Menu Zavřít

Internet nejen na chalupu

5. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Vysokorychlostní připojení přes satelit by mělo přijít na 500 až 1000 korun měsíčně

Od podzimu letošního roku by měli mít Češi k dispozici další způsob, jak nejen do svých domovů a kanceláří, ale i chalup či letních bytů „přivést“ vysokorychlostní internet. S pomocí satelitní paraboly. Lucemburská společnost SES Astra, která od roku 1988 poskytuje televizní vysílání přes družici, totiž chce v České republice nabízet připojení k internetu prostřednictvím satelitu. Služba s názvem Astra2Connect by měla měsíčně přijít na pět set až tisíc korun - podle rychlosti internetového připojení. A parabola po dokoupení potřebného přijímače (viz Parabola pro internet i televizi) umožní i sledování digitální satelitní televize. Cena za potřebné vybavení pro internetovou komunikaci přes družici, tedy parabolu, konvertor a stolní modem, by se měla pohybovat kolem 7,5 tisíce korun.

Jedenáctimilionový potenciál

Astra spustila službu vysokorychlostního připojení loni v dubnu v Německu, kde ji momentálně nabízí již čtyři partnerské společnosti. V průběhu loňského roku byla služba uvedena také ve Francii, Itálii, Švýcarsku, Beneluxu, Irsku a Rakousku. Od začátku letošního roku si mohou internet prostřednictvím paraboly objednat i Poláci. A Česká republika má být další zemí na mapě Evropy, v níž by služba měla být spuštěna. „V celé Evropské unii je zhruba jedenáct milionů domácností bez možnosti vysokorychlostního připojení k internetu prostřednictvím telefonní linky či kabelových rozvodů, což představuje obrovský potenciál pro Astra2Connect. Proto počítáme s rozšířením naší služby do dalších zemí střední a východní Evropy. Mohu potvrdit, že Česká republika je jedním z prioritních trhů, kde hodláme službu nyní spustit,“ řekl týdeníku EURO Peter Schüler, viceprezident SES Astra pro širokopásmové služby. Kdy přesně budou mít Češi možnost si pořídit parabolu a modem pro příjem internetu přes družici, nemůže Schüler říci. Záleží především na tom, jak rychle se Astra dohodne s českými partnery na přeprodeji a lokální podpoře služby. „V žádné zemi neprodáváme internet koncovému zákazníkovi my, ale naši partneři, kteří znají požadavky tamních zákazníků a dokážou službu připravit tak, aby oslovila co nejvíce zájemců,“ říká viceprezident Astry.
Kromě distribuce potřebného zařízení bude mít lokální partner na starost i marketing, servis a další podpůrné služby související se satelitním internetem. „Momentálně vyjednáváme se zhruba desítkou firem, které na českém trhu nabízejí různé typy internetového připojení a telekomunikační služby. Čím dříve se s některým partnerem dohodneme, tím dříve bude Astra2Connect uvedena na trh,“ říká Leszek Bujak, manažer východoevropské pobočky Astry sídlící ve Varšavě. Z informací týdeníku EURO vyplývá, že firma vyjednává se zavedenými telekomunikačními operátory, jako jsou Telefónica O2, T-Mobile, České radiokomunikace či Volný, i s partnery z „televizního byznysu“, tedy především se společností UPC. Ta využívá družic Astry pro svou službu UPC Direct poskytující digitální televizi prostřednictvím satelitu. „Je předčasné komentovat probíhající jednání, jisté však je, že do budoucna bychom v Česku chtěli mít pro satelitní internet minimálně dva partnery. Ti budou mít možnost si službu dotvořit do finální podoby včetně nastavení koncové ceny, vytvoření vlastní značky, různých akčních balíčků či dodatečných služeb,“ dodává Bujak. Spolupráce se totiž netýká jen pouhého přeprodeje Astra2Connectu, ale umožní také lokálnímu partnerovi poskytovat české klientele další služby, především levné volání prostřednictvím internetu (VoIP - Voice over IP).

Europaraboly

Schüler připouští, že se zřejmě nepodaří uzavřít jednání do začátku prázdnin, a proto s uvedením služby na trh počítá spíše na podzim letošního roku. „Nemůžeme příliš otálet, poptávka na trhu po satelitním internetu je nyní takřka ideální. Proto musíme byznys dělat teď. S přibývajícím časem bude atraktivita služby klesat, mohlo by se také stát, že za pět šest let bychom pomalu neměli komu službu prodávat,“ tvrdí Schüler.
Lucemburský satelitní operátor si od nového oboru, který v původním byznysplánu Astry z osmdesátých let vůbec nefiguroval (vzhledem k faktu, že vysokorychlostní internet tehdy neexistoval, tedy ani nemohl), slibuje zajímavé dodatečné příjmy ke svému hlavnímu podnikatelskému oboru, tedy šíření televizního signálu přes družici. Do infrastruktury pro spuštění Astra2Connectu firma investovala více než deset milionů eur, tedy asi čtvrt miliardy korun, a je připravena do projektu vložit další prostředky. Na trzích v západní Evropě a Polsku Astra totiž má aktuálně zhruba 200 tisíc zákazníků, přičemž celkově je dle Schülera v Evropě potenciál minimálně pro milion klientů satelitního internetu. „Zatím nejsme nijak limitováni kapacitou družic, jež využíváme pro internet přes satelit, ale v případě silného zájmu jsme připraveni uvažovat o tom, že do vesmíru vypustíme další družici technologicky podporující tuto službu,“ říká Schüler. „Uvidíme, jak se trh vyvine. Faktem je, že zhruba desetina všech obyvatel unie se k rychlému internetu nemůže dostat jinak než vzduchem. Je naším cílem i posláním je oslovit,“ uzavírá.

Tři rychlostní stupně Předpokládané ceny satelitního internetového připojení za měsíc Rychlost v kb/s (k uživateli/od uživatele) Cena (Kč)

  • 256/64 - 500
  • 512/96 - 750
  • 1024/128 - 1000

Pramen: Odhady společnosti SES Astra

Mega za tisícovku

Od pětistovky do tisícikoruny, zhruba v takovém rozmezí by se měly pohybovat měsíční paušály za využívání služby Astra2Connect - podle maximální rychlosti připojení k internetu. Manažeři Astry připouštějí, že taková částka je mírně nad cenovou hladinou srovnatelně rychlých, případně rychlejších internetových služeb prostřednictvím pevné linky či rozvodů kabelových televizí, ale je to vykompenzováno satelitním připojením, které je dostupné na kterémkoli místě Evropy. Přičemž uživatel není nucen budovat přípojné kabely, postačí jediná podmínka - přímá viditelnost na oblohu.
Ceny, za které budou moci využívat internetového satelitního připojení čeští klienti, by měly vycházet z úrovně, jež je běžná v Německu a dalších zemí, kde již je Astra2Connect na trhu. Základní varianta služby s rychlostí stahování dat 256 kilobitů za sekundu by měla přijít měsíčně na dvacet eur, tedy zhruba na pět set korun. Dvojnásobná rychlost, tedy připojení s možností stahování 512 kilobitů dat za vteřinu, by měla být dražší o deset eur, tedy přibližně za cenu 750 korun. Aktuálně nejrychlejší tarif s rychlostí jednoho megabitu by měl mít zhruba tisícikorunový měsíční paušál.
Služba by neměla být nijak omezována maximálním množstvím stažených dat, nicméně po překročení dvougigabajtového limitu během jednoho měsíce Astra sníží v „internetových špičkách“, tedy mezi pátou až desátou hodinou večerní, rychlost připojení o úroveň níž. „Šedesát až sedmdesát procent našich současných klientů měsíčně stáhne maximálně jeden gigabajt dat. Jsem proto přesvědčen, že zpomalení rychlosti nikoho výrazně neomezí,“ dodává Peter Schüler.

BRAND24

Parabola pro internet i televizi

Vybavení potřebné k tomu, aby uživatel mohl připojit svůj počítač k internetu přes satelit, se skládá z paraboly, interaktivního přijímače - konvertoru, jenž „sosá“ informace přijímané parabolou - a modemu, který funguje obdobně jako modemy pro internetové připojení prostřednictvím pevné linky či rozvodů kabelové televize. Cena tohoto hardwaru se v sousedním Německu pohybuje kolem 250 eur, tedy asi 7,5 tisíce korun, za celý „balíček“. Zákazníci však mají možnost si zařízení pronajmout - většinou za měsíční poplatek deseti eur, který je připočítáván k ceně samotného internetového připojení. Zároveň tamní prodejci služby vytvářejí různé akční nabídky s dotovanými samoinstalačními balíčky, uváže-li se klient k dlouhodobějšímu užívání služby - podobně jako mobilní operátoři poskytují svým věrným klientům telefony za nižší ceny.
Viceprezident společnosti SES Astra Peter Schüler říká, že používání služby Astra2Connect by po dokoupení speciálního „internetového“ konvertoru měla umožňovat i valná většina parabol, které lidé v současnosti využívají ke sledování digitální satelitní televize ve formátu DVB-S. Doporučuje však pořízení celého balíčku dohromady kvůli vzájemné kompatabilitě jednotlivých zařízení a celkové spolehlivosti služby. Zákazníci internetového připojení budou mít možnost přijímat přes parabolu i digitální televizi, když si přikoupí druhý konvertor a přimontují jej na parabolu vedle internetového přijímače. Ke stolnímu modemu lze rovněž připojit telefon pro levné volání prostřednictvím internetu (VoIP), pokud tuto funkci podporuje lokální prodejce služby. Například německá společnost Filiago, která se loni na jaře stala vůbec prvním prodejcem Astra2Connectu, nabízí za třináct eur měsíčního poplatku, tedy asi 330 korun, paušální volání na všechny pevné linky v zemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).