Menu Zavřít

Irsko: Konec zázraku

2. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Silné euro zlikvidovalo dekádu trvající ekonomickou expanzi...

Celý podtitul:
Silné euro zlikvidovalo dekádu trvající ekonomickou expanzi i konkurenceschopnost

Evropa kdysi záviděla Irsku jeho ekonomický růst, ten se letos výrazně zpomalí. Nezaměstnanost stoupá k šesti procentům a exportéři, jeden z nejsilnějších motorů růstu, mají stále větší potíže. Stoupající náklady v podnikání vedou některé nadnárodní společnosti ke změnám ve strategických rozhodnutích ohledně Irska. Ceny domů, které vyrostly do rekordních výšin na pozadí ekonomického růstu, nyní klesají. „Konkurenceschopnost Irska se evidentně zhoršila,“ říká Jim Power, šéfekonom dublinské investiční a poradenské firmy Friends First.
Tento příběh je pravým opakem irského zázraku. Na jeho počátku před více než třemi desetiletími politikové radikálně snížili daně podnikům, napumpovali peníze do vyššího vzdělání, došlo k agresivní deregulaci. To přilákalo mezinárodní korporace, jež velmi naléhavě hledaly místo, kam utéct před pomale rostoucím byrokratickým prostředím kontinentální Evropy. Strategie zapracovala skvěle: irská ekonomika rostla po více než desetiletí v průměru o šest procent ročně. Nyní se export zpomaluje spolu s tím, jak euro sílí vůči dolaru a libře, tedy měnám dvou největších irských obchodních partnerů. Mzdy, kdysi jedny z nejnižších v západní Evropě, vzrostly ve srovnání s eurozónou nad průměr, prohlásil v únoru při svém projevu v irské Americké obchodní komoře výkonný ředitel irského Microsoftu Paul Rellis. Dokonce ani silná produktivita nemohla nahradit ztrátu konkurenceschopnosti zapříčiněnou silným eurem. Podle Úřadu pro pracovní statistiku (The Bureau of Labor Statistics) činila průměrná hodinová mzda továrního dělníka v roce 2006 v USA 23,82 dolaru, v Irsku 25,96 dolaru a v Polsku pouze 4,99 dolaru. „Viděli jsme nárůst konkurence z oblastí s nižšími náklady,“ řekl Rellis ve své řeči.
Hlavní nadnárodní společnosti v Irsku snižují počet pracovních míst, zavírají továrny nebo pozastavují investice. V květnu 2007 Motorola zavřela svou továrnu v Corku a propustila 330 pracovníků. V říjnu největší světová biotechnologická společnost Amgen odložila plány na vybudování továrny v hodnotě jedné miliardy dolarů v hrabství Cork. Obě firmy říkají, že tak učinily na základě situace v globálním obchodním prostředí, a nikoliv na základě obchodního klimatu v Irsku. Podle časopisu Power je ovšem irský model zahraničních investic ohrožen tím, jak rozvíjející se země napodobují irský úspěch a Evropská komise plánuje harmonizaci daní napříč Evropou.
Situace se odrazila v „prasknutí stavební bubliny“, která byla v přepočtu na procenta větší než v USA. Podle Mezinárodního měnového fondu Irsko zažilo největší boom v nemovitostech i podle celosvětových měřítek, uvádí Alan Ahearne, ekonom z National University of Ireland v Galway a bývalý ekonom americké centrální banky. Průměrná cena domu vystoupala na počátku minulého roku na 490 tisíc dolarů, což znamená nárůst o více než 300 procent za dekádu. Pro srovnání: v USA tomu bylo o 130 procent. Rezidenční výstavba tvořila před dvěma lety více než 12 procent irské ekonomiky. Bylo postaveno více než 90 tisíc nových domů. Podle údajů Economic and Social Research Institute to byl dvojnásobek toho, co země potřebovala.
Ceny domů klesly v roce 2007 o sedm procent a letos budou dál klesat. „Je zde mnoho lidí, kteří nakupovali na vrcholu v roce 2006, nyní hodně prodělávají a dosud si to ani neuvědomili,“ říká Karl Deeter, spoluzakladatel společnosti Irish Mortage Brokers z Dublinu. Makléřská firma Davy z Dublinu předpokládá, že ve stavebnictví letos zanikne 20 tisíc pracovních míst.
Irský problém je, že se zde platí eurem a jeho úrokové sazby jsou stanovovány Evropskou centrální bankou. Takže Irsko nemůže jednostranně oslabit svou měnu nebo snížit sazby, aby se dostalo z recese. Pak zbývá bolestné řešení: zpomalit utrácení na obou stranách, ve veřejné i v privátní sféře. Ahearne k tomu říká: „Způsob, kterým znovu získáme naši konkurenceschopnost, je ujištění, že za ni sami neplatíme příliš mnoho.“

Foto (popisek):
Bolestným řešením může být snížení výdajů jak ve veřejné, tak soukromé sféře

Tabulka:
IRSKO: OD SPRINTU K PLAZENÍ

6,5 procenta 1,6 procenta
průměrný růst HDP odhad růstu HDP
v období 1996 až 2006 v roce 2008
Pramen: Economic and Social Research Institute

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).