Menu Zavřít

Investice v Ústeckém kraji by měly dosáhnout 55 miliard korun

22. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Zahraniční ituzemské firmy se zavázaly investovat v Ústeckém kraji přes 55miliard korun při vytvoření 10.261 nových pracovních míst.

Zahraniční ituzemské firmy se zavázaly investovat v Ústeckém kraji přes 55miliard korun při vytvoření 10.261 nových pracovních míst.Vyplývá to z údajů vládní agentury CzechInvest. SeverozápadníČechy zaznamenávají v posledních letech díky pobídkám rekordnípříliv zahraničních investic zejména v oblasti automobilovéhoprůmyslu, uvedla dnes ČTK mluvčí agentury Jana Víšková.

Za nejvyšší investici v regionu označila záměr mexickéhoproducenta hliníkových hlav a bloků do automobilových motorůNemak. V průmyslové zóně Joseph u Havraně na Mostecku zahájilvýrobu loni v říjnu, během deseti let chce do rozšíření produkceinvestovat celkem 11 miliard korun, práci nabídne 1360 lidem.

Pozadu však nezůstávají ani domácí firmy. Litvínovský výrobcepetrochemických produktů Chemopetrol vyčlenil od roku 2001 naobnovu a intenzifikaci petrochemických technologií 9,25 miliardykorun. Investice zahrnovala výstavbu nové polyetylenové jednotky,vybudování nové jednotky polypropylenu a zvýšení produkcestávající etylenové jednotky.

„Další zájem o investici v Ústeckém kraji, zejména odněmeckých malých a středních firem, jsme zaznamenali po vstupu ČRdo EU. Mohou využívat nový program na podporu tvorby pracovníchmíst, z něhož mohou čerpat dotace v regionech s nejvyšší mírounezaměstnanosti už při desetimilionové investici,“ uvedlgenerální ředitel CzechInvestu Radomil Novák.

BRAND24

Rozvoj Ústeckého kraje je podle něj závislý na zkvalitnění arozšíření ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně zejména otechnické obory. Za klíčový úkol označil i dokončení dálnice D8 zPrahy do Ústí nad Labem a dále do německých Drážďan a rozšířenírychlostní komunikace R7 z Prahy přes Chomutov do německé SaskéKamenice.

V Ústeckém kraji města lákají investory do 15 průmyslovýchzón, strategická zóna s celkovou rozlohou 360 hektarů vzniká vareálu bývalého vojenského letiště u Žatce na Lounsku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).