Menu Zavřít

Izrael poradí, jak na miliardy z EU

12. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Věda

BRAND24

Izraelští experti pomohou nastartovat česká vědecká centra a poradí, jak efektivně využít evropské peníze z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Obě země se na tom dohodly během česko-izraelských technologických dnů, které minulý týden proběhly v Haifě, Tel Avivu a Jeruzalémě.
„Izraelci jsou v oblasti zapojení vědy a výzkumu do praxe o dva řády výše než my. Ukázali nám, jak lze výsledky efektivně využít v praxi, aby z toho měli užitek především obyčejní lidé,“ pochvaloval si ředitel Středoevropského technologického institutu CEITEC Tomáš Hruda. Brněnské centrum, které vede, má přitom z Bruselu příští rok obdržet více než pět miliard korun dotací.
V Izraeli čeští vědci kromě způsobů, jak se zviditelnit v médiích, odkoukali praxi sdílení špičkových technologií několika týmy. Například Ústav molekulární a translační medicíny chce okopírovat tamější vybavení laboratoří. „Na základě postřehů nastavíme kritéria pro nákup našeho vlastního vybavení,“ potvrdil Marián Hajdúch, vedoucí projektu BioMedReg, který pod olomoucký ústav spadá.
Kromě know-how poputují do Česka i peníze. Česko a Izrael společně financují program Gesher/Most, z něhož do roku 2016 půjde 600 milionů korun na vědu a výzkum. Prvním podnikem, který z česko-izraelského fondu dostal dotaci, byla letos v září Dekonta a Výzkumný ústav anorganické chemie. Společně s izraelskou firmou Hydrogen Catalyst vylepšují technologii výroby vodíku z metanu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).