Menu Zavřít

Jak dnes zhodnotit vydělané peníze?

21. 2. 2013
Autor: Profit

Mnoho podnikatelů se v dnešní době obává ztráty hodnoty vydělaných peněz. Není se čemu divit, sledují vývoj ekonomiky a poměrně racionálně si všímají jednotlivých symptomů tohoto vývoje, například očekávají inflaci. Proto se snaží svoje peníze zhodnotit jiným způsobem než je uložit v bance. Vidím to poslední dobou často, lidé obecně opouštějí i dříve oblíbené klasické finanční produkty a raději zvolí nákup fyzického zlata nebo jiného drahého kovu.

Investiční zlato má několik nesporných výhod – je osvobozeno od 21procentní DPH, je trvalým uchovatelem hodnoty a dá se použít víceméně po celém světě. Ostatní drahé kovy, jako je stříbro, platina, palladium a rhodium, jsou závislé na hospodářském cyklu a vývoji v průmyslu. Dnešní doba, kdy se nacházíme převážně v recesi, je výhodná pro nákup právě i těchto kovů, jelikož jsou jejich ceny poměrně nízké.

Při současném vývoji ekonomické situace v Evropě a USA je téměř jisté, že cena zlata bude dále růst. K prolomení hranice 2000 amerických dolarů za trojskou unci bezesporu dojde, je to jen otázkou času. Očekávám, že to bude v průběhu letošního roku. Hodnota tohoto kovu v české měně kontinuálně roste, nicméně objevují se i kritici této investice.

Nedůvěra v nákup investičního zlata většinou pramení z obav o jeho dostatečně rychlou likviditu. Musím přiznat, že někdy jsou tyto obavy oprávněné, v České republice dnes existuje zhruba 200 společností, které nabízejí investiční zlato.

BRAND24

V roce 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie a začalo pro nás také platit osvobození investičního zlata od DPH, se obchodováním s investičním zlatem zabývaly pouze dvě společnosti, obě jsou na trhu dodnes. Nárůst je tedy raketový, proto je pro zákazníka velmi důležité zvolit si subjekt, který mu v budoucnosti požadovanou likviditu zajistí.

V České republice vychází průměr držení investičního zlata na 0,7 g na hlavu, v Německu je to 150 g na hlavu. Tento rozdíl se však do budoucna bude výrazně zmenšovat, zlato a ostatní drahé kovy již nejsou v hledáčku jen odborných investorů, ale mnohem širší veřejnosti, která se zajímá o cesty, jak svoje finanční prostředky uchovat a zhodnotit do budoucna, třeba po prodeji firmy, její části nebo v rámci pravidelných příjmů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).