Menu Zavřít

Irsko má po Applu vymáhat 13 miliard eur za daňové výhody

30. 8. 2016
Autor: Alexander Schimmeck, CC By 2.0, Flickr

Irsko v minulých letech poskytlo americké společnosti Apple neoprávněné daňové výhody až 13 miliard eur (351,3 miliardy korun). Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová uvedla, že Apple platil řadu let výrazně nižší daně než jiné firmy. Evropská pravidla ale poskytování daňových výhod vybraným firmám neumožňují, Irsko tak má podle Evropské komise neoprávněnou podporu vymoci zpět i s úroky. Irsko i Apple chystají odvolání. Krok zkritizovalo i americké ministerstvo financí.

„Rozhodnutí je jasnou zprávou: Členské státy nesmějí poskytovat nespravedlivé daňové výhody vybraným firmám bez ohledu na to, zda jsou evropské či zahraniční, velké či malé, součástí nějaké skupiny, či nikoliv,“ řekla dnes Vestagerová novinářům.

V důsledku daňových dohod v Irsku platila společnost Apple ze svých evropských zisků daně ve výši od jednoho procenta v roce 2003 do 0,005 procenta v roce 2014, uvedla komise.

Zásah komise vyvolal ostrou reakci ze zámoří. Podle amerického ministerstva financí může poškodit zahraniční investice v Evropské unii. Šéf Applu Tim Cook řekl, že verdikt může ohrozit v Evropě pracovní místa.

„Kroky komise by mohly ohrozit a podkopat zahraniční investice, podnikatelské klima v Evropě a velmi důležitého ducha hospodářské spolupráce mezi USA a EU,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí ministerstva financí USA.

Šéf Applu Cook řekl, že jeho firma žádné speciální dohody s Irskem neuzavřela a že se téměř 36 let od chvíle, kdy v irském Corku otevřela svou továrnu, řídila místními zákony. Rozhodnutí komise podle něj může vést ke ztrátám pracovních míst v Evropě. Apple zaměstnává v Irsku téměř 6000 lidí, připomněl Cook. Dodal, že očekává úspěch odvolání své firmy proti verdiktu.

Irský ministr financí Michael Noonan oznámil, že se závěry komise hluboce nesouhlasí a požádá vládu o rozhodnutí, aby se země odvolala. Noonan zdůraznil nutnost bránit integritu irského daňového systému a daňové jistoty pro podnikatele. Připomněl také, že daňové otázky jsou v kompetenci členských zemí unie. Irsko míní, že společnost Apple zaplatila plnou výši daní a nebyla jí poskytnuta žádná státní pomoc.

Podle stanice BBC firma Apple uvedla, že Evropská komise se snaží přepsat historii firmy v Evropě, ignoruje irské daňové zákony a na hlavu převrací mezinárodní daňový systém. „Případ není o tom, kolik Apple platí na daních, ale o tom, která vláda vybírá peníze,“ uvedla firma.

Centrály pouze na papíře

Evropská komise dohody firmy Apple v Irsku prošetřuje od června 2014. Došla k závěru, že dvě daňová rozhodnutí z let 1991 a 2007 už od roku 1991 výrazně a neoprávněně snížila daně, které firma v zemi platila. Vestagerová dnes zdůraznila, že částka 13 miliard eur nepředstavuje pokutu, ale daňový nedoplatek.

Daňová rozhodnutí určovala způsob zdanění zisku dvou irských dceřiných společností Applu, a to firem Apple Sales International a Apple Operations Europe. Ten ale neodpovídal ekonomické realitě. Skoro všechny zisky z prodeje, které tyto firmy zaznamenaly, byly interně přiřazeny jejich „centrálám“ či „ústředím“, existujícím pouze na papíře a „mimo Irsko“. Podle zvláštních ustanovení irských daňových předpisů, která už v současnosti neplatí, proto nepodléhaly zisky těchto „ústředí“ zdanění v žádné zemi. Jen malá část zisku obou firem byla přiřazena jejich irské pobočce a zdaněna.

Komise například uvedla, že v roce 2011 vykázala společnost Apple Sales International zisk ve výši 22 miliard dolarů, ale na základě daňového rozhodnutí byl v Irsku považován za zdanitelný jen zisk ve výši zhruba 50 milionů eur, zatímco 15,95 miliardy eur zůstalo nezdaněno.

Rekordní nedoplatek

Daňové zacházení v Irsku tak společnosti Apple umožňovalo, aby se vyhnula zdanění téměř veškerého zisku z prodeje svých produktů v celé Evropské unii, uvedla komise. Apple se totiž rozhodl vykazovat veškerý prodej v Irsku, a nikoli v zemích, kde byly dané produkty skutečně prodány.

Pokud by se proto jiné evropské země rozhodly na základě svých vlastních zákonů žádat, aby jim Apple zaplatil ze zisků obou společností ve stejném období vyšší daně, snížila by se tím částka, kterou má získat Irsko, poznamenala dnes Vestagerová.

BRAND24

Částka 13 miliard eur, kterou má Apple vrátit Irsku, pokrývá roky 2003 až 2014 a je sumou rekordní. Loni komise vyzvala Francii, aby elektrárenská společnost EDF v podobném případě selektivní daňové výjimky vrátila 1,37 miliardy eur (37 miliard korun).

Postup Evropské komise vůči americkým společnostem působícím v EU vyvolal nedávno ostrou reakci amerického ministerstva financí. Podle jeho názoru se Evropská komise nepřiměřeně zaměřuje na firmy z USA a vytváří „nadnárodní daňový úřad“. Komise už rozhodla, že americká společnost Starbucks musí doplatit desítky milionů eur na daních v Nizozemsku, vedle toho komise vyšetřuje také americké společnosti Amazon a McDonald's.


Podívejte se, jaké reakce vzbuzuje nejnovější produkt Applu:

Nový iPhone? Podle odborníků nepříjemné překvapení

Fotografie

Čtěte dále:

Apple platit daně v USA odmítá. Jsou prý příliš vysoké

Apple se extrémně zadlužuje

Microsoft není dinosaurus. V inovacích se vyrovná Applu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).