Menu Zavřít

Internet věcí vstoupil do elektrárny Temelín. Hlídá bezpečnost provozu

20. 1. 2020
Autor: Martin Pinkas/Euro

Chytré technologie francouzské společnosti Sigfox mají v rámci skupiny ČEZ pomáhat s monitoringem bezpečného provozu v elektrárnách. Po uhelných provozech v Trmicích a Tušimicích se přidává i jaderná elektrárna Temelín.

„Vstup skupiny ČEZ do světa chytrých IoT technologií považujeme za zlomový moment, který posune celý obor IoT (internet věcí) v Česku extrémně dopředu,“ zdůraznil výkonný ředitel Sigfox Česká republika Jan Soukal.

Inteligentní senzory, čidla a detektory už od léta 2017 v pilotním projektu monitorují uhelné elektrárny Trmice a Tušimice. „Síť Sigfoxu se v našich testech osvědčila svojí robustností, spolehlivostí a bezpečností,“ doplnil ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček.

V rámci provozu JE Temelín inteligentní čidla monitorují riziko záplavy ve vzdušnících, čerpání vody v okolí reaktoru nebo případné úniky vody.

„Vzhledem k tomu, že je elektrárna součástí kritické infrastruktury státu, musí všechny zde používané technologie splňovat ty nejpřísnější bezpečnostní parametry. Síť tak musí být maximálně odolná proti výpadkům nebo hackerským útokům,“ uvedla firma Sigfox ČR.


Od Kellnera a Komárka k internetu věcí. Česko je připraveno, tvrdí šéf Sigfoxu Soukal


ČEZ Distribuce používá technologie IoT, aby kontrolovaly a zajistily bezproblémový provoz vedení vysokého napětí. Chytrá meteostanice dokáže současně měřit veličiny teplot, relativní vlhkosti, intenzity a směru větru. Zařízení varuje před nebezpečím poškození vedení vysokého napětí námrazou nebo i dalšími vlivy počasí, umí také rozpoznat mechanické zásahy zvenčí.

Sigfox se společností ČEZ spustila rovněž platformu SmartCity Dashboard. „Vyvinuli jsme přehlednou webovou aplikaci, která umožňuje uživatelům z jednoho prostředí spravovat zařízení propojená v moderní, robustní a modulární IoT platformě,“ vysvětlil generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Obáváte se jaderné havárie v českých elektrárnách?

Obsahuje čidla na vzdálené měření spotřeby energií, situace v dopravě, kvalitu ovzduší, detektory pro signalizaci požárů či záplav. Vytváří ideální nástroj pro efektivní správu měst a obcí.

Severočeské doly používají inteligentní zařízení Sigfoxu na monitoring hladiny spodních vod v důlních vrtech, aktuálně v důlních jámách Tušimice a Bílina. Hloubka vrtů se pohybuje mezi 10 až 180 metry a čidla zde měří hladinu vody pomocí kapilárního tlaku v horninách. Sběr dat umožňuje vytvořit systém včasného varování před možnými sesuvy půdy a zaplavením.

Dále čtěte:

Nejen Temelín a Dukovany. Malé reaktory by mohly na severu republiky nahradit uhlí i teplárny

Svět zavádí síť 5G, francouzský manažer nabízí 0G. Prý ušetří peníze i energii

Internet věcí bude potřebovat napájení pro bilion senzorů. Lithium nebude stačit

Česko je deváté na světě v počtu nezabezpečených on-line kamer

BRAND24

Už žádné havárie: vědci hledají bezpečné jaderné palivo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).