Menu Zavřít

Ivan Jančárek: WTO povede Brazilec Azevedo

14. 5. 2013
Autor: WTO

Dne 7. května byl ukončen čtyřměsíční proces výběru nového generálního ředitele Světové obchodní organizace (WTO), kterou bude od 1. září 2013 vést brazilský diplomat Roberto Carvalho de Azevedo. Jeho vítězství se zprvu nečekalo, ale ani nepatřil k outsiderům. Brazilská vláda rozhodla o nominaci poměrně pozdě a nechala zapsat Azevedovo jméno na listinu kandidátů až 31. prosince 2012, tedy poslední možný den.

Jediný diplomat

I tato symbolická skutečnost indikuje, že si Brazílie nebyla výběrem jistá. Nedávné zvolení Joao Grazianiho do čela Světové potravinové organizace (FAO) a vítězství brazilského kandidáta do funkce výkonného ředitele Mezinárodní organizace pro kávu v březnu 2012 mohlo v úvahách brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové hrát roli.

Existovala obava, že by svět mohl brazilskému kandidátovi vystavit stopku již v prvních fázích vícekolového klání. Navíc Brazílie je v posledním období na mezinárodní úrovni, zejména mezi členy OECD, zmiňována, když se jedná o obchodní protekcionismus. Mezi ostatními kandidáty na post šéfa WTO byl velvyslanec Azevedo jediným „pouhým“ profesionálním diplomatem bez politických ostruh. Právě jeho dlouhodobé působení v Ženevě na brazilském zastoupení při WTO mu však získalo v těchto kruzích řadu příznivců, jejichž doporučení brazilská vláda vyslyšela při schvalování kandidatury.

Mexiko, nebo Brazílie?

Na druhé straně šance na zvolení Azeveda nebyly malé, neboť od počátku se neformálně proslýchalo, že by novým GŘ měl být někdo z regionu Latinské Ameriky, pokud bude odborně a manažersky na výši.

Ke kandidátům, kteří na počátku výběrového řízení měli podle sázkové agentury Ladbrokers nejvyšší šance na zvolení, patřili kandidáti z Ghany, Nového Zélandu a Kostariky. Do finále se kvalifikovali bývalý mexický ministr obchodu Herminio Blanco a Azevedo. V této fázi výběru již zřejmě nešlo pouze o odbornost a manažerské schopnosti, ale také o postavení zemí v mezinárodních hospodářských organizacích.

V této souvislosti je třeba si vzpomenout, že generálním tajemníkem OECD je Mexičan Angel Gurría. Pak již nepřekvapí informace brazilského deníku Valor, který uvádí, že pro kandidáta z Mexika se vyslovily země EU, Spojené státy a dalších 30 členských států WTO. Pro brazilského diplomata pak zbytek z celkového počtu 159 zemí. Předpokládá se, že pro Brazilce hlasovaly státy BRICS a celá Afrika. Šlo tedy o přesvědčivé vítězství, k čemuž přispěl i fakt, že volba Azeveda nebyla blokována EU ani USA. To rozhodlo.

Obnovit autoritu

První prohlášení oficiálního kandidáta na funkci nového šéfa WTO nás mohou naplňovat optimismem, že postupný pokles autority organizace bude zastaven. Hlavním cílem jeho čtyřleté mise by mělo být nejen znovuobnovení jednání o další mnohostranné liberalizaci obchodu, takzvané jednání z Dohá, ale i snaha dotáhnout je do konce. Azevedo má silnou podporu ze strany členských států, které cítí, že ekonomická krize znamená prohlubování tendencí k protekcionismu.

Svět nikdy nevybředne z recese, pokud se nebude rozvíjet mezinárodní obchod. Velvyslanec Azevedo nikdy nebyl iniciátorem protekcionistických kroků, ale vždy hájil zájmy Brazílie, hlavně princip férovosti a inkluzivity mnohostranného obchodního rámce.

Volba Brazilce do čela WTO není jen oceněním jeho kvalit, ale i vysvědčením pro brazilskou zahraniční politiku. Věřme, že Azevedo navštíví i Česko, které v mezinárodním obchodu patří mezi třicet nejdůležitějších států světa.


Čtěte také:

Zkostnatělou mašinerii má rozhýbat Brazilec

CONTENT24

Volba nového šéfa Světové obchodní organizace finišuje


Autor je bývalý velvyslanec ČR v Brazílii

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).