Menu Zavřít

Investor slibuje „zelenou“ elektrárnu

8. 12. 2011
Autor: profit

Lidé v Kelčanech na Hodonínsku se bojí výstavby elektrárny na spalování štěpků a pilin. Investor se snaží změnit jejich negativní postoj poskytnutím peněz na vyřešení špatného životního prostředí.  

 

Foto: Flickr.com

Záměr o vzniku elektrárny v průmyslové zóně na pomezí Žadovic a Kelčan prošel schválením už v roce 2009, ale od té doby se vše zpomalilo kvůli odporu obyvatel obou obcí. „Uskutečnilo se referendum, v němž lidé dali jasně najevo, že tuto stavbu nechtějí,“ uvedl starosta Klečan Vladimír Jarošek.

Podle něj je důvodem těžká situace v životním prostředí, neboť bezmála 10 let funguje v okolí firma Ekobrikety, která zatěžuje ovzduší. „Také pracuje se dřevem a zátěž je opravdu velká. Pokud by zde stála druhá taková firma, nedovedou si to lidé ani představit. Zvýšila by se doprava, hlučnost, prašnost, což je už nyní na hranici únosnosti,“ vysvětlil Jarošek.

BRAND24

Investorská firma Trever proto nabídla řešení. „Elektrárna nevznikne, dokud nebude firma Ekobrikety upravená tak, aby se snížil dopad na životní prostředí,“ sdělil starosta s tím, že Trever zainvestuje potřebné zařízení pro společnost Ekobrikety, díky kterému se zlepší ovzduší.

Ačkoliv už se obě firmy domluvily na instalaci, obyvatelstvo nadále trvá v záporném postoji. „Lidé se bojí, aby všechno nebyly jen sliby,“ řekl Jarošek. Dodal, že návrh o domluvě obou firem odsouhlasili zástupci životního prostředí. Další průběh okolo elektrárny je však zatím nejasný

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).