Menu Zavřít

Istanbul: Most mezi kontinenty

8. 1. 2011
Autor: profit

Je nejznámějším městem země, má nejvíc obyvatel, nesrovnatelně pestřejší historii než hlavní město Ankara a rozkládá se na dvou kontinentech. Ve výčtu superlativů by se dalo pokračovat ještě dlouho, ale bylo by to zbytečné. Istanbul má především jednu zvláštní schopnost – bude takový, jaký ho budete chtít.

Foto: Shutterstock

Můžete zde strávit několik dní a nesetkat se s ničím, co by vás vykolejilo ze zaběhnutého evropského stereotypu. Stejně tak zde můžete zažít věci, které přesahují chápání běžného Evropana.

Turecký čaj, lázně, tisícileté památky, výborné jídlo, špičkový fotbal, ulice plné zlata… Stačí vystoupit z letadla na Atatürkově letišti, pojmenovaném jako skoro všechno v Turecku po Mustafu Kemalovi Atatürkovi, zakladateli Turecké republiky, a za pár minut jste ve městě.

Mešity a chrámy

Co rozhodně nesmíte vynechat, je návštěva samotného centra metropole. Nejen svou krásou vás tu ohromí palác Topkapi, který sultán Mehmed II. povýšil v 15. století na centrum osmanské říše.

Krátkou procházkou za doprovodu neodbytných prodejců čaje, čističů bot či nabízečů čehokoliv pak dorazíte k dalšímu původně křesťanskému chrámu, který byl však po tisíci letech služby křesťanům přebudován na mešitu. Řeč je o Aya Sofya s dechberoucí třicetimetrovou kopulí, která jakoby se vznášela nad hlavami návštěvníků.

Kousek od Aya Sofya je cisterna Yerebatan Saray. Tato stavba měla v případě obléhání města zajistit dostatek vody pro místní obyvatele. Samotná cisterna pojme 80 tisíc kubíků vody, je dlouhá 140 metrů a široká 70 metrů. Klenbu z cihel podpírá 336 osmimetrových sloupů.

Za návštěvu určitě stojí také Hipodrom, který v době své největší slávy pojal i 100 tisíc diváků. Nyní je běžným městským parkem, který vás přivede k Modré mešitě – Sultanahmed Camii. I tento svatostánek je oslavou lidských schopností. Zul jsem si boty, jak bývá před mešitami zvykem, a vstoupil do obřího dómu, do něhož propouští světlo na 260 oken.

Čaj a vodní dýmka

Ve výčtu památek, které byste neměli v Istanbulu vynechat, bych mohl pokračovat ještě dlouho. Ještě však zmíním mešitu Sokolli Mehmet Pasa Camii, jejíž mořské hradby poskytují výhled na Marmarské moře. Galatská věž pak umožňuje ještě širší rozhled na celou Bosporskou úžinu, kde je dnes čilý nejen turistický ruch. Na druhé straně Bosporu se rozkládá asijská část Istanbulu.

Istanbul

Jedná se o největší město Turecka. Rozkládá se na dvou kontinentech a tvoří tak pomyslný most mezi Evropou a Asií. V evropské části najdete většinu významných památek. Do historie se Istanbul zapsal také pod názvy Konstantinopol nebo Cařihrad. Žije zde téměř osm milionů obyvatel. V zimě se tu denní teploty pohybují okolo 15 stupňů Celsia. Úředním jazykem je turečtina, domluvíte se ale i anglicky. Platí se tu eury nebo tureckými lirami.

CONTENT24

  • *Jak se tam dostanete Přibližně za čtyři hodiny vás sem dopraví různé letecké společnosti. S jedním mezipřistáním vás zpáteční letenka vyjde minimálně na 4 700 korun, zamluvit si ji můžete třeba na www.letuska.cz nebo www.levneletenky.cz. Poznávací zájezdy do Istanbulu ale nabízejí také cestovní kanceláře. Kde se můžete ubytovat Možností ubytování je tu nespočet, záleží na míře dobrodružství, které chcete zažít. K dispozici jsou luxusní hotely, levné guesthousy i ubytování na střeše za pár tureckých lir. První varianta je sice bezpečnější, ale ta poslední má přidanou hodnotu originality. Východ slunce nad Bosporskou úžinou je neopakovatelný a navždy se vám vtiskne do paměti. Více třeba na www.orienthostel.com. Člověka neznalého pohybu po mnohamilionovém asijském městě celodenní honba za památkami unaví. Přitom řada budov má své kouzlo i v noci. Proto není nic příjemnějšího, než si na chvilku sednout do čajovny, nechat si přinést pravou vodní dýmku a v klidu rozjímat. Takových míst je po celém městě nepočítaně. Národním nápojem v Turecku je právě čaj, který se pije pořád a kdekoliv. Podává se v malinkých skleničkách ve tvaru tulipánu a velmi často se ředí vodou. Zlatým hřebem návštěvy Istanbulu jistě může být koupel v klasických tureckých lázních v takzvaném hamánu. I těch je ve městě spousta, i když je pravda, že nejsou z nejlevnějších. Ceny se pohybují od pěti v těch nejobyčejnějších až po 30 eur v asi nejkrásnějších lázních Istanbulu – Cagaloglu Hamami. Oázu klidu využívají místí i turisté již více než 300 let. Velký bazar**

Co však nelze vynechat, i kdybyste v Istanbulu byli jen jediný den, je návštěva některého z bazarů, nejlépe pak takzvaného Velkého bazaru. Právě tady to žije od časného rána až do noci. Už od roku 1461 se tu překládalo zboží z Hedvábné cesty směřující do Evropy. Dnes je toto místo největším krytým bazarem světa. A seženete tu opravdu cokoliv od zmrzliny, šperků, jídla, masa přes boty, oblečení, čaj a starožitnosti až po šroubky, kladiva, stříbro a zlato.

Právě bazar je tou nejlepší školou smlouvání, bez kterého se v Istanbulu a vůbec v Turecku jen těžko obejdete. Často jsem měl pocit, že nesmlouvat a nesnížit cenu zboží třeba až o dvě třetiny, je pro prodavače urážkou. V mých obchodnických začátcích se mi několikrát stalo, že jsem souhlasil s první navrženou cenou za nějakou hloupost, jako byla třeba pohlednice nebo směšně levná soška, a pouliční prodavač se ve chvíli, kdy jsem mu podával peníze, prostě otočil a hrdě odcházel pryč. Vydělat peníze tak lehce bylo zkrátka pod jeho úroveň. I takový může být Istanbul.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).