Menu Zavřít

Investice pro fajnšmekry

26. 3. 2007
Autor: Euro.cz

HEDGE FONDY Na český trh v březnu vkročily dva nové typy fondů, které investorům slibují vysoké výnosy. Na jeden z nich čekali bohatí fajnšmekři, na druhý zase ti, kteří počítají s pokračující vysokou prosperitou trhu nemovitostí. Hedge fond, pro mnohé investory dlouho neplněný sen, se stal na českém trhu skutečností.

HEDGE FONDY Na český trh v březnu vkročily dva nové typy fondů, které investorům slibují vysoké výnosy. Na jeden z nich čekali bohatí fajnšmekři, na druhý zase ti, kteří počítají s pokračující vysokou prosperitou trhu nemovitostí.

Hedge fond, pro mnohé investory dlouho neplněný sen, se stal na českém trhu skutečností. Svoji premiéru má v podobě dluhopisů, které do 4. dubna nabízí ke koupi Citibank International spolu se společností Man Investments. Ta je přitom největší světový správce hedge fondů.

Roční výnos by se měl pohybovat minimálně mezi 11 až 16 procenty. Dluhopisy lze koupit za deset tisíc eur, případně dolarů. Splatné jsou v roce 2019, ale je možné je odprodat i dříve - do šesti let s poplatkem, poté již bez něj. Tento produkt je tedy především vhodnou příležitostí pro dlouhodobější odložení vyššího objemu peněz s cílem vysokého výnosu.

„Český investor má poprvé možnost investovat do velice komplexního a sofistikovaného produktu, který slibuje vysokou míru zhodnocení spojenou s přijatelnou mírou rizika a navíc garantuje stoprocentní návratnost vložené částky v době splatnosti,“ tvrdí společnost Patria Direct, přes niž lze dluhopis koupit.

ZISK ZA KAŽDÉHO POČASÍ

Co vlastně jsou hedge fondy a jak se jim daří dosahovat vysokých výnosů? Cílem těchto nástrojů je dosažení zisku takzvaně „za každého počasí“, tedy za jakýchkoli podmínek na trzích. Původní význam slova hedge znamená zajistit se proti ztrátě.

Poměrně výstižně vysvětluje podstatu hedge fondu odborný časopis o kapitálovém trhu Fond Shop: „Hedge fondy se primárně snaží přinést investorovi kladné zhodnocení za každé tržní situace. Podílové fondy se naproti tomu snaží vydělat více než daný trh. Když například akciový trh vzroste o pět procent, akciový podílový fond vydělá plus minus těchto pět procent také - podle schopností manažera. Jestliže akcie poklesnou o 10 procent, může akciový podílový fond maximálně tuto ztrátu snížit. Nemůže však jít proti trhu. To ale právě hedge fond může. Tyto fondy používají agresivní investiční techniky a mohou vydělávat i na poklesu akcií.“

Hedge fondy mohou investovat do jakékoliv příležitosti, mohou nakupovat akcie, komodity, deriváty, využívají finanční páku, opce. Na rozdíl od běžného podílového fondu zde manažeři spravují i svoje peníze. „Investicí do hedge fondu si kupuji umění manažera. Investicí do klasického fondu kupuji primárně trh. Obecně vzato, špatný manažer akciového fondu mi může ztratit peníze tím, že vydělává méně než trh. Špatný hedge fond manažer mi může svou nezkušeností nebo chybami ztratit ale mnohem více,“ upozorňuje Fond Shop.

ZAČALO TO KLUBEM

Hedge fondy začaly vznikat v USA před několika desítkami let. Původně jako uzavřené kluby velmi bohatých jednotlivců. Vyžadovaly vysokou minimální investici (jeden milion amerických dolarů), a proto se je americká Komise pro cenné papíry ani nesnažila regulovat. Předpokládalo se, že investorská elita je dostatečně poučená a nepotřebuje veřejnoprávní ochranu. Aby bylo možné nakoupit tyto fondy i s menším objemem peněz, začaly vznikat fondy hedge fondů, což umožnilo vkládat do nich peníze i drobnějším investorům. To je ostatně i případ českého trhu.

Patria Direct označila nový produkt jako fond hedge fondů emitovaný ve formě dluhopisu, který garantuje stoprocentní návratnost v době jeho splatnosti. „V podstatě jde o strukturovaný dluhový cenný papír s jedinečnou vlastností kapitálového krytí, navázaný na zajištěný index MAN MGS Access Protected Index. Ten se skládá z patnácti světově nejvýkonnějších a nejstabilnějších hedge fondů, od jejichž výkonu se bude odvíjet hodnota indexu, tedy i hodnota dluhopisu,“ vysvětluje Oldřich Pavlovský, ředitel Patria Direct.

„Tento produkt nabízí možnost investovat do portfolia vynikajících hedge fondů v rámci atraktivního balíčku, který kombinuje investiční manažerské schopnosti Man Investments a bezpečí kapitálové garance,“ říká John Morrison, výkonný ředitel Man Investments.

Část výnosů dluhopisu lze v průběhu celého investičního období uzamykat, což znamená, že dosažený zisk již nelze ztratit. Podle Pavlovského je to možné v zásadě dvěma způsoby - buď pravidelně každý rok nebo po dosažení předem určené výše výnosu. Pokud by tedy touto výší byl například výnos deset procent, a dluhopis jej přinesl třikrát za rok, dojde třikrát za rok k uzamčení výnosu, o který již investor nemůže přijít. To spolu s garancí stoprocentní návratnosti vložených peněz činí nový produkt velmi atraktivním.

REALITNÍ VLAŠTOVKA PŘILÉTLA

Na český trh přišel tento měsíc i druhý zajímavý produkt, který nabízí vyšší zhodnocení. Čeští drobní investoři totiž konečně dostali šanci podílet se na celosvětovém realitním boomu, a to koupí podílových listů ČS nemovitostního fondu. Ten spravuje investiční společnost Reico, stoprocentní dcera České spořitelny. „Podílové listy fondu mohou investoři koupit od prvního března v pobočkách České spořitelny a prostřednictvím elektronického portálu společnosti Brokerjet,“ potvrdila mluvčí Klára Gajdůšková.

Minimální investice do prvního realitního fondu činí pět tisíc korun, vstupní poplatek je do čtyř procent, další tři zaplatí investor, pokud z fondu vystoupí do tří let. Průměrný roční výnos Reico slibuje ve výši čtyř až sedmi procent. Fond bude zpočátku investovat do českých komerčních nemovitostí, později rozšíří aktivity na Slovensko a do zemí střední a východní Evropy, kde působí majoritní akcionář spořitelny Erste Bank.

Z NÁJMU A PRODEJE

CONTENT24

Výnosy realitního fondu budou pocházet především z nájmu a prodeje nemovitostí, které budou v jeho vlastnictví. Zpočátku se chtějí jeho manažeři zaměřovat především na kancelářské a administrativní budovy, případně na multifunkční centra. Po čase bude společnost investovat i do dalších sektorů realitního trhu, jako jsou hotelové komplexy, rezidenční nemovitosti, logistické parky, případně developerské projekty. Část svých prostředků bude mít fond v rychle likvidních aktivech, jako jsou termínované vklady nebo dluhopisy, zpočátku většinu, postupně 49 procent. Postupně by měl investovat do nemovitostí většinu majetku (povolené maximum činí 80 procent). Zdánlivě podobný produkt - Fond nemovitostních akcií - již na českém trhu nabízí od loňského srpna společnost ČP Invest. Letos v květnu jej chce nabídnout i Českomoravská stavební spořitelna. Jde ovšem o akciové fondy specializované na investice do akcií realitních společnosti. Nikoli o fond, který sám do nemovitostí investuje.

Na české burze může zatím nakupovat akcie dvou developerských společností ECM a Orco, do konce roku se očekává vstup ještě dvou až tří dalších. Jedním z nich má být nizozemská skupina CTP. Ta například na konci února koupila továrnu na obrazovky v Hranicích na Moravě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).