseti milionů a nad tuto hranici,“ doplnil náměstek. Počítá, že o první dávku z úvěru - 750 milionů až jednu miliardu korun - požádá MF v průběhu letošního srpna a září. Tedy poté, co se rozpustí 770 milionů korun z národních zdrojů. Do konce dubna se přitom vyplatilo pouhých 56 milionů korun. „Toto číslo je nutné brát s rezervou. Během zimy se příliš nestaví, navíc splatnost faktur je do 90 dnů. Od května, kdy začal fungovat finanční manažer, čerpání prudce naběhlo, ale souhrnný přehled budeme mít ke konci měsíce,“ vysvětlil Tureček.
Šestiletý program protipovodňové ochrany navazuje na první etapu, zahájenou v roce 2002. Její efekt shrnul ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS): „Podařilo se vystavět ochranu pro 210 tisíc obyvatel. Pokud bychom hovořili o finančním rámci, ochránil by se díky ní majetek za téměř 250 miliard korun. To je při nákladech zhruba čtyři miliardy korun velký úspěch.“ Další akce se zaměří na zadržení vody na horních tocích řek či zvýšení kapacity koryt ve městech. „Zjistili jsme, že pouhé prohrábky koryt nebo výstavba hrází nejsou ideální. Jako velmi užitečné vidíme poldry,“ uvedl ministr. Jejich čas přijde především od poloviny příštího roku, kdy vstoupí v účinnost novela vodního zákona umožňující vyvlastnění pozemků. Prezident ji podepsal 12. května, což Gandalovič bezprostředně ocenil: „Značně nám tím rozšířil manévrovací prostor v protipovodňových opatřeních.“

Souvislosti
ČSOB v květnu 2007 vyhrála tendr ministerstva financí (MF) na správu finančních prostředků na protipovodňová opatření.
V červnu se banka začala v arbitráži domáhat na ČR náhrad souvisejících s převzetím IPB. MF odmítlo přidělit zakázku subjektu, který je ve sporu se státem, a v srpnu tendr zrušilo, proti čemuž podala banka námitky.
Postup MF zažalovala ČSOB u soudu.
ÚOHS letos v lednu definitivně potvrdil, že zrušením tendru MF porušilo zákon o veřejných zakázkách a uložil mu pokutu deset tisíc korun.
Na podnět mateřské KBC se o případ začala zajímat Evropská komise.
Od letošního 1. května vykonává funkci finančního manažera MF.

Tabulka:
Přiměřené rozdělování
Protipovodňové finance na roky 2007 až 2012 (v miliardách korun)
Program*Úvěr EIB*Výnosy z privatizace*Státní rozpočet
Prevence před povodněmi*6*3*1
Rybníky a vodní nádrže*3*0,3*0,9
Pozemkové úpravy*-*0,7*0,3

Pramen: Ministerstvo zemědělství

Graf:
Postupný nárůst
Předpokládané čerpání peněz na program prevence před povodněmi (v milionech korun)
Rok*Úvěr EIB, FNM, státní rozpočet*Vlastní zdroje, územní rozpočty, fondy EU*
2007*194*-
2008*965*20
2009*1500*80
2010*2000*100
2011*2300*150
2012*3041*150
Celkem*10 000*500

Pozn.: Fond národního majetku - výnosy z privatizací
Pramen: Ministerstvo zemědělství

BRAND24

Tabulka:
Loňské útraty
Skutečné čerpání financí na prevenci před povodněmi k 31. 12. 2007 (v milionech korun)
Investor*Státní rozpočet*Vlastní zdroje
Povodí Labe*6,3*3,4
Povodí Moravy*26,6*7
Povodí Odry*37,9*2,7
Povodí Ohře*9,1*5,8
Povodí Vltavy*58,4*5,8
ZVHS*12,6*0
Lesy ČR*43*20
Celkem*193,9*44,8

Pozn.: Zemědělské vodohospodářské správy
Pramen: Ministerstvo zemědělství

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).