Menu Zavřít

Inu jako v koalici

29. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Premiér Topolánek nyní nemusí rozhodnout o Čunkově návratu do vlády

BRAND24

Těsně před druhou prezidentskou volbou premiér Mirek Topolánek potvrdil, že bude-li si to KDU-ČSL přát, její předseda se vrátí do vlády. Čtrnáct lidoveckých poslanců a senátorů, i když ne Jiří Čunek, pomohlo Václavu Klausovi ke znovuzvolení, takže slib bude nutné dodržet. „Určitě termín mého návratu je v dohlednu,“ pravil předminulou neděli v České televizi Čunek. Ačkoli první místopředseda ODS Pavel Bém a další její členové mají z Čunkova návratu do vlády obavy, Topolánek a šéf KDU-ČSL jsou prý už dohodnutí a Čunkovi blízcí lidovci očekávají, že se vše odbude záhy po premiérově návratu z Ameriky. Do Hradce Králové na stranický sjezd v polovině dubna potřebuje totiž Čunek dorazit opět jako vicepremiér a ministr pro místní rozvoj. Bez znovuzískané Čunkovy aureoly jeho stoupenci neprosadí rozšíření programově zaměřeného sjezdu o volbu nového celostátního výboru, jejímž cílem je nahrazení dosud prý prokalouskovské většiny nynějšímu předsedovi oddanými „sestrami a bratry“. Proto Čunek s návratem do vlády spěchá a asi oslyší domluvy části spolustraníků a také našeptávání šéfa zelených, aby dal veřejnosti čas vzít ho na milost a vrátil se do vlády později, až pro ni přestane být břemenem. Podstatnější než podobné rady je však parlamentní matematika. Jak Čunek řekne, tak se v poslaneckém klubu KDU-ČSL zachovají Jiří Carbol, Ludvík Homolka, Tomáš Kvapil a obvykle i Michaela Šojdrová. Představme si, že by začali nalézat v předlohách zákonů vady a pro vládní reformy nezvedali ruce. Topolánkovi by pěkně zavařili! Proto nemůže nevyjít Čunkovi vstříc.
Jenomže jak to má udělat, když Čunkův návrat může znamenat Schwarzenbergův odchod z vlády. Premiér mazaně požádal lidovce a zelené, aby jednali mezi sebou a problém vyřešili. To se však zatím nezdařilo, poněvadž Čunek prý neposkytl Karlu Schwarzenbergovi dostatečné a pro veřejnost průhledné důkazy o zdrojích svých příjmů. Knížecí slovo, že v takovém případě nebude moci s Čunkem setrvat v jedné vládě, má váhu a bez Čunkovy mimořádné součinnosti se z něj nedá se ctí vycouvat, i když premiér i zelení by si to nejspíše přáli. Premiér proto, že Schwarzenberg se jako ministr zahraničí skvěle osvědčil a nesehnal by za něho odpovídající náhradu, a zelení z toho důvodu. aby se vyhnuli dilematu, zda v případě Schwarzenbergovy demise mají z vlády odejít všichni a zachovat si tvář, anebo v ní setrvat a tvář si zohavit.
Pokud bude Martin Bursík na setrvání Schwarzenberga ve vládě skálopevně trvat a Čunek nezveřejní najmě usnesení státního zástupce, jímž byl zproštěn obvinění, situace se může vyvinout v odchod z vlády zelených, toho času mimořádně rozhádaných a obtížně hledajících jakoukoli shodu. Mnozí Bursíkovi vnitrostraničtí kritici, jež to táhne spíše doleva než k Topolánkovi a Karla Schwarzenberga nepovažují za „zeleného“ ministra, by si ostatně takovýhle epilog docela přáli. Třeba by pak konečně „zařízli“ Bursíka…
Sečteno a podtrženo: Nebude-li Čunek navrácen do vlády, ačkoli si to bude přát, lidovci neodejdou do opozice, neboť se to příčí jejich zvyklostem. Navíc by ztratili podíl na moci i vliv a riskovali by funus v příštích volbách. Patrně by pak ale dělali Topolánkovi drahoty, přestože je podle pamětníků na rozdíl od Václava Klause i sociálnědemokratických premiérů mimořádně vlídným koaličním šéfem. Dělat drahoty znamená i to, že by ODS musela schválení dalších reformních zákonů pojistit „nakoupením“ hlasů z opozičních řad. Touž cestou by se musel Topolánek vydat, kdyby kvůli Schwarzenbergovi odešli z vlády zelení, kabinet se stal menšinovým a Paroubek by odmítl uzavřít s ODS nějakou „oposmlouvu č. 2“ v přesvědčení, že v příštích volbách jí to ČSSD „nandá“. Cože Topolánkovi zbývá? Ještěže naděje umírá poslední a on je „klikař“. Pooperační Schwarzenbergova rekonvalescence přece premiérovi ani neumožňuje rozhodnout o Čunkově návratu do vlády nyní, má-li to být ve vší slušnosti. Koaliční pobratimové mají tedy přece jen ještě čas - řečeno s lidoveckým nestorem Janem Šrámkem - „dohodnout se, že se dohodneme“.

Autor je komentátor Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).