Menu Zavřít

Jak drahá je rovnost?

4. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Pojištění

BRAND24

Evropská unie zase jednou ukázala, že umí dělat radost svým občanům. Konkrétně Soudní dvůr v Lucemburku minulý týden „obšťastnil“ veřejnost svým antidiskriminačním rozsudkem, podle kterého nesmí pojišťovny v EU brát v úvahu pohlaví pojištěnců.
Znamená to jediné. Ženy, které dosud těžily z menšího rizika a platily ve většině případů menší pojištění, si nyní připlatí až dvojnásobek.
„Je to určitě velmi škodlivé rozhodnutí, hlavně pro spotřebitele. Samotné pojišťovny, i když byly od začátku samozřejmě proti, se s tím nějak vyrovnají,“ říká Karel Veselý, expert společnosti Deloitte pro oblast pojištění.
Pojišťovny tak budou zdražovat hlavně v sektoru životního pojištění. Zastaví se pravděpodobně i trend levnějších cen pro ženy v oblasti automobilového pojištění, který se u nás teprve začal prosazovat, na Západě je však nyní normou.
„Málokdo si asi uvědomuje, že statistická diskriminace není nadávka, určená rasistům či xenofobům, nýbrž metoda exaktní analýzy, bez níž by se dost dobře nemohly uzavírat pojistky,“ podotkl k tomu vysokoškolský pedagog Jan Vlachý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).