Menu Zavřít

Jablko pro širší klientelu

2. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Nákup produktů Apple do firmy může být opodstatněnou investicí, ale i vyhozením peněz.

BRAND24

Mnoho lidí vnímá výrobky společnosti Apple jen jako trendovou záležitost. Designové přístroje, které se do podnikového prostředí, až na výjimky typu práce s grafikou nebo videem, zkrátka nehodí. Mají pravdu, nebo jen nevidí potenciál „jablečných“ přístrojů?
Spojení kancelářské práce a značky Apple je historicky vskutku nezvyklé. Lidé v podniku dříve většinou zkrátka dostali levné PC s předinstalovaným Microsoft Windows a MS Office, v pokročilejších firmách terminál s publikovanými aplikacemi, mnoho dalších alternativ ani nebylo. Ostatně není se čemu divit, k plnění kancelářské agendy to úplně stačilo. Doba však pokročila a nastal výrazný posun v pracovním paradigmatu. Běžní uživatelé dnes již nepracují jen s textem a tabulkovým procesorem. Tvoří prezentace, zpracovávají velké fotky, stříhají videa, e-mailem přijímají velké soubory a vůbec jsou mnohem flexibilnější. Aby byli co nejproduktivnější, potřebují efektivní nástroj. Když chcete posekat trávník, můžete to udělat pomocí nůžek – jen vám to místo hodiny zabere dva dny. Analogicky člověk sice může vystačit se starým nevýkonným PC, které je velmi pomalé a při nevhodně nastaveném prostředí je potřeba denně jej čtyřikrát restartovat, mnohem lepší práci však odvede s výkonným počítačem, který běhá jako hodinky. Netřeba sahat k dramatizaci: ve finále je IT stejně jen nástroj, který práci více či méně usnadní. Do velké míry však ovlivňuje produktivitu a o tu přece běží.

Ladné křivky versus specifika

Srovnejme si argumenty pro a proti pořízení produktů společnosti Apple (Mac, iPhone nebo třeba iPad) do firmy. Začněme u pozitiv. Líbivý design prostě nelze přehlédnout. Tyhle výrobky jsou zkrátka trendy a nemusíte se je stydět ukázat. S tím souvisí i vysoká kvalita zpracování. Životnost je delší, poruchovost nižší. Velkým plusem je rovněž intuitivní nastavení strojů a snadné ovládání. S „Applem“ se zkrátka naučí pracovat každý – a ani ho to nebude bolet. Pokud zaměstnanec doposud používal PC, nebude mít větší problém se „přeorientovat“. Je-li řeč konkrétně o Macu (ať už desktopu nebo laptopu), menším organizacím (cca do deseti zaměstnanců) jej lze bez okolků doporučit. Výkon nových strojů je ideální a v základní softwarové výbavě je v podstatě vše, co je ke kancelářské práci třeba. Výhodou operačního systému Mac OS X je taktéž úzká integrace s aplikacemi – jinými slovy, co funguje v operačním systému, funguje i v aplikaci. I v otázce bezpečnosti je na tom Mac velice dobře. Jsou pro něj antivirové programy, disponuje firewallem i integrovaným šifrováním dat na disku… Windows má sice víc bezpečnostních nástrojů a širší možnosti zabezpečení, to je však dáno tím, že je mnohem rozšířenější a tím pádem napadnutelnější. Mac nabízí také zajímavý zálohovací software.
Aby však nezůstalo jen u chvalozpěvů. Pořizovací cena produktů Apple je vyšší. Připlácí se za značku, design i kvalitu (paradoxní se může zdát, že to neplatí ve Spojených státech, kde si Apple za výrobky účtuje asi o 20 procent méně než v ČR; jedná se však o navýšení ceny za dvouletou záruku, která je v zemích EU povinná, v USA je v ceně záruka pouze na jeden rok). Ve firmách, kde je rozpočet na IT často výrazně omezený, to může být problém. Navíc pokud celý podnik neoperuje kompletně s platformou Apple (včetně serverů), mohou se vyskytnout problémy s kompatibilitou, které je třeba řešit. Pokulhává třeba oblast on-line konferencí, některé programy jsou pak uzpůsobené pouze pro provoz pod systémem Windows. V takovém případě může přijít ke slovu virtualizace – laicky řečeno, nad operační systém se „naroubuje“ další vrstva, prostředí, v níž lze tyto programy spouštět. To lze buď lokálně, nebo pomocí takzvaných terminálových služeb, ale daní je snížený výkon celého prostředí. Zapište si, jaké úkony s technologií potřebujete provádět a co k tomu aktuálně používáte. Pak zajděte za odborníkem a prokonzultujte s ním svůj záměr. Třeba zjistíte, že vám k usnadnění práce postačí jen tablet iPad.
Výrobky Apple jsou opravdu specifické. Ideální je si je předem vyzkoušet, osahat a nějakou dobu používat pro běžné činnosti. Například Mac versus PC je zkrátka příliš černobílý souboj. Je to věc vkusu i zvyku. Mac si můžete zamilovat, ale také vám nemusí vyhovovat, a proto zůstanete u PC. Dřív zkrátka „ajťáci“ dali všem stroje a zaměstnanci neměli na výběr. Dnes si lidi často přinesou svůj počítač a chtějí používat právě ten.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).