Menu Zavřít

Izrael v rouše beránčím

3. 8. 2014
Autor: Euro

Pokud jde o blízkovýchodní konflikt, Česká republika je zvláštní země. V podstatě kdokoliv, koho potkáte na ulici, pohrdá Palestinci a obdivuje Izrael. Média, včetně veřejnoprávních, stojí jednoznačně na straně židovského státu a Palestince čtenářům, divákům či posluchačům servírují téměř vždy v horším světle. V ostatních evropských zemích takto vyhrocené stanovisko není zdaleka běžné a před mnoha lety bylo vlastní i mně. Až do první návštěvy Izraele.

Není na světě země, která by na mě zapůsobila víc. Zejména pak Jeruzalém, kde se opravdu přestanete divit, že silně věřící lidé trpí halucinacemi a ocitnou se v euforii. Atmosféra místa, kudy takzvaně kráčely dějiny, je opravdu tak silná, že klidným nenechá ani nejzarytějšího ateistu. Návštěva Izraele však pro mnohé znamená i další poznání. Islamisté mají způsobem myšlení velmi blízko k ortodoxním židům. Jejich role ve společnosti přitom není zdaleka zanedbatelná.

Pravicový extremismus a rasismus jsou v Izraeli celkem běžným jevem. Možná proto k nim mají většinově xenofobní Češi tak blízko. Těžko najdete lepší ilustraci než současný konflikt v Gaze. Na začátku byl únos a vražda tří mladých Izraelců (pachatele mimochodem dosud neznáme) a krátce po něm izraelská armáda vpadla do pásma Gazy dlouho nevídanou silou. Nesmíme však také zapomenout, že po únosu Izraelců následovala vražda palestinského mladíka. Pachatelé (obviněni jsou dva Izraelci) jej donutili vypít benzín a pak ho v podstatě upálili.

Pokud čtete blízkovýchodní tisk, jistě víte, že incidentů mezi oběma etniky už nějaký čas přibývá. Bohužel zejména těch ze strany radikálních Izraelců. Incidenty, kdy židovští mladíci v ulicích šikanují nevinné Palestince, zdaleka nejsou ojedinělé. Není to omluva pro činy hnutí Hamas, jehož teroristický naturel je neoddiskutovatelný, ale mějme prosím na mysli, že i Izrael nese za současné „vztahy“ vinu.

Nejčastějším argumentem zastánců izraelských válečných operací bývá židovská zkušenost s holocaustem. Zkrátka nechtějí dopustit jeho opakování. Jste však skutečně přesvědčeni, že z Gazy o rozloze 360 kilometrů čtverečních, kde prakticky neexistuje fungující infrastruktura, něco podobného hrozí? Hamas by jistě rád židovské obyvatelstvo vyhladil, ale drtivá většina obyvatel izolovaného pásma není příslušníky radikálního hnutí. Vybombardování škol, nemocnic a smrt stovek dětí zkrátka neomluvíte, i kdybyste použili seberacionálnější argument. Je skutečnost, že Hamás skrývá v některých veřejných budovách rakety, důvodem pro bezhlavé zabíjení civilistů? Podle mě není, a ani nemůže být.

Když se Izrael dopouští válečných zločinů, neznamená to, že s ohledem na historické zkušenosti přivřeme oči a budeme dělat, že všechno to zbytečné zabíjení se neděje.


Čtěte také:

Izraelská armáda je blízko zničení tunelu Hamasu

BRAND24

Chameneí: Izrael páchá v Gaze genocidu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).