Menu Zavřít

IZIP umožní sledovat růst vašeho potomka v elektronické zdravotní knížce

26. 4. 2011
Autor: profit

Mezi nástroje, které pomáhají včas odhalit závažné nemoci a také sledují nadváhu či podvýživu, patří percentilové růstové grafy. Nyní je najdete v elektronické podobě v Elektronické zdravotní knížce (EZK) - každá starostlivá maminka tak již může průběžně sledovat růst svého dítěte a případně konzultovat naměřené hodnoty s ošetřujícím lékařem.

Foto: Profimedia.cz

Sledování základních tělesných rozměrů (tělesné výšky, hmotnosti, obvodu hlavy) je součástí povinných preventivních prohlídek dítěte. Jakákoliv odchylka v rychlosti růstu (od standardního vývoje) může být prvním a někdy jediným signálem závažného onemocnění. Z mnoha smutných případů vyplývá nezbytnost využití růstových grafů při péči o děti, neboť bez nadsázky lze říci, že růst je velmi citlivým indikátorem zdravotního stavu dítěte. To potvrzuje MUDr. Pavel Boček, pediatrický onkolog: „Ve své praxi jsem se bohužel setkal s nejedním případem, kdy jsme mohli zahájit léčbu onkologicky nemocného pacienta mnohem dříve. Přitom pokud by dětský praktický lékař využíval percentilové růstové grafy, mohl by rozpoznat problém v organizmu dítěte mnohem dřív, než na něj upozorní sama nemoc. Platí, že čím včasnější zásah a zahájení léčby, tím větší úspěšnost…

BRAND24

Růstové grafy, které uživatelé Elektronických zdravotních knížek najdou v sekci „služby“, slouží jako pomůcka v diagnostice nejen praktických dětských lékařů, ale i specialistů mnoha oborů (například ortopedie, endokrinologie, alergologie, onkologie nebo obezitologie). MUDr. Zlatko Marinov upozorňuje: „Epidemie obezity je velkým problémem současnosti, kdy skutečně již každé 5. dítě má nadváhu. Velmi častým důvodem přibývání hmotnosti jsou špatné stravovací návyky, které velmi záhy umí odhalit růstové grafy. Je lépe začít řešit 1-2 kg nadváhy dnes než 20 kg obezity za následující dva roky. Obzvláště, když se k nim připojí závažné kardio-metabolické následky, které významně zkracují střední délku života.

Touto aplikací se stává Elektronická zdravotní knížka ještě silnějším nástrojem prevence než dosud. Jelikož praktičtí lékaři musí ze zákona vést záznamy o vývoji růstu dítěte, měla by pro ně aplikace růstových grafů v EZK znamenat důležitého online pomocníka v péči o své pacienty,“ doplňuje Jiří Pašek, ředitel společnosti IZIP, a.s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).