Menu Zavřít

Jak klesá penze v Německu?

28. 5. 2010
Autor: profit

Německý a český důchodový systém jsou si v mnoha ohledech velmi podobné. V obou zemích je zaveden průběžný systém financování penzí (pay-as-you-go). V obou zemích je vysoké sociální pojištění či občané s nadprůměrnými příjmy mají nízké penze. Hlavně však státní penze v obou zemích klesá.

Autor: Jakub Stadler

Současně nastavený důchodový systém je v Česku, stejně jako v Německu, dlouhodobě neudržitelný. České penze klesají (v porovnání s průměrnou čistou mzdou) a klesat nadále budou. Ke stejnému trendu dochází ve všech zemích, kde je zaveden průběžný důchodový systém. V Německu státní penze rovněž klesá. Spoléhat se v budoucnosti pouze na stát, není rozumné v žádné vyspělé zemi.

Jak je vysoká průměrná penze v Německu?

Průměrná domácnost dvou penzistů má měsíčně v západoněmeckých spolkových zemích dispozici cca 1 900 €. V západoněmeckých spolkových zemích mají penzisté v průměru penzi značně vyšší než ve východoněmeckých domácnostech. Osoby samostatně výdělečně činné mají v průměru nižší penzi než zaměstnanci.

Průměrný důchod mužů v Německu (za rok 2008) je:

* 1 044 € (v západoněmeckých spolkových zemích)

* 970 (ve východoněmeckých spolkových zemích)

Průměrný důchod žen v Německu (za rok 2008) je:

* 826 € (v západoněmeckých spolkových zemích)

* 473 € (ve východoněmeckých spolkových zemích)

Trendy v německém důchodovém systému Výplata penzí německou státní pokladnu značně zatěžuje. Obdobný problém je i v Česku. Většina Němců narozených po roce 1950 v průměru dostane vyplaceno na penzi méně, než kolik do systému během svého aktivního života vložila (při dožití střední délky života a se započítáním inflace). V Německu se bude zvyšovat počet důchodců, jejichž důchod bude nižší než 60 % mediánu mzdy a budou se dle evropských kritérií považovat za chudé. Vlastní úspory a spoření jsou pro Němce nutností. Na penzi je nutné, v Německu i Česku, začít finančně myslet již v mladém věku. * Pokles státní penze V Německu dochází k poklesu státní penze. V roce 2000 činila průměrná státní penze po zdanění 52,9 % průměrná čisté mzdy, v roce 2009 to bylo již pouze 50,2 %. Jenom pro zajímavost, v roce 1983 činila průměrná státní penze dokonce 64,9 % průměrné čisté mzdy. V dalších letech se očekává ještě rychlejší pokles. * Pozdější odchod do důchodu **

Důchodový věk činí v Německu v současnosti 65 let pro muže i ženy. Dochází však k postupnému zvyšování na 67 let. Tato věková hranice bude platit pro muže i ženy narozené v roce 1964 a později. Další zvýšení důchodového věku není přitom nemožné.

BRAND24

Vyšší důchodový věk schválila např. Velká Británie (68 let). Přestože Němci nyní často odchází do předčasného důchodu, budou v roce 2020 v průměru pracovat o 3 roky déle než v současnosti.

Více na Investujeme.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).