Menu Zavřít

Jak dlouho archivovat firemní dokumenty?

25. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Je nějak určena doba, po kterou musíme pro případné kontroly uschovávat důležité firemní dokumenty? Co nám hrozí, pokud bychom je třeba nedopatřením ztratili, nebo byly ukradeny? Jsme společnost s ručením omezeným, ne akciová společnost. čtenář z Prahy 8 Nejdéle - po dobu 10 let - se musí archivovat účetní závěrka a výroční zpráva.

Je nějak určena doba, po kterou musíme pro případné kontroly uschovávat důležité firemní dokumenty? Co nám hrozí, pokud bychom je třeba nedopatřením ztratili, nebo byly ukradeny? Jsme společnost s ručením omezeným, ne akciová společnost.

čtenář z Prahy 8

Nejdéle - po dobu 10 let - se musí archivovat účetní závěrka a výroční zpráva. Ostatní účetní doklady (a doporučujeme i neúčetní doklady) je nutné archivovat pět let. Tato lhůta se v obou případech počítá od konce účetního období, kterého se dokumenty týkají. Při nakládání s těmito dokumenty by se firmy měly řídit pravidly stanovenými v zákoně o archivnictví (č. 97/1974 Sb., v aktuálním znění).

Lhůty jsou v tomto případě shodné pro všechny účetní jednotky, nezáleží tedy na právní formě společnosti. Povinnost dokonce přechází i na případného právního nástupce společnosti. Příslušná ustanovení najdete v § 31 zákona o účetnictví (zákon č. 563/1991 Sb.).

BRAND24

Finanční úřad vám může uložit pokutu až do výše tří procent hodnoty aktiv firmy (ta se počítá z účetního období, ve kterém porušení povinnosti vzniklo). Úřad by přitom ale samozřejmě měl přihlédnout k důvodům, proč k archivaci nedošlo.

Mgr. Jan Beneš, právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).