Menu Zavřít

Internetové investice v Česku ovládá Anglie. ČNB na ně nemůže

4. 7. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

České internetové investice mají plně v rukou Britové. Česká národní banka na ně nemá dosah. Na podvodníky upozorňuje zahraniční úřad.

Obchodníci s cennými papíry působí mimo dosah českých regulačních úřadů. Zatímco těch, kteří mají v Česku pobočku, je 32, internetových brokerů bez pobočky v tuzemsku jsou až stovky. Přesto, že v Česku působí, se nemusí zpovídat České národní bance.

„Záměr poskytovat investiční služby bez umístění pobočky oznámilo ke dni 21. 6. 2016 celkem 1750 zahraničních subjektů,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Naprostá většina zahraničních obchodníků s cennými papíry – 1382 - sídlí ve Velké Británii. Relativně vysoký počet – 161 - pochází z Kypru.

Český regulátor na ně nemá dosah. Kontrolovat může pouze subjekty s pobočkou v Česku. „ČNB s ohledem na omezenou dohledovou působnost ani zde cíleně nesleduje, zda je formou poskytování služeb činnost internetového brokera, nicméně forma přítomnosti zpravidla souvisí s užší vazbou na tuzemského zákazníka,“ pokračuje Fišerová.

Vlastní pravidla

Internetové obchodování s cennými papíry má pro provozovatele několik výhod. Kromě nulového dohledu také ty, že firma nemusí odvádět české poplatky. Národní regulátor dokonce nemá přehled ani o velikosti objemu transakcí brokerů přes internet v Česku.

„Poskytnutá data zahrnují nejen obchody uskutečněné prostřednictvím internetových platforem, ale mohou rovněž zahrnovat obchody uskutečněné prostřednictvím méně sofistikovaných internetových kanálů. Dále data zahrnují hrubé hodnoty derivátových nástrojů. Investor je však v případě obchodování s takovým nástrojem zpravidla vystaven pouze jeho čisté hodnotě. Čistá hodnota obchodovaných derivátů však není předmětem reportingu. Česká národní banka proto nemá možnost správnost těchto dat ověřit,“ vysvětluje Fišerová.

U stále populárnějšího internetového obchodování je proto nutné dávat pozor na rizika. Na zahraniční subjekty totiž nejsou prakticky žádné páky, ČNB může pouze upozornit orgán dohledu domovského státu. Národní banka obdržela v roce 2015 celkem 32 stížností na jednání zahraničních obchodníků s cennými papíry, kteří poskytují investiční služby přeshraničně. V průběhu roku 2016 bylo podáno 25 stížností.

Nejčastějším prohřeškem obchodníka je poskytování zavádějících nebo klamavých informací o povaze investičních služeb, poskytování nedostatečných informací či manipulace s cenami v obchodní platformě. Stává se také, že broker zruší úspěšný obchod z důvodu údajných chybných cenových kotací. I když obchod proběhne, někdy se stává, že se investor vyplacení zisku nedočká.

CONTENT24


Čtěte také:

Nová bankovní rada ČNB si rozdělila kompetence

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).