Menu Zavřít

Investiční pobídky - spása, nebo hrozba?

27. 3. 2006
Autor: Euro.cz

ČSSD na své "oranžové" konferenci koncem ledna vyhlásila: "Budeme pobídkami podporovat nové investice." Jsou investiční pobídky ve skutečnosti spásou hospodářství, nebo naopak hrozbou pro podnikatele?

Od roku 1998 poskytla vláda ČSSD 460 miliard korun na investiční pobídky, které měly vytvořit 125 tisíc pracovních míst. Přepočteno na jedno pracovní místo, počítala s náklady více než 3,5 milionu na jednoho zaměstnaného. Realita je však ještě černější - ve skutečnosti vzniklo do dnešních dnů pouze 60 tisíc nových pracovních míst a náklady na jednoho zaměstnaného tak převýšily sedm milionů z daní každého z nás.

Málo už vládní představitelé mluví o podružném ekonomickém efektu investičních pobídek - nastolení nerovných podmínek na trhu. Česká firma nedostane pozemky za korunu, stát jí nepostaví k branám podniku nové silnice a neposkytne jí daňové úlevy. Díky tomu nemůže státem dotovanému podnikání zahraničního investora konkurovat cenou produktu ani výší mzdy zaměstnanců. Prvním krokem je proto většinou odchod kvalifikovaných zaměstnanců od české firmy k zahraniční, druhým krokem je omezení nebo úplné ukončení výroby v české firmě. Nově vzniklá pracovní místa s podporou státu tak zároveň přinesou zánik jiných pracovních míst. Podle interních informací z ministerstva průmyslu ubylo kvůli investičním pobídkám téměř 50 tisíc pracovních míst v důsledku omezení nebo ukončení výroby konkurence příchozích investorů.

Jako bonus nás vláda ČSSD vystavuje riziku „investičního turismu“ -příkladem je postupné utlumování výroby „vypouklých obrazovek“ LG. Philips v Hranicích a výstavba továrny stejného majitele na LCD obrazovky v sousedním Polsku.

BRAND24

Investiční pobídky naše hospodářství nespasí. Naopak jsou hrozbou pro naše podnikatele a jejich zaměstnance.

**Jan Morava kandidát na poslance za ODS projektový manažer Centra pro ekonomiku a vzdělávání

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).