Menu Zavřít

Investiční pobídka pro mafii

24. 10. 2005
Autor: Euro.cz

glosy Česká republika se rok co rok propadá v měření indexu vnímání korupce, které provádí Transparency International. Když nastupovala Špidlova vláda, právě snížení korupčního prostředí si dala do vínku. Výsledek - propad o dvacet pět míst, tedy na dvojnásobek. Co je toho příčinou?

glosy

BRAND24

Česká republika se rok co rok propadá v měření indexu vnímání korupce, které provádí Transparency International. Když nastupovala Špidlova vláda, právě snížení korupčního prostředí si dala do vínku. Výsledek - propad o dvacet pět míst, tedy na dvojnásobek. Co je toho příčinou? Základem je nepochybně otřepané, byť pravdivé, tvrzení liberálů, že čím méně státu, tím méně korupce. To se ukázalo na příkladu Slovenska, které je na tom sice nyní stejně jako my, ale po provedených reformách tam míra korupce klesá.

Česku naopak v žebříčku přitěžují různé konkrétní aféry, o jejichž pozadí můžeme jenom spekulovat. Grossův byt, Unipetrol, podezřelé deblokace zahraničních dluhů, naposledy Krejčíř. Bohužel, i to jak je u nás vnímána korupce, bude rozhodovat, kolik k nám například přijde zahraničních investorů. A hlavně o tom, co budou zač.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).