Menu Zavřít

Investoři beze jména

24. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Správce tajemné společnosti poprvé veřejně promluvil, vlastníky ale zveřejnit odmítá

Plzeňská Škoda Transportation pod tlakem nového přístupu k veřejným zakázkám zveřejnila své majitele. To zatím neplatí o společnosti Alseda Data, která se v uskupení s firmami Telefónica O2 Czech Republic, Hewlett Packard, IBM a Altron ucházela o desetimiliardovou zakázku na správu datových center ČEZ.

Účelový vznik

Alseda Data vznikla podle jeho správce Petera Kmetě jako dceřiná společnost firmy Alseda, s. r. o., a to výhradně kvůli zakázce na outsorcing datových center elektrárenského gigantu. „To už jsme měli zkušenosti s poskytováním tohoto produktu z mateřské společnosti,“ vysvětluje Kmeť. Právě Alseda Data byla podle něj s Telefónikou O2 hlavním partnerem konsorcia. Alseda Data měla mít v rámci uskupení na starost výstavu budovy, respektive budov datového centra. Zároveň měla podle předpokladů vést projekt optimalizace současných prostor datových center ČEZ, která měl předpokládaný vítěz převzít do své správy. „My jsme se vytvářením datových center zabývali už v roce 2009. Poté, co byla vyhlášena soutěž ČEZ, jsme se s O2 rozhodli jít do tohoto projektu společně. Ostatní partneři byli subdodavatelé Telefóniky. Nechtěl bych ale sdělovat konkrétní rozložení zisku, protože to partneři neschválili, navíc ČEZ soutěž zastavil,“ naráží Kmeť na zrušení zakázky během letošního září.

BRAND24

Nejsou to politici

Jenže toto rozhodnutí ČEZ oznámil až poté, co na zmiňovanou zakázku upozornila Mladá fronta Dnes. Podle listu je firma Alseda napojena na vlivného pražského obchodníka a lobbistu Iva Rittiga. Ten to popřel a se stejným argumentem dnes přichází Peter Kmeť. Jen pro upřesnění: při pátrání po vlastnících Alsedy se dostaneme ke švýcarské společnosti Eurozeta a skupině dalších provázaných firem. „Já samozřejmě vím, kdo jsou konkrétní vlastníci. Je to skupina privátních investorů. Nejsou to politici, státní zaměstnanci ani lidé, kteří by byli nějak v kontaktu s veřejným sektorem. Nejsem však oprávněn vám jejich jména sdělovat. Není to ale Ivo Rittig,“ tvrdí Kmeť. Připouští však, že Rittiga zná, že je spojuje společná právní kancelář. „Rittig mi byl představen na akcích právní kanceláře. Mluvil jsem s ním několikrát, ale opravdu máme jen společné právníky. Nezakládám pro něj společnosti ani pro něj jinak nepracuji, v tomto duchu nemáme nic společného,“ pokračuje Kmeť. Na otázku týdeníku EURO, co mu tedy brání ve zveřejnění jmen vlastníků, Kmeť zareagoval: „Akcionáři si to jednoduše nepřejí. A protože to nejsou ani bývalí ani současní politici, nevidím důvod, proč by se vlastnictví společnosti mělo stát veřejnou informací. Tihle lidé prostě rozvinuli projekt, do kterého vstoupili s určitými představami, s určitými penězi, takhle to léta běží. Třeba jednou nastane situace, kdy na otázky ohledně vlastnictví kývnou.“

Obchodnice s povolenkami

Zakrytí vlastníci Alsedy, jejíž je Alseda Data dceřinou společností, nebyli jediným problémem zmiňované zakázky. Ve statutárních orgánech švýcarské Eurozety působila totiž Jana Lütken. Její jméno figurovalo ve skandálu při obchodu s emisními povolenkami na Slovensku. „O té věci na Slovensku jsem se dočetl, ptal jsem se jí na to a ona mi řekla, že je to nesmysl, takže se o to víc nezajímám. Já jsem s ní za těch víc než patnáct let, co ji znám, neměl žádný problém,“ říká Kmeť. Lütken se při svých obchodních aktivitách v minulosti potkala i s Kamilem Braxatorem z Lichtenštejnska – jím spravovaný fond New Investment Horizons se kdysi pokoušel deblokovat takzvaný kazašský dluh vůči ČR. Z toho ale sešlo, když se přišlo na to, že se fond prokazoval zfalšovaným dopisem kazašského ministra financí. Zmínění lidé mají přitom blízko i k lichtenštejnskému obchodníkovi Markusi Haslerovi, který pronajal vilu Marku Dalíkovi pro dnes už legendární setkání politiků a lobbistů v italském Monte Argentariu v létě 2009. „Lütken je pro mě a moje firmy subjektem, který nám poskytuje právní, fiduciární (investiční poradenství – pozn. red.), organizační a účetní služby, nic víc. Není tedy žádným spoluinvestorem, obchodním partnerem ve skutečném slova smyslu. Odpovídá za čistotu byznysu ve Švýcarsku,“ tvrdí Kmeť s odkazem na dnes už zrušenou plánovanou zakázku ČEZ.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).