Menu Zavřít

Interaktivní nezájem

2. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Set top-boxy s funkcí MHP jsou čtyřikrát dražší

Hlavním hitem digitální televize by neměl být čistý obraz, elektronický průvodce programem nebo čtyřnásobný počet televizních kanálů doplněný téměř kompletním spektrem rozhlasových stanic. Nejcennější na digitalizaci je interaktivní vysílání. Kdo si už koupil v Česku set-top box a bude se chtít na interaktivní vysílání připojit, může ho odnést třeba k televizi do ložnice a koupit si do obýváku nový. Musí totiž mít funkci Multimedia Home Platform, kterou zatím u nás podávané set-top boxy většinou nemají. Důvodem je, že zkratka MHP je licencovaná a kontrolovaná, a také to, že v současné době je interaktivní vysílání v pokusné fázi.. „Záleží na jen tom, zda to české televize budou chtít, protože interaktivní vysílání je běžný bitový tok, který prodáváme,“ konstatuje Antonín Zita z Českých radiokomunikací. Multiplex radiokomunikací experimentálně vysílá zprávy o počasí a průvodce televizním programem EPG, který ovšem vypadá jinak než EPG zabudovaný do set-top boxu.
Soudě dle handrkování TV Nova s Radiokomunikacemi o výši platby za bitové toky z mimořádně silného vysílače Buková hora, které zřejmě rozhodne až Český telekomunikační úřad, to s MHP v česku zatím dobře nevypadá. Zvláště když zabere takový bitový tok jako pět rozhlasových stanic. Nemluvě o tom, že v srpnu německá ZDF zrušila pozemské vysílání MHP, protože je využívalo jen minimum diváků, a začala místo toho vysílat klasický program. O malý zájem v Německu se přičinilo i to, že diváci jen v minimální míře vlastní set-top boxy s podporou MHP. Situace je tedy podobná té v Česku. Aplikace pro interaktivní služby mohou v Německu využít jen lidé, kteří přijímají digitální vysílání ze satelitu.
Přesto interaktivita, jinak řečeno možnost komunikace mezi příjemcem a poskytovatelem vysílání, přináší řadu komerčních možností i pro poskytovatele této služby. Například Poštovní spořitelna hodlá nabídnout svým klientům obsluhu konta přes set-top boxy právě pomocí standardu MHP vytvořením TV Banky. „Čekáme jen na to, až se digitální televize rozběhne,“ potvrdil mluvčí poštovní spořitelny Marek Roll, „bude to alternativa pro lidi, kteří třeba nemají důvěru k internetu nebo možnost se k němu připojit.“ Čekání by ovšem mohlo být pro spořitelnu smrtící. Většina obyvatelstva nemá o funkci MHP ani tušení a prodavači v obchodech potvrzují, že zákazníci se na set-top boxy vybavené touto funkcí ani neptají. Nemluvě o tom, že jejich cena je až čtyřnásobně vyšší než set-top boxů bez MHP, což může být rozhodující. O interaktivitu mají mimořádný zájem i sázkové kanceláře, kterým ale ve vstupu do digitálního vysílání brání současná legislativa.
To, co se nepodařilo v Německu, se však překvapivě uchytilo v Rakousku. Lidé dostávali od státu příspěvek 40 eur na nákup set-top boxu pouze za předpokladu, že si koupí přístroj, který má přípojku na MHP. Sociální cítění v Česku je však diametrálně odlišné.

Hesla do slovníčku

bit
Jednotka informace.

CONTENT24

bit/s
Počet bitů přenášených nebo vysílaných za sekundu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).