Menu Zavřít

Internet pro mobily dostane pravidla

3. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Někteří z předních světových mobilních operátorů, internetových firem a výrobců telefonů se dohodli na pravidlech, podle nichž se budou vytvářet internetové stránky pro mobily. Pokyny, které usnadní prohlížení internetu z mobilního telefonu, schválili například výrobci mobilů Nokia, operátor Vodafone či internetový vyhledávač Google.

Skupina nazvaná Worldwide Web Consortium (W3C) má podporu 30 společností. Konsorcium doufá, že se časem zvýší sledovanost internetu z mobilních telefonů, a sestavilo proto pro tvůrce internetových stránek 60 rad, aby se s webem z mobilu snadno pracovalo.

BRAND24

„Přístroje schopné prohlížet internet nejsou uživateli využívané tolik, jak by mohly být,“ řekl manažer Vodafonu Daniel Applequist. Připomněl, že většina webových stránek v mobilech nefunguje dobře a kdyby navigace na stránkách byly pro uživatele mobilů šikovnější, přilákaly by více lidí.

Pravidla například radí tvůrcům stránek, aby se vyhnuli velkým grafikám nebo vloženým oknům, které by mohly displeje mobilů zahltit. Doporučují také umístit obsah stránek v horní části displeje, aby se uživatel nemusel prokousávat složitými odkazy navigace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).