Menu Zavřít

Investoři žalují Volkswagen o 8,2 miliardy eur. Podali 1400 žalob

21. 9. 2016
Autor: čtk

Investoři, kteří u soudu v německém Braunschweigu zažalovali německou automobilku Volkswagen o odškodné v souvislosti se skandálem kolem měření emisí, požadují celkem 8,2 miliardy eur (téměř 222 miliard korun). Oznámil to dnes soud, do jehož obvodu spadá sídlo Volkswagenu ve Wolfsburgu. Dodal, že kvůli přílivu žalob na automobilku musel najmout novou pracovní sílu a rozšířit skladovací prostory.

Soud v Braunschweigu obdržel na Volkswagen celkem asi 1400 žalob. Z toho zhruba 750 jich dorazilo v pondělí, což byl první úřední den po ročním výročí vypuknutí skandálu. Investoři se obávali, že tento den by mohl být konečným termínem pro podání žalob, uvedla agentura Reuters.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových automobilů software, který umožňuje manipulovat s měřením emisí. Aféra se týká rovněž asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Skandál vedl k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu, což přineslo investorům značné ztráty. Investoři nyní tvrdí, že je vedení Volkswagenu o podvodech kolem měření emisí včas neinformovalo. Volkswagen ale taková obvinění odmítá.

Největší nárok na odškodné, a to ve výši 3,3 miliardy eur (téměř 90 miliard korun), předložil soudu v Braunschweigu již před půl rokem na pokyn skupiny institucionálních investorů advokát Andreas Tulip. Žaloby o odškodné podaly také například německé státní penzijní fondy, upozorňuje agentura Reuters.

Volkswagen si zatím dal na výdaje spojené s řešením skandálu stranou 16,2 miliardy eur (asi 438 miliard korun). Analytik Frank Schwope ze společnosti NordLB v létě odhadl, že skandál bude stát automobilku 25 až 35 miliard eur (zhruba 676 až 946 miliard korun). Volkswagen už v červnu přistoupil na to, že v USA za urovnání vládních a spotřebitelských žalob souvisejících se skandálem zaplatí až 15,3 miliardy dolarů (zhruba 370 miliard korun).

V srpnu se Volkswagen navíc dohodl, že za problémy spojené se skandálem odškodní také své americké prodejce. Podle zdrojů agentury Reuters automobilka na toto odškodnění prodejců vynaloží více než 1,2 miliardy USD (29 miliard korun).

Majitelé dotčených vozů v USA se podle červnové dohody mohou rozhodnout, zda budou požadovat úpravu auta, nebo aby Volkswagen jejich vůz odkoupil. Dohoda také předpokládá, že majitelé obdrží odškodné 5100 až 10 000 dolarů (123 až 242 tisíc korun). Volkswagen však odmítá výzvy, aby podobným způsobem odškodnil také evropské zákazníky.

Dále čtěte

Dvě spolkové země zažalují VW

Inženýr VW přiznal podíl na emisním skandálu, bude spolupracovat

BRAND24

Jourová: Volkswagen porušil evropské zákony

Volkswagen dále odškodňuje. Přes miliardu dolarů dostanou prodejci v USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).