Menu Zavřít

Irské daně překládá do češtiny

18. 12. 2015
Autor: Redakce

Eva Kornecká si chtěla v ostrovním státě zlepšit angličtinu. Nakonec založila úspěšnou účetní firmu, kterou doporučují i ambasády.

Pokud si v Irsku nebudete vědět rady s daněmi nebo se sociálně-právními otázkami, nejspíš vám nakonec doporučí obrátit se na Evu Korneckou. Ta provozuje kousek za Dublinem účetní firmu. Během několika let se dokázala v zemi i v jejích paragrafech zorientovat natolik, že na ni odkazují i tamní česká a slovenská ambasáda, pokud sami neumějí kvalifikovaně odpovědět. Eva Kornecká v ostrovní zemi představuje styčný bod pro Čechy a Slováky i další, kteří vyrážejí pracovně na Západ.

Příběh Evy Kornecké je podobný mnoha dalším. Do Irska původně odcestovala zlepšit si angličtinu, kterou studovala na Ostravské univerzitě a v roce 2005 ji zakončila státní zkouškou. „To byl v podstatě hlavní a jediný důvod cesty do Irska,“ vzpomíná.

Daně řeší v rodném jazyce lépe

Její manžel začal v Irsku podnikat ve stavebnictví, které v té době – v letech 2006 až 2008 – prožívalo zlaté časy. Protože v Česku Eva Kornecká při zaměstnání zvládala ještě provozovat malou účetní praxi, pomáhala svému muži s účty i v ostrovním státu. „Začali se na mě obracet i kamarádi a známí s daňovými otázkami. ‚Klientů‘ přibývalo. Proto jsem se rozhodla věnovat se daním na profesionální úrovni i v Irsku,“ líčí Eva Kornecká.

Musela ale nejdříve vystudovat a složit zkoušky z účetnictví, daní, základů obchodního a pracovního práva a stát se členem irské profesní účetní organizace.

V době, kdy zvládla všechny náležitosti k tomu, aby mohla začít profesionálně radit s daněmi, se otáčela ekonomická situace v zemi k lepšímu. Klientela se začala rychle rozšiřovat.

„V současnosti v naší účetní firmě A2Z Tax Ireland pracují tři pracovníci. Zaměřujeme se především na české a slovenské firmy a živnostníky podnikající v Irsku, nicméně mezi naše klienty patří i firmy vlastněné Němci, Poláky, Španěly,“ vyjmenovává Eva Kornecká národnosti klientů, kteří se na ni s důvěrou obracejí.

Díky tomu má velmi dobrý přehled o středoevropských podnikatelích na ostrově. Podle Evy Kornecké na tamním trhu působí čím dál tím víc úspěšných živnostníků i firem. „Jedná se v poslední době o opětovný rozmach stavebních profesí – jako jsou malíři, tesaři, dodavatelé ocelových konstrukcí –, ale nouze není ani o provozovatele restaurací, poskytovatele kosmetických služeb, masáží či IT služeb. Z výrobních profesí bych zmínila živnosti zabývající se pečením dortů, a dokonce mezi naše klienty patří i dvě česko-slovenské školky, které úspěšně působí v Dublinu již několik let,“ říká česká účetní.

Úřednické „zítra“ může znamenat „nikdy“

Mezi služby, které nabízí, patří i takzvaný taxback. Za své klienty Eva Kornecká podává daňové přiznání s vyúčtováním přeplatku daně. Vracení daní s ní řeší i další národnosti včetně Maďarů, Litevců, Ukrajinců a Američanů. Podle daňového úřadu patří v taxbacku společnost Evy Kornecké k největším agenturám ve středním Irsku.

BRAND24

S irskými úředníky má Eva Korecká bohaté zkušenosti. „Přístup pracovníků na úřadech hodnotím jako velmi vstřícný a při osobním jednání jsou velice nápomocní. Druhou stranou mince je typická irská vlastnost ‚tomorrow ‘. Pokud nedostanete odpověď ihned a pracovník vám sdělí, že určitou věc zjistí a zavolá vám zítra, můžete si být na 99 procent jistí, že se tak nestane a už se vám neozve,“ vysvětluje Eva Kornecká.

V zemi jí proto schází lhůta pro odpovědi, kterou v Česku máme. Obecně má ale za to, že změny v zákonech v Irsku nejsou tak časté jako v České republice. Daňový zákon je celkem přehledný a v lecčems jednodušší než v Česku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).