Menu Zavřít

Italské banky se odvolají proti odhadu EBA o doplnění kapitálu

9. 12. 2011
Autor: profit

Italské banky se odvolají proti novému odhadu Evropského bankovního úřadu (EBA), který ve čtvrtek oznámil, že italské banky potřebují získat 15,37 miliardy eur dodatečného kapitálu. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

EBA ve čtvrtek informoval, že podle jeho nových odhadů budou potřebovat italské banky k obnovení důvěry a dosažení cíle navýšení kapitálové přiměřenosti na devět procent do června roku 2012 celkem 15,37 miliardy eur. To se ale italské bankovní asociaci (ABI) nezdá, podle ní měly tyto údaje být „podstatně“ změněny.

ABI uvedla, že čísla byla „nadhodnocena“, a dodala, že EBA „ukládá bankám opatření, která mohou vést ke snížení aktiv a poklesu úvěrů“. Italské banky jsou v současnosti pod tlakem v důsledku prudkého růstu výpůjčních nákladů. EBA ve čtvrtek uvedl, že evropské banky potřebují získat 114,7 miliardy eur (cca 2,9 bil. Kč), ještě v říjnu přitom odhadl, že evropské banky budou potřebovat zhruba 106 miliard eur.

Ze 71 testovaných evropských bank jich bude potřebovat podle bankovního úřadu další kapitál 31. Nejvíce se potřeba nového kapitálu oproti říjnovému odhadu zvedla u německých bank, a to na 13,1 miliardy eur z 5,2 miliardy eur. Banky ve Španělsku budou podle EBA potřebovat 26,2 miliardy eur, v Itálii 15,37 miliardy eur, ve Francii 7,3 miliardy eur (místo v říjnu odhadovaných 8,8 miliardy eur). U Řeků zůstal odhad na 30 miliardách eur, ale to je ovlivněno podle EBA i současnou zahraniční pomocí.

BRAND24

Na základě doporučení budou vnitrostátní orgány požadovat, aby banky předložily do 20. ledna své podrobné plány opatření, která hodlají přijmout k dosažení stanovených cílů. Tyto plány budou muset být schváleny vnitrostátními orgány a přezkoumány a konzultovány s EBA a dalšími příslušnými orgány v rámci kolegia orgánů dohledu v případě potřeby,“ uvedla v dokumentu ve čtvrtek EBA.

Dodatečný kapitál banky potřebují proto, aby se klíčový ukazatel jejich kapitálové přiměřenosti dostal na hranici devíti procent, přičemž právě tento ukazatel vyjadřuje poměr objemu kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).