Menu Zavřít

Investice vyvolaná suchem. ČEZ postaví v Hodoníně chladicí věž

22. 11. 2019
Autor: čez

Sucho začíná stále více komplikovat provoz elektráren, které jsou na dostatku vody závislé. Kromě vodních elektráren se to týká i uhelných. ČEZ se rozhodl omezit závislost uhelných bloků v Hodoníně na dostatku vody v řece Moravě. V areálu elektrárny postaví ventilátorovou chladicí věž, aby do budoucna nemusel omezovat provoz bloků během suchého léta.

ČEZ oznámil svůj záměr Krajskému úřadu Jihomoravského kraje, který provede posouzení dopadů stavby na životní prostředí (EIA). Zmíněnou investici chce ČEZ stihnout do listopadu roku 2021. Negativem nové technologie chlazení bude vyšší hlučnost, ale investor slibuje, že „za předpokladu aplikace přiměřených protihlukových opatření hluk z posuzovaného záměru nezpůsobí navýšení stávajících hladin akustického tlaku.“


Elektrárenská rajčátka z Tušimic. Exmanažer ČEZ buduje skleníky na pozemcích bývalých elektráren

 Podle údajů největšího tuzemského stavitele skleníků společnosti NWT tak v Česku mezi lety 2016 a 2020 vzniklo nebo ještě vznikne celkem 53,3 hektaru skleníků pro celoroční pěstování zeleniny za 2,7 miliardy korun.


V případě uhelných elektráren je na výběr ze dvou možností chlazení. Levnější je průtočné chlazení vodou z řeky nebo moře, avšak její spotřeba se pohybuje v řádu stovek milionů krychlových metrů ročně. V Česku převažuje druhý způsob. Voda obíhá po elektrárně a její chlazení zajišťují chladicí věže. V tomto režimu stačí doplňovat vodu, která se odpaří. Náročnost na její spotřebu je výrazně nižší.

Bude mít Česko v následujících letech problémy s dostatkem vody?

Největším spotřebitelem vody v Česku je uhelná elektrárna v Mělníku, jejíž provoz závisí na průtočném chlazení. Ta však zatím potíže s nedostatkem vody neměla – na rozdíl od jiných zařízení. „Problémy s kapacitou vodního toku, ze kterého odebíráme povrchovou vodu, se objevují v posledních letech v Elektrárně Poříčí. Dlouhodobě se problém sucha a s tím nutnost snižování výroby vyskytuje v Elektrárně Hodonín,“ uvedl již dříve pro týdeník Euro mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Přečtěte si komentář: Strašení nedostatkem elektřiny 2.0

 Elektřina - ilustrační foto

Dále čtěte:

Uhelné elektrárny škodí ovzduší více než hutě, největším znečišťovatelem Česka jsou Počerady

Požadují výjimky, podávají žaloby: energetiky tráví rtuť

BRAND24

Emisní výjimka pro chvaletickou elektrárnu Pardubicím nevadí, neodvolaly se

Znečišťovatelé budou moci vypouštět až 40 procent rtuti nad limit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).